Koskelan tilalla tuotetaan vihreää kultaa

Kevään aikana on Koskelan Taimitarhalla saatu päätökseen kauden ensimmäinen kylvö. Pihalla sijaitsevissa kolmessa kasvihuoneessa kasvaa tällä hetkellä reilut 1,5 miljoonaa uutta puuntainta. Yhden kasvihuoneen kylvämiseen kuluu aikaa kahdelta työntekijältä ja kylvökoneelta 1-2 päivää.
”Vielä menee viikko tai pari, että kasvihuoneissa alkaa näkyä vihreää. Kasvatamme taimet ensin kasvihuoneessa juhannukseen saakka, jonka jälkeen ne siirretään ulos ja kylvetään uusi sato tilalle”.


Yrittäminen on kulkenut Sauli Koskelan suvussa jo pitkään. Hän kertoo olleensa yhdeksän vuotta töissä perheen turkistarhalla ennen yrittäjäksi ryhtymistä. Vuonna 1987 ostivat Sauli ja Eija Koskela perheen sukutilan Piipsjärveltä ja rakensivat sinne vuotta myöhemmin oman talonsa. Sen jälkeen heidän piti alkaa pohtia, mitä alkavat viljan lisäksi viljellä. Lopulta he päätyivät mansikkaan, jota myytiin seuraavat 20 vuotta.
Metsätaimitarhatoiminta tuli kuvioihin mukaan, kun Sauli ja Eija ostivat muutaman sadan metrin päässä toimineen Kivirannan taimitarhan itselleen. Varsinainen oma puuntainten tuotanto aloitettiin vuonna 2003, ja nykyisin taimituotanto on tuplasti suurempi kuin mitä se oli alkuvuosina.
”Taimituotanto on pitkäjänteistä työtä. Kasvatus siemenestä myyntikuntoiseksi metsätaimeksi kestää 1–2 vuotta ja aitataimilla jopa 5–10 vuotta. Onneksi kysyntä on kuitenkin ollut hyvä ja olemme saaneet metsätaimista pitkäaikaisia sopimuksia”.

Taimitarhan puuntaimet on kasvatettu puhdistetuista ja tarkastetuista siemenviljelys siemenistä.


Taimitarhan hallista kuuluu tasainen kolina ja vesisuihkun ääni. Kaksi ukrainalaista työntekijää pesee parhaillaan muovisia kennoja, joita käytetään kuusen- ja männyntainten kasvatusalustoina. Sauli kertoo ukrainalaisten tulleen Oulaisiin töihin tänä keväänä.
”Meillä oli jo viime syksynä kaksi ukrainalaista töissä ja heidän piti tulla tänne puoleksi vuodeksi töihin, mutta nyt he jäivät sodan takia jumiin Ukrainaan”, harmittelee Sauli. Taimitarhalla työskentelee yrittäjien lisäksi kolme vakituista työntekijää ja 15-20 kausityöntekijää. Suurin osa kausityöntekijöistä on paikallisia nuoria; lukioikäiset pääsevät usein töihin jo toukokuussa, aikaiseen kevääseen ja syyssesonkiin tarvitaan myös työntekijöitä.


Kun kalenteria käännetään toukokuun puolelle, tietää se sitä, että taimitarhan pihalla riittää vilskettä, kun kuusen- ja männyntaimia lastataan kuljetusautojen kyytiin. Tänä vuonna kevät on harvinaisen paljon myöhässä, joten voi olla, että kuljetukset pääsevät pyörimään toden teolla vasta noin 10. päivä toukokuuta.
”Meillä on metsätaimipuolella ostopalveluna kuljettaja ja muutama eläkeikäinen toimii tarvittaessa töihin kutsuttavana kiireaikoina, taimet kuljetetaan metsiin noin 100 kilometrin säteelle Oulaisista. Metsänhoitoyhdistykset ovat metsätaimissa meidän tärkein asiakasryhmämme. Aitataimista taas suurin osa menee yksityisille asiakkaille pääasiassa meidän verkkokauppamme kuusiaita.fi kautta. Aitataimituotannon merkitys on kasvanut voimakkaasti viime vuosina”.

Taimitarhan puuntaimet on kasvatettu puhdistetuista ja tarkastetuista siemenviljelys siemenistä. Tämä on tärkeää, koska vain tietynlaiset taimet sopivat kasvatettavaksi eri alueille Suomessa.
”Meidän täytyy pitää kirjanpitoa siitä, mistä siemenestä taimi on kylvetty ja mihin se on kuljetettu. Jos esimerkiksi 10 vuoden päästä halutaan tietää, mistä jokin metsä on lähtöisin, voidaan se jäljittää näistä tiedoista”.


Tällä hetkellä taimitarhalla käytetään kylvöissä jalostettua kuusensiementä. Männyllä jalostettua siementä on käytetty koko toiminnan ajan. Saulin mukaan jalostuksesta on paljon hyötyä metsänomistajille.
”Jalostetusta siemenestä kylvetty taimi kasvaa jopa 25 prosenttia nopeammin ja kasvattaa sirommat oksat. Jalostamisesta on metsänomistajalle pitkässä juoksussa paljon hyötyä, kun satoa saadaan enemmän.
Metsä- ja aitataimien lisäksi Koskelan Taimitarhalla kasvatetaan myös joulukuusia. Ensimmäiset kuuset saatiin myyntiin viime jouluna.
”Uskon, että joulukuusien myynti tulee kasvamaan hyvin, kun löydämme oikeat markkinointikanavat. Pystymme tulevaisuudessa toimittamaan satoja joulukuusia vuosittain, jotka kaikki eivät mahdu tämän alueen koteihin.”

Takaisin Jutut -sivulle