Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa liikkumista

Eläkeliiton Oulaisten yhdistyksen järjestämän Valoisin mielin eläkkeelle -luentosarjan kolmas seminaari järjestettiin viime torstaina Oulaisten lukiolla. Tällä kertaa teemana oli liikkeellä ja ravinnolla toimintakykyä vuosiin.
Liikuntaneuvoja Seena Arvio kertoi paikallaolijoille siitä, miten liikunnalla saadaan toimintakykyä eläkevuosiin. Ikäihmisten parissa työskentely on Seena Arviolle tuttua, sillä hän aloitti huhtikuussa Oulaisten kaupungin ikäihmisten hyvinvointihankkeen työntekijänä.
Arvion esitys alkoi kaikille hyvin tutusta aiheesta eli nukkumisesta. Hän muistutti, että unesta ei koskaan kannata tinkiä. Kun heräät virkeänä, tiedät, että olet nukkunut tarpeeksi. Jos taas heräät kello 4 yöllä ja laitat takaisin nukkumaan, heräät kahdeksalta, saatat huomata, että sinua väsyttää. Kun kerran on kesken unien herännyt, on uni jäänyt aivoihin päälle. Uneen kannattaa siis panostaa”, sanoi Seena Arvio.
Monipuolisella liikunnalla saa helposti lisättyä terveyttä ja parannettua omaa toimintakykyä. Seena Arvion mukaan jokainen askel on kotiinpäin. On se sitten kotiaskareiden tekoa tai kaupassa käyntiä. Suositusten mukaan ihmisten pitäisi harrastaa reipasta liikkumista viikossa vähintään 2 tuntia ja 30 minuuttia. Tämän sijasta voi myös harrastaa raskaampaa liikuntaa vähintään 1,5 tuntia viikossa.
”Viikossa on seitsemän päivää ja ihminen on hereillä päivässä noin 12 tuntia. Ei tuo 2 tuntia ja 30 minuuttia kuulosta siten kovinkaan pahalta tavoitteelta”, muistutti Seena Arvio.
Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa liikkumista, mutta liikkumisen lopettaminen on aina liian aikaista. Tämän tosiasia, jonka Seena Arvio soisi jokaisen eläkkeelle siirtyvänkin muistavan.
”Kun mennään 60 ikävuoden yli, olisi liikunta hyvä ottaa omaan elämään mukaan”.

Hankekoordinaattori Jyri Hämäläinen puhui omassa osuudessaan ravintoasioista. Hän esitteli alkuun tutkimuksen, jonka mukaan pitkäaikaishoidossa olevista ikäihmisistä peräti 55 prosenttia kärsii vajaaravitsemuksesta. Kun ikää tulee lisää, on alkaa painokin sitä mukaa tippua. Hämäläisen mukaan pitää kuitenkin muistaa, että ikääntyväkin tarvitsee päivittäisestä ravinnosta vähintään 1600 kaloria energiaa. Erityisen tärkeitä ravintoaineita ovat proteiinit.
”Kun proteiinia syödään vähemmän, alkaa elimistö muuttamaan lihasmassaa energiaksi. Siksi ikääntyvän täytyy pitää proteiinin saannistaan huolta”.
Joka kolmas yli 65-vuotiaista kaatuu vähintään kerran vuodessa. Vakava vamma tulee 5 -10 prosentissa kaatumisista. Suomessa lasketaan vuosittain yli 7000 lonkkamurtumaa. Jyri Hämäläinen selvitti, että lonkkamurtuman hoidon perushinta liikkuu 30 000 eurossa. Jos potilas joutuu tämän vuoksi laitoshoitoon, kasvaa summa 50 000 euroon. Onkin tärkeää, että ikääntyvä muistaa saada päivittäisestä ravinnostaan riittävän määrän luita vahvistavaa kalsiumia sekä d-vitamiinia. Myös oman lihaskunnon ylläpito ehkäisee vakavampien vammojen syntymistä.
”Minulla oli kerran Kannuksessa asiakkaana vanhempi rouva, jolle tein treeniohjelman. Siinä hänen kehonkoostumuksensa parani valtavasti. Sitten myöhemmin hän oli kaatunut jäätiköllä ja tuli minun luokseni ja näytti lonkassaan olevaa valtavaa mustelmaa. Hän sanoi, että kiiitos Jyri siitä, että treenasimme yhdessä. Olen ihan varma, että ilman sitä treeniä minulle olisi tullut lonkkamurtuma”, kertoi Jyri Hämäläinen.

Vedenjuonti tuppaa unohtumaan monelta. Suositusten mukaan ihmisen pitäisi juoda päivittäin 1-1,5 litraa nestettä. Varsinkin ikääntyvillä riittävä veden juominen voi olla haastavaa ylläpitää, sillä janontunne heikkenee sitä enemmän mitä vanhemmaksi elämme.
”Juokaa, vaikkei janottaisi. Jos teillä on lääkitys päällä, voivat lääkepitoisuudet kasvaa elimistössä, jos ei juo tarpeeksi. Maito, piimä ja vesi ovat hyviä juomia”.

Takaisin Jutut -sivulle