Koira putosi heikkoihin jäihin Nivalassa – pintapelastajat pelastivat

Kuvan koira ei liity tapaukseen.

Nivalassa pelastettiin perjantaina aamupäivällä valkoinen paimenkoira Kalajoesta pelastuslaitoksen pintapelastajien avulla. Koiran ulkoiluttaja oli ollut maastossa lenkillä koiransa kanssa, kun koira oli mennyt joen jäälle ja pudonnut läpi heikoista jäistä. Koiran omistaja soitti hätäkeskukseen, josta hälytettiin paikalle Nivalan paloaseman pelastusyksikkö. Valkoinen paimenkoira ehti olla jäissä reilun puolen tunnin ajan. Pelastusyksikön päästessä paikalle pintapelastajat kiirehtivät pitämään koiraa pinnalla ja nostivat sen pelastuslautalle. Pelastuslautta vedettiin köydellä takaisin rantaan ja koira pääsi taas tukevalle maalle. Rannalla koira kuivattiin ja käärittiin viltteihin. Koira on päässyt nyt kotiin ja voi olosuhteisiin nähden hyvin. Omistajan mukaan koira oli voimaton kylmässä vedessä taistelusta, mutta on nyt toipumaan päin.

Pelastuslaitokselta muistutetaan, että jokien jäät ovat tähän aikaan vuodesta todella heikot. Ihmiset tämän ymmärtävät, mutta eläimille asian viestiminen on haastavampaa.

”Omistaja teki oikean ratkaisun, kun ei lähtenyt yrittämään pelastamista itse. Se olisi ollut kohtalokasta. Kylmässä virtaavassa vedessä jäiden seassa uiminen on pintapelastajillekin haastavaa, vaikka apuna on asianmukaiset varusteet. Vastaavissa tilanteissa koiraa voi kannustaa pysymään liikkeellä siihen saakka, kunnes apu on paikalla. Vanha sanonta pätee myös eläimiin; kylmä kangistaa nopeasti. Samalla on hyvä huolehtia myös auttajien opastamisesta perille”, pelastuslaitokselta todetaan.

Pelastuslaitoksen pintapelastusvalmius on tarkoitettu ensisijaisesti ihmisten pelastamiseen. Samaa valmiutta käytetään kuitenkin myös tämänkaltaisiin tehtäviin ja hyvä niin. Inhimillisyys on yksi pelastustoimen arvoista ja tässä sitä toteutettiin. Niin koiran omistaja, kuin myös Nivalan sopimuspalokunnan yksikön henkilöstö oli tyytyväinen tehtävän jälkeen.

”Kokemuksesta tiedämme, että joskus nämä tilanteet päättyvät koiran kannalta toisinkin”.

Takaisin Jutut -sivulle