”Kyllä Sauli oli hyvä pressa”

Oulaisten Olotilan porinatuvassa pistettiin presidentinvaalien ensimmäinen kierros pakettiin.

Maanantai kello 12. Oulaisten Olotilan pöydän ympärille on kerääntynyt joukko eläkeläisiä kahvinkupin äärelle. Kyseessä on Porinatuvan perinteinen maanantaipäivän kokoontuminen. Tällä kertaa aiheena on tietysti edellisenä päivänä käydyt presidentinvaalit.
”Vaalit menivät juuri kuten ennustin. Ihan gallupeiden mukaan”, toteaa Voitto Ketonen.
Muutkin paikalla olijat nyökyttelevät Ketosen toteamukselle. Puhetta johtava Seppo Jylänki sanoo, että hänellä on toisella kierroksella edessä uuden ehdokkaan valinta. Samaa sanoo moni muukin pöydän ääressä istuva. Jussi Mannerkorpi puolestaan tunnustaa, että vaihtoi ensimmäisen kierroksen ehdokkaansa vielä äänestyskopissa.
”Mutta onhan se Li (Andersson) aika komian näköinen”, sanoo Seppo Jylänki, eikä muilla ole tähän juurikaan nokan koputtamista.
”Onhan sitä tosi helppo kuunnellakin. Selväsanainen nainen”, myöntää Jussi Mannerkorpi.
Keltanokkana kisaan lähteneen Mika Aaltolan kannatuslukemat aiheuttavat myös porukassa pientä porinaa. Vielä muutama kuukausi sitten Aaltola oli gallupeissa korkealla, mutta nyt hänen äänestysprosenttinsa jäi 1,5:een.
”Tuollaista romahdusta harvoin näkee. Ei se auta, vaikka kuinka paljon maailmanmenosta ymmärtää, jos kemiat eivät kohtaa toisen osapuolen kanssa. Sauli (Niinistö) oli hyvä työssään. Putinkin soitti hänelle aina kun sitä ahdisti”, Jussi Mannerkorpi sanoo.
”Kyllä Sauli oli hyvä pressa. Tasapuolinen kaikille”, muistuttaa Voitto Itäpalo.

Oulaisissa parhaimmat äänisaalit saivat valitsijayhdistyksen ja keskustan ehdokas Olli Rehn ja perussuomalaisten Jussi Halla-aho. Seppo Jylänki kaivaa tablettinsa esille ja löytää tiedon, jonka mukaan kaksikon välinen äänimääräero oli 100 ääntä.
”Yllättävän paljon Halla-Aho sai ääniä. Niin mumisten kun hän puhuu”, lausuu Voitto Ketonen.
”Käräjäoja (Kari) teki hyvää työtä”, tunnustaa Jussi Mannerkorpi.
Löytääpä Esko Jylänki sellaisenkin tiedon, että Liike Nyt!:n ehdokas Harry Harkimo saalisti Oulaisista 22 ääntä.
”Hmm, kukahan Oulaisissa omistaa purjeveneen?”, vitsailee Jussi Mannerkorpi.
SDP:n kannatuslukemat huitelevat eduskunta- ja kuntavaaleissa 20 prosentin tienoilla, mutta presidentinvaaleissa puolueen ehdokas Juttu Urpilainen sai vain hieman yli 4 prosentin kannatuksen. Hän hävisi äänimäärissä jopa kotikaupungissaan Kokkolassa kaikille kärkiehdokkaille.
”Jos ehdokkaana olisi ollut Sanna Marin, olisi hänellä mennyt paremmin”, uskoo Voitto Itäpalo.
Seppo Jylängin arvio toisesta kierroksesta on se, että Jussi Halla-ahon äänestäjistä vain pieni osa siirtyy Pekka Haaviston puolelle.
”Kokoomus ja persut ovat samassa hallituksessa, joten heidän äänensä menee Stubbille. Keskustassakin on paljon äänestäjiä, jotka eivät missään nimessä äänestä Haavistoa”, arvelee Seppo Jylänki.
Helmikuun 11. päivä olemme tässäkin asiassa paljon viisaampia.

Takaisin Jutut -sivulle