Kissoille toivotaan enemmän sirutuksia

Lemmikit ovat yleistyneet monessa kodissa. Etenkin kissat ja koirat ovat suuressa suosiossa, kun katsotaan Oulaisten katukuvaa.
Valitettavasti näidenkin lemmikkien kohtalo voi olla toisinaan todella karua. Joskus kissoja otetaan niin sanotuiksi kesäkissoiksi, eli lemmikki hankitaan kesän alussa ja alkusyksystä unohdetaan kokonaan. Näin lemmikki jää oman onnensa nojaan luontoon.

Kesälemmikki-ilmiö ei toistu pelkästään kissojen kanssa, vaan näin voi tapahtua myös muille kotieläimille. Lemmikkien heitteillejättö on ympärivuotista.
Lemmikkieläimen ottajan tulisikin miettiä tarkkaan, onko hän valmis huolehtimaan eläimestä koko elämänsä ajan. Mikäli omistaja huomaa, ettei ole kyvykäs lemmikkiä pitämään, tulee hänen löytää lemmikilleen hyvä ja rakastava koti ajoissa.

Kennel Mehtäapu toimi ennen Oulaisten löytöeläinkotina, mutta 1.4.2021 toiminta siirtyi Oulaisten Löytöeläinkodille.
Oulaisten Löytöeläinkoti on kaupungin virallinen löytöeläinten vastaanottopaikka. Löytöeläinkotiin ei oteta kodinvaihtajia eikä villiintyneitä eläimiä. Löytöeläinkodista kerrotaan, että löytöeläimeksi ei luokitella sellaista eläimiä, joiden omistaja on tiedossa. Kesälemmikkien tilanne on Oulaisissa todella hyvällä pohjalla.
”Varsinaisia kesäkissoja ei enää ole, mutta vapaasti ulkoilevista kissoista saattaa aiheutua populaatiota”, kertoo Mirva Paakkonen Löytöeläinkodista.
Kissojen leikkautusta suositellaan vahvasti, jotta suurempia populaatioita ei syntyisi.
Oulaisissa lemmikkien heitteillejättöä tapahtuu harvoin. Viime vuonna Löytöeläinkotiin saaoui neljä kissaa, joista huomasi, että ne olivat kesyjä ja hoidettuja. Valitettavasti alkuperäisiä kotejaan ne eivät löytäneet, koska kissoja ei oltu sirutettu.

Mirva Paakkonen kertoo jutelleensa Oulaisten eläinlääkärin kanssa siitä, kuinka vähän kissojen sirutusta tehdään, vaikka se ei olisi rahallisestikaan kallis toimenpide ja onnistuisi leikkauksen yhteydessä. Eläinsuojeluyhdistykset toivovatkin, että yhä useammat lemmikit sirutettaisiin, koska tämä helpottaisi huomattavasti heidän työtään, ja lemmikkien koti löytyisi nopeammin.
Vapaana olevat kissat voivat aiheuttaa suuria ongelmia. Kun useat leikkaamattomat kissat pääsevät irti, voi niistä syntyä suuriakin kissapopulaatioita. Karkuun päässeiden kissojen pennut yleensä villiintyvät luonnossa ja näistä villikissoista koituu monia ongelmia. Kissojen villiintyessä luonnossa on niitä erittäin vaikea saada kiinni. Valitettavasti monet näistä villikissoista joutuvat lopetetuiksi, koska niistä voidaan saada enää harvoin kunnollisia lemmikkejä.

Oulaisissa Löytöeläinkotiin saapuneista koirista lähes jokainen pääsee takaisin omistajalleen. Kissoista osa ei enää pääse, mutta jokaiselle etsitään koti, eikä kesyjä kissoja lopeteta.
Moni kissan kotiinsa hankkinut pohtii ehkä sitä, saako kissaa pitää ulkona irrallaan, pitääkö kissaa ulkoiluttaa remmissä vai pitääkö sille pystyttää häkki pihalle. Mirva Paakkosen mukaan jokainen vaihtoehto on oikea, kunhan kissallasi on kaikki hyvin.
Kissojen vapaana pidon ymmärtää esimerkiksi maalla, koska siellä ei ole kaupunkiin verrattuna yhtä paljon liikennettä, ja naapuritkin ovat kauempana toisistaan.

Yhä useammat kissojen omistajat pitävät kissansa sisäkissana. Sekään ei ole väärin, mutta sisäkissa kaipaa enemmän virikkeitä ollessaan päivät sisällä. Monet näistä sisäkissoista pääsevät ulkoilemaan omistajansa valvonnassa. Sisäkissoilla on myös pienemmät riskit joutua onnettomuuteen, petoeläinten ruoaksi, eksyneeksi sekä tappeluiden ja myrkytyksen kohteeksi.

Takaisin Jutut -sivulle