Kasvaako sinunkin kotipihallasi kurtturuusun sijaan arvoruusu?

Kurtturuusun kasvatuskielto astui voimaan 1.6.2022. Ennen hävittämistä kannattaa kuitenkin varmistaa, onko kyseessä todella kurtturuusu vai kenties joku muu lajike.
Oulaisten keskustassa, Koivukedon pihapiirissä kasvaa komea ruusupensas. Kesäkuun lähestyessä asukkaat halusivat varmistaa, ettei kyseessä vain ole vaikeasti hävitettävä kurtturuusu. Apuun pyydettiin puutarhuri Johanna Liljaa. Hän tuli tunnistamaan lajia ja totesi, että kyseessä ei ole kurtturuusu. Lilja arveli, että kyseessä saattaa olla vanha arvolajike, Suviruusu Rosa Poppius. Kun ruusu kylmän kevään jälkeen pääsi kasvuun, asiaan saatiin varmuus. Ruusu kuuluu Suomen historiallisiin ruusuihin.

”Oli kiva kuulla, että pihallamme ei kasva haitallista vieraslajia vaan historiallinen arvoruusu”, taloyhtiön asukas Arja Mikkola sanoo.
Ruusu on peräisin Ruotsin maanviljelysakatemian koeaseman johtajana toimineen Carl Stenbergin viljelmistä noin vuodelta 1850. Sen arvellaan olevan jonkin pimpinellaruusujen lajikkeen ja vuoriruusun risteymä. Ruusun alkuperää ei kuitenkaan varmuudella tunneta.

Suomeen suviruusu tuli Haapaveden Kasvitarha- ja talouskoulun perustajan Nora Pöyhösen mukana vuoden 1895 Tukholman puutarhanäyttelystä. Ruusu on koulun alueella yhä tavallinen. Pohjois-Suomen suviruusut ovat mitä ilmeisimmin peräisin Nora Pöyhösen tuomista taimista. Myös Koivukedon taloyhtiön 50-vuotisjuhlakertomuksesta löytyi tieto, että ruusu on istutettu vuonna 1968 ja taimet haettu Haapaveden emäntäkoulun puutarhalta.

Kurtturuusu on haitallinen vieraslaji, jota ei saa enää kasvattaa, myydä, ostaa eikä tuoda maahan. Se uhkaa erityisesti hiekkarantojen ja dyynien eliölajiston monimuotoisuutta. Lajitunnistuksessa kannattaa kuitenkin olla tarkkana.
Kurtturuusulla on yksinkertaiset, joko punaiset tai valkoiset kukat. Teriö on iso ja terälehdet isoja, kukat ovat yksittäin. Kurttulehtiruusun kiulukat ovat naurismaisia, varsi on tiheäkarvainen, piikkinen, piikit ovat suoria ja erikokoisia. Lehdet ovat paksuja ja pinnaltaan uurteisia, alta kurttupintaisia ja tiheäkarvaisia.

Suviruusu puolestaan kasvaa tiheäksi, noin kaksi metriä korkeaksi, leveäksi pensaaksi. Uudet versot ovat punertavat ja lähes piikittömät. Vanhempien varsien tyvet ovat piikkiset. Oksat ovat ruskeat. Lehdet ovat nystylaitaiset, kiiltävät ja muistuttavat juhannusruusun lehtiä. Ruusu kukkii runsaasti kesä-heinäkuun vaihteesta alkaen. Kukat ovat puolikerrannaiset, maljamaiset, avautuessaan roosan väriset muuttuvat vanhemmiten valkosävyisiksi.

Takaisin Jutut -sivulle