Laulava lääkäri viihtyy oopperan lavalla

Tomi Punkeri harjoittelee parhaillaan Suomen kansallisoopperan esitystä varten. Kuva: Gerald Geerink

Oulaistelaislähtöinen Tomi Punkeri on yksi kolmesta suomalaislaulajasta, jotka ovat opiskelleet maineikkaassa Kööpenhaminan kuninkaallisessa ooppera-akatemiassa. Punkerin lisäksi Kööpenhaminan ooppera-akatemian ovat käyneet ainakin Waltteri Torikka ja Olga Heikkilä.
Tällä hetkellä Punkeri on mukana Young Artist -ohjelmassa, jonka myötä hänelle on avautunut harjoittelupaikka kuninkaallisessa oopperassa.
”Ooppera-akatemiassa oli paljon lavakoulutusta, näyttelemistä ja lauluopetusta. Teimme eri projekteja ja opimme, miten lavalla ollaan ja toimitaan. Young Artist -programissa taas ollaan enemmän mukana oopperan koneistossa ja päästään tekemään isoja ja pieniä rooleja päänäyttämöllä”.
Se, että Tomi Punkeri harjoittelee parasta aikaa Suomen kansallisoopperan esitystä varten, ei ollut mikään itsestään selvä asia vielä kymmenen vuotta sitten. Alun perin hän lähti opiskelemaan Oulun yliopistoon matematiikkaa, mutta armeijan jälkeen suunnitelmat muuttuivat. Hän aloitti vuonna 2011 opinnot Oulun ammattikorkeakoulussa pääaineenaan kirkkomusiikki. Seuraavana vuonna kuvioihin tulivat myös lääketieteen opinnot.
”Valmistuin kanttoriksi Oulusta vuonna 2017 ja lähdin jatkamaan musiikkiopintoja Kööpenhaminaan 2018. Lääkäriksi valmistuin vuotta myöhemmin. Lääkärin ammatti oli se mitä nuorena tavoittelin, mutta kun pääsin opiskelemaan kirkkomusiikkia, tajusin, että tämähän onkin kivaa ja siitä tuli vakavamielinen harrastus lääkiksen rinnalle”.

Musiikillisen herätyksensä Tomi Punkeri kertoo saaneensa Jokilaaksojen musiikkiopistosta sekä peruskoulun ja lukion musiikin tunneilta. Instrumenttina hänellä oli piano, jota hän soitti yhteensä 11 vuotta aina lukioon saakka.
”Koulussa musiikinopetus oli tosi monipuolista ja pääsin osallistumaan moniin projekteihin yläkoulussa ja lukiossa. Iso kiitos siis kaikille entisille opettajilleni”.

Kipinän laulamiseen Tomi Punkeri sai kirkkomusiikkiopintojensa aikana. Tästä kunnian saa ottaa silloinen laulunopettaja Markku Liukkonen.
”Silloin tajusin, että laulumusiikki on kaunista ja siinä on paljon sisältöä”.
Kun laulajan ammatista on kyse, pitää omaa ääni-instrumenttia harjoittaa päivittäin. Tomi Punkeri on tällä hetkellä 30-vuotias, mutta arvelee, että hänen äänenkehityksensä on vielä kesken.
”Ääni kypsyy yksilöllisesti, mutta baritoneilla ääni on nelikymppisenä parhaimmillaan. Repertuaari muuttuu vuosien mittaan ja erilaiset roolit tulevat ajankohtaiseksi”.
Punkerin mukaan ooppera on hieno taidemuoto, jossa yhdistyvät klassinen musiikki ja näytteleminen.
”Parhaimmillaan ooppera on aivan huippua. Se on myös tosi haastava taidemuoto, jossa on paljon liikkuvia osia”.

Vaikka Tomi Punkeria onkin pistänyt oopperakärpänen toden teolla, ei hän ole jättänyt lääkärin työtä suinkaan taakseen. Perinteinen vastaanottotyö on Tanskan kuvioiden takia tauolla, joten Punkeri harjoittaa lääkärin ammattiaan nyt etänä.
”Varsinkin kesäisin olen pyrkinyt tekemään lääkärin töitä aina kun se on mahdollista. Tulevaisuudessa toivon, että voin tehdä sitä enemmänkin. En haluaisi heittää taitojani hukkaan”.
Oulaisilla on Tomi Punkerin sydämessä aina oma paikkansa. Hänen vanhempansa asuvat edelleen kaupungissa. Oulaisten kulttuurielämästä Punkerille on jäänyt päällimmäisenä mieleen Musiikkiviikot, joilla hän esiintyi vuonna 2017 yhdessä veljensä kanssa.

Takaisin Jutut -sivulle