Kipinä jääkiekkoon syttyi maajoukkueleirillä

Jääkiekon miesten Suomen mestaruudesta aletaan pelata tänä iltana Tampereen Tapparan ja Turun Palloseuran välillä. Pienestä pojasta lähtien jääkiekkoa pelanneella ja tätä nykyä Lempäälässä vaimonsa ja tyttärensä kanssa asuvalla Aleksi Pylväällä on oma veikkauksensa siitä, miten finaalisarjassa lopulta käy.
”Tulee tiukat finaalipelit. Veikkaan, että TPS voittaa seitsemässä pelissä. Harmi, ettei tullut paikallisfinaalipelejä tänne Tampereelle. Täällä huomaa, että nyt on kova kiekkobuumi päällä”, kertoo Aleksi Pylväs.

Aleksin ensi kosketus Oulaisiin tapahtui keväällä 1990, kun hän muutti perheensä kanssa paikkakunnalle Oulusta. Syksyllä olikin jo edessä astuminen Petäjäskosken ala-asteelle. Hänen ensimmäisenä opettajanaan toimi Kerttu Ylisiurua.
”Hän on jäänyt mieleeni hyvänä opettajana”, Aleksi muistelee.
Kouluun menon jälkeen alkoi Aleksi saada kavereita lisää. Vuonna 1993 Pylvään perheelle valmistui uusi omakotitalo Petäjäskoskelle. Aleksi muistaa nuoruudestaan erityisesti sen, että urheileminen oli jo silloin hänen elämässään tärkeässä roolissa.
”Kesällä pelasimme jalkapalloa, talvella hiihdettiin ja pelattiin jääkiekkoa. Hyvät muistot sieltä jäivät”.
Aleksin kaveripiiri laajeni entisestään yläkoulussa. Mieleen hänelle jäi myös se, että oma äiti toimi silloin hänen luokanvalvojanaan.
”Isänkin tunneilla olin luonnonvara-alan valinnaisaineessa. Liikunta oli kuitenkin mukavin oppiaine”.

Aleksi muistelee olleensa noin 13-vuotias, kun hän pelasi ensimmäisen kerran jalkapallopuulaakia Petäjäskosken joukkueessa. Sen jälkeen jalkapallon parissa tuli vietettyä aikaa joka kesä seuraavien 20 vuoden aikana.
”Ne olivat kovia ja kuumia pelejä. Sitten talvella pelasimme paljon ulkojäillä kiekkoa”.

Kun Oulaisiin saatiin oma jäähalli, siirtyi Aleksikin pelaamaan sisätiloihin muun muassa harrastevuoroja. Vuosi 2008 oli varsin merkittävä vuosi Aleksi elämässä, sillä silloin hän osallistui ensimmäisen kerran kuurojen maajoukkueleirille, ja siitä se todellinen kipinä jääkiekon pelaamiseen sitten syttyi. Tämän lisäksi hän on pelannut jääkiekkoa seurajoukkueissa Oulaisten Kiekko-Haukoissa, tuusulalaisessa Kaukaisten Voimassa sekä Akaan Kiekossa.
Harva suomalainen jääkiekkoilija pääsee elämänsä aikana pelaamaan maailmanmestaruudesta, olympialaisista puhumattakaan. Mutta oulaistelainen Aleksi Pylväs on kokenut nämä molemmat.
”Kuurojen maajoukkueessa olen voittanut MM-kultaa vuonna 2009 Kanadan Winnipegissä ja MM-pronssia kotikisoissa Vantaalla 2013 ja sekä 2017 Buffalossa. 2019 olympialaisissa Italiassa me jäimme sijalle neljä”.
Tätä nykyä Aleksi pelaa jääkiekko kotikaupungissaan Lempäälässä Akaan kiekon riveissä. Kevään pelit saivat kuitenkin ikävän käänteen, kun Aleksi mursi ranteensa taklaustilanteessa. Kausi oli sitä myötä selvä, samoin pääsy maajoukkueleirille Vierumäelle. Aleksi ei kuitenkaan aio antaa periksi, vaan kertoo jatkavansa kiekkoharrastustaan ainakin vielä kaksi vuotta.
”Tähtäimenä olisi 2024 tammikuussa järjestettävät olympialaiset Itävallassa ja MM-kisat 2025 Vancouverissa”.
Aleksin mukaan kuurojen maajoukkueeseen on tullut viime vuosina mukaan paljon uusia hyviä nuoria pelaajia. Muun muassa TPS:n nuorten SM-sarjan joukkueesta. Pelipaikka tulevissa arvokisoissa ei siis ole enää mikään selviö.
”Taso nousee varmasti ja kamppailu kisapaikoista kovenee. Koronan ja maailman tilanteen takia on pari kisaa jo siirtynyt tässä lähiaikoina”.

Takaisin Jutut -sivulle