Vapaaehtoistyötä lasten ja nuorten hyväksi jo 100 vuotta

MLL:n Oulaisten yhdistys juhlii synttäreitään tällä viikolla perhekahvilassa.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton (MLL) Oulaisten yhdistys viettää tänä vuonna 100-vuotisjuhliaan. Juhlahumuun voi osallistua tulemassa mukaan yhdistyksen pitämään iltaperhekahvilaan keskiviikkona 29.11. tai perhekahvilaan perjantaina 1.12. Tarjolla on mukavan yhdessäolon lisäksi maistuvat kakkukahvit. MLL:n Oulaisten yhdistys on järjestänyt aikaisempina vuosina omat pikkujoulunsa, mutta tänä vuonna kaikki juhlinta on keskitetty 100-vuotissynttäreihin.
”Huhu myös kiertää, että perjantaiaamun perhekahvilaan on tulossa vierailulle joulun odotetuin henkilö”, vinkkaa Oulaisten yhdistyksen puheenjohtaja Anne-Mari Kemppainen.
Perhekahvila on yksi Oulaisten yhdistyksen tärkeimmistä ja näkyvimmistä toiminnoista. Ilman vapaaehtoisten apua perhekahvilaa ei voitaisi järjestää. Puheenjohtaja Anne-Mari Kemppainen kertoo, että uusia perhekahvilan vetäjiä tarvitaan koko ajan. Ja kun paikan päälle tulee, voi vapaaehtoisuudesta kiinnostuneille aueta siinä samalla muitakin tehtäviä.
”Vapaaehtoisia on tällä hetkellä ehkä hieman vähemmän kuin toivomme, mutta kuitenkin sen verran, että saamme tämänhetkisen toimintamme pyörimään. Uusia jäseniä tarvitaan myös yhdistyksen hallitukseen suunnittelemaan ja toteuttamaan yhdistyksen toimintaa”.

Helka Hautala on saapunut perhekahvilaan yhdessä lastensa Toukon ja Tyynen kanssa. Lasten kanssa kotona olevalle Hautalalle perhekahvila on tärkeä paikka samassa elämäntilanteessa olevien aikuisten kohtaamiseen. Ja lapsille perhekahvila tarjoaa tietysti yllin kyllin leikkiseuraa.
Helka Hautala toimii perhekahvilan vastaavana vetäjänä ja on yhdistyksen hallituksessa. MLL:n toimintaan vapaaehtoiseksi hän lähti mukaan vierailuaan ensin perhekahvilassa. Samoin kävi aikoinaan Anne-Mari Kemppaisellekin. Helka Hautala muistuttaa, että MLL:n paikallisyhdistyksestä löytyy paljon erilaisia tehtäviä sellaisillekin ihmisille, jotka eivät välttämättä halua olla niin paljon lasten kanssa tekemisissä.
”Tänne voi tulla vaikka siivoilemaan tai auttamaan kauppaostoksissa”.
Oulaisten yhdistyksessä on 69 jäsentä. Aikuisjäsenten lisäksi siihen kuuluu nuoria sekä lapsijäseniä. Nuorten parissa yhdistys toimii tukioppilastoiminnan kautta.
”Tukioppilaat ovat 8–9-luokkalaisia, jotka järjestävät koululla ryhmäyttämistä ja erilaisia koulun sisäisiä tapahtumia. Tukioppilaiden tärkein rooli on huolehtia siitä, ettei kukaan lapsi jää välitunnilla yksin. Tällä toiminnalla ehkäistään kiusaamista”, sanoo Anne-Mari Kemppainen.
Joulun aikana MLL:n Oulaisten yhdistys näkyy ja kuuluu Operaatio Tontun tiimoilta. Vähävaraisille perheille suunnattuun joululahjakeräykseen ehtii osallistumaan vielä 8. joulukuuta asti.
”Olemme kirjoittaneet pakettikortteihin lasten iät ja sukupuolet ja vieneet ne Sarin Kalusteeseen näytille. Joulukuun 8. päivän jälkeen haemme paketit Sarin Kalusteesta ja toimitamme ne perhekahvilasta eteenpäin. Operaatio Tonttu työllistää meillä joka joulu 5–6 henkilöä”, Kemppainen kertoo.
Vuosittain Operaatio Tonttuun osallistuu 40–50 perhettä. Tänä vuonna lahjoja tarvitsevia lapsia ja nuoria on 137. Viime vuonna keräys tavoitti peräti 140 lasta.
Kansallista vapaaehtoisten päivää vietetään vuosittain 5. joulukuuta. Anne-Mari Kemppaisen ja Helka Hautalan mukaan vapaaehtoistyöstä saa paljon; muun muassa ihania kohtaamisia ihmisten kanssa, uusia ystäviä ja mielekkään harrastuksen, jossa voi hyödyntää omia vahvuuksiaan.

Takaisin Jutut -sivulle