Läpinäkyvyyttä päätöksentekoon

”Ihan hyvin kait tämä on opetellessa lähtenyt liikkeelle. Eiköhän kaikki vielä iloksi muutu”, luonnehtii Oulaisten kaupungin tekninen johtaja Kyösti Rajaniemi ensimmäisiä päiviään uudessa työpaikassaan.
Kyösti Rajaniemi on Oulaisten oma poika, vaikka onkin asunut muualla päin Suomea jo 27 vuoden ajan. Synnyinpaikkakunnan tapahtumat eivät kuitenkaan ole jääneet Rajaniemeltä pimentoon, sillä hän on vieraillut säännöllisesti vanhempiensa luona.

Oulaisissa Kyösti Rajaniemi suoritti opiskelut aina lukioon saakka ja siirtyi sen jälkeen Ouluun prosessitekniikkaa opiskelemaan. Vuonna 2006 tapahtuneen prosessitekniikan diplomi-insinööriksi valmistumisensa jälkeen Rajaniemi muutti töihin Paraisille ja tällä Etelä-Suomen visiitillä hänen perheeseensä syntyi kolme lasta. Vuonna 2010 perhe muutti takaisin pohjoiseen ja Ouluun. Hän opiskeli lisää ja valmistui rakennustekniikan diplomi-insinööriksi. Tämä ei vielä Rajaniemelle riittänyt, vaan hän aloitti väitöskirjan tekemisen.
”Tein töitten ohella väitöskirjan, jonka aiheena oli sähkökemiallinen vesienkäsittely ja syntyvän sakan hyötykäyttö eli miten vesienkäsittelyssä syntyvää sakkaa voidaan käyttää esimerkiksi lannoitteena”, kertoo tekniikan tohtori Kyösti Rajaniemi.

Viime ajat Kyösti Rajaniemi työskenteli Lumijoella kunnan kiinteistöpäällikkönä, kun eräs kaveri Oulaisista vinkkasi avoinna olleesta teknisen johtajan tehtävästä.
”Hän sanoi, että tuossa voisi olla sinulle sopiva työpaikka. Mietin asiaa pitemmän aikaa ja jätin hakemukseni viimetipassa”.
Oulaisten kaupungin tekninen toimi on joutunut elämään viime vuosina monien kohujen keskellä. Kyösti Rajaniemi lupaa, että teknisen toimen toiminta tulee ainakin hänen johdossaan olemaan mahdollisimman läpinäkyvää.
”Ei täällä mitään salaisuuksia ole. Kaikki sopimukset laitetaan kuntoon”, hän lupaa.

Rajaniemen mukaan hänen ensimmäinen merkittävä työtehtävänsä Oulaisissa liittyy kiinteistöstrategian valmisteluun. Juuri tästä häneltä löytyy kokemusta edellisestä työpaikasta, kuten muistakin kunnalliseen kiinteistönhoitoon liittyvistä tehtävistä.
”Esimerkiksi, jos alamme rakentamaan liikuntapaikkoja tai pyöräteitä, on minulla hyvä tietämys, mistä niihin voi saada ulkopuolista rahoitusta”, Rajaniemi toteaa.

Takaisin Jutut -sivulle