Lääkäripula vaivaa Oulaskankaalla – sisätautien osasto kiinni taas kesällä?

Oulaskankaan sisä- ja keuhkotautien osasto jouduttiin sulkemaan jouluna lääkäripulan takia: Kuva: Oysin kuvapalvelu

Oulaskankaan sairaalan sisätautiosasto kärsii akuutista lääkäripulasta. Vs. vastuuyksikön päällikkö Elina Jokelainen kertoo, että sisä- ja keuhkotautien osasto jouduttiin sulkemaan lääkäripulan takia joulun pyhien sekä väliviikon ajaksi.

”Emme käytännössä pystyneet järjestämään sisätautien takapäivystystä. Olen ainoa virassa oleva sisätautilääkäri ja kyllä minunkin pitää loma jossakin vaiheessa pitää. Samanlainen tilanne tulee olemaan ilmeisesti kesällä. Suunnitelma on, että osasto on kiinni viisi viikkoa juhannuksesta lähtien. Sulku koskisi myös leikkaustoimintaa”.

Lääkäritilanne on tällä hetkellä Elina Jokelaisen mukaan todella huono Oulaisissa. Kirurgialla ja anestesialla tilanne on hieman parempi, mutta sisätautien erikoislääkärin virat eivät tahdo kiinnostaa hakijoita. Sairaalassa olisi tällä hetkellä tarvetta kuudelle erikoislääkärille.

”Meillä on ollut kahteen otteeseen virkoja auki ilman ainuttakaan hakijaa. Vaikeassa tilanteessa ollaan. Toivomme pientä apua Oysista, mutta ei sieltäkään pystytä tarjoamaan meille kokoaikaista lääkäriä”.

Työtä vailla olevia sisätautilääkäreitä ei ole Elina Jokelaisen mukaan Pohjois-Suomessa vapaana tällä hetkellä. Uusia lääkäreitä valmistuu muutaman vuoden kuluessa, mutta se ei ole lääke nykyiseen tilanteeseen.

”Pelkällä rahallakaan tätä ongelmaa ei pystytä ratkaisemaan. Ja onhan yksi ongelma myös siinä, että esimerkiksi Oulusta Oulaisiin on matkaa sata kilometriä. Itse olen kulkenut sitä väliä jo pitkään, mutta osalle lääkäreistä se on ylitsepääsemätön este”.

Jokelaisen mukaan he tekevät kaikkensa, jotta Oulaskankaan vuodeosaston aukiolo pystytään turvaamaan.

”Se ei ole Oysinkaan toive missään tapauksessa, että vuodeosasto ei toimisi. Lääkäripula on päivätyön haaste, mutta myös päivystyksen pyörittäminen vaatii sitä, että rinkiä on käytettävissä kohtuullisen paljon”, tunnustaa Elina Jokelainen.

Takaisin Jutut -sivulle