Kunnianosoitus sotaveteraaneille

Oulaistelaisen Kaija Sepposen Sinun puolestasi elää ja kuolla -kirja on jatkoa kolme vuotta ilmestyneelle, Suomen 1939–1945 sodissa sotaorvoiksi jääneiden lasten selviytymistarinalle, Sururistille.
Sinun puolestasi elää ja kuolla on yhtenäinen kertomus oulaistelaisten sotaveteraanien kokemuksista talvi- ja jatkosodassa. Kirjan tausta-aineistona toimii Sepposen Sururisti-kirjaan keräämä aineisto.
”Silloin tajusin alkaa etsiä kaatuneiden sotilaiden kirjoittamia sotapäiväkirjoja. Sain yhdistettyä ne asiayhteyksiin. Päätin silloin, että joskus vielä käyn läpi Oulaisten sankarihautaan haudattujen sotapolut”, Kaija Sepponen kertoo.

Kirjan toisena aineistona on käytetty 16 oulaistelaisen sotaveteraanin tarinoita. Aineiston ovat keränneet Viljo Oja ja Kalle Tuori. Hyvänä apuna kirjan koostamisessa oli myös kansallisarkiston sotapäiväkirjat sekä veteraanimatrikkeli, josta Kaija Sepponen löysi veteraaneista tarkempia tietoja. Kirjan avulla Kaija Sepponen halusi yhdistää kaatuneitten sotilaiden tarinat sotaveteraanien tarinoihin.
”Perustarkoitus oli tehdä näkyväksi kokemukset, joita sota aiheuttaa ihmisille. Mitä veteraanit joutuivat rintamalla kokemaan. Veteraanien tarinoista nousee esille tiettyjä teemoja, jotka ovat meille jo entuudestaan tuttuja. Siellä on selkeästi asioita, joita veteraanit ovat pohtineet mielessään ja kantaneet sisällään elämänsä loppuun asti”.
Kun Kaija Sepponen alkoi kirjoittaa Sinun puolestasi elää ja kuolla -kirjaa, pohti hän samalla mielessään, onko hänellä oikeutta kirjoittaa tällaista teosta. Mutta kuten yksi haastatelluista veteraaneista, Heino Suvanto kirjassa toteaa: ” Ei me olla kirjailijoita kukkaan, tässä kirjailijat tehkööt mitä haluaa, mutta pääasia, että tämä nyt jää jälkipolville”, kiteyttää hyvin kirjan perustarkoituksen. Tämä kirja on veteraanien perintö meille kaikille.
”Kirjan viesti on se, että eläkää sovussa ja rauhassa, rakastakaa isänmaatanne. Välttäkää sotaa”, Sepponen muistuttaa.
Sinun puolestasi elää ja kuolla -kirjan julkistamistilaisuus pidettiin tiistaina Oulaisten seurakuntakodilla. Kaija Sepponen tunnusti ennen tilaisuutta, että uuden tuotoksen julkaiseminen jännittää kokenuttakin tekijää aina yhtä paljon.
”Tietyllä tavalla olo on samanlainen kuin johonkin tenttiin olisi menossa. Olihan tämän kirjan tekeminen hyvin erilainen projekti edelliseen kirjaan verrattuna. Sururistin kirjoitin uudestaan ainakin kolmeen neljään kertaan. Tämä kirja oli paljon selkeämpi kokonaisuus tehdä”.

Kasvatustieteen tohtori Kaija Sepponen on yksi Suomen 55 000 sotaorvosta. Sepposen kiinnostus sota-aikoja kohtaan alkoi hänen halustaan tehdä sotaorpojen elämää näkyväksi.
”Se oli ensimmäinen kohderyhmä, samoin kuin sotalesket. Nyt siirryin sankareihin, jotka puolustivat isänmaataan. Toiset heistä palasivat sodasta lauta-arkussa ja toiset loivat tyhjästä elämän alun ja nykyisen hyvinvointiyhteiskunnan”.
Voi hyvinkin olla, ettei Kaija Sepposen Suomen sotiin liittyvien kirjojen kirjoittaminen jää vielä tähän. Hän sai nimittäin hiljattain käsiinsä isänsä rintamalta äidille kirjoittamat kirjeet, joissa voi olla aihetta tarkemmalle tutkimiselle.
”Tarkoituksena on kirjoittaa niistä ennen kaikkea lapsilleni suvun perintönä. Tuleeko kirjasta sitten myös julkinen, riippuu siitä, onko kirjeissä yhteiskunnallista merkitystä. Mutta kyllähän esimerkiksi Lapin sota on aihe, josta on entisen lääninhallituksen tiloissa paljon materiaalia, ja sitä ei ole vielä hyödynnetty. Minunkin kirjassani olevat veteraanit ehtivät vielä Lapin sodan loppuvaiheeseen. Lapin sodasta kirjoitettuja tekstejä en ole paljon löytänyt. Jos lukijoita vaan löytyy, niin kyllä minulta vielä lisää tekstiä pulppuaa”, hymyilee Kaija Sepponen.
Sinun puolestasi elää ja kuolla -kirjan on kustantanut Warelia. Kirjaa voi ostaa kirjakaupoista sekä Warelian verkkokaupasta. Kaija Sepponen kuitenkin toteaa, että kaikista edullisimmin teoksen voi hankkia suoraan häneltä.

Takaisin Jutut -sivulle