Lukemista pukinkonttiin

Yleisön hyvä vastaanotto yllätti iloisesti Minun Oulainen -kirjan tekijät. Teoksesta tehtiin ennakkoon 250 painosta, mutta eihän se määrä mihinkään riittänyt. Painoksia lisättiin 500:aan, ja joulun alla kirjoja on tulossa myyntiin muun muassa KoronaGalleriaan, kirjastoon, S-markettiin sekä Törmänhoville. Teosta voi kysyä myös sitä tekemässä olleiden yhdistysten eli Oulaisten Kulttuurin Tuen, Oulaisten Kotiseutuyhdistyksen ja kaupungin kulttuuritoimen yhteyshenkilöiltä. Jossain vaiheessa Minun Oulainen -kirja ilmestyy myös sitä painaneen Kirjapaino Bookcoverin verkkokauppaan.

Minun Oulainen -kirjassa 29 kirjoittajaa tarkastelee paikkakuntaa monin eri tyylilajein. Tekstien lisäksi kirjaa elävöittävät useat muistoja herättävät valokuvat, joista osa on kaikille avoinna olleen valokuvakisan satoa sekä muita paikallisia kuvia. Kirjan kansikuvan on ottanut Mikko Oja Oulaisten Vähäjärveltä ja kirjan sisäkannet on puolestaan kuvitettu Inka Turpeisen ottamalla kuvalla metsää halkovasta maantiestä.

Minun Oulainen kuvaa paikkakuntaa siellä eläneiden, sinne saapuneiden ja sieltä lähteneiden ihmisten näkökulmasta.
”Oulaista ei vain havaita, vaan tunnetaan ja koetaan – eletään. Kirjan tekstit ja kuvat kertovat paikoista, muistoista, kouluista, musiikista, urheilusta, joesta ja esimerkiksi piparkakkutalosta. Oulaisiin liitetään nostalgiaa, mutta myös lähtemisiä ja hiljainen kylänraitti”, kerrotaan Minun Oulainen -kirjan lehdistötiedotteessa.

Kirjan toimituskuntaan kuuluuvat Essi Rahja, Ritva Turunen, Tuula Aitto-oja, Inga Petäjäsoja, Hannu Merilehto ja Maarit Grekula. Tuula Aitto-ojan mukaan kirjoittajien metsästämisessä oli omat haasteensa, mutta loppujen lopuksi urakka jäi enemmän positiivisen puolelle.
”Monet kirjoittajista olivat hyvin otettuja, kun heitä kysyttiin kirjaan kirjoittajaksi”, Aitto-oja sanoo.

Minun Oulainen -teokseen omat muistonsa ja ajatuksensa Oulaisista kirjoitti kolme toimituskunnan jäsentä: Hannu Merilehto, Ritva Turunen ja Essi Rahja. Hannu Merilehdon teksti syntyi miehen kertoman mukaan erään kävelylenkin aikana. Tällä kertaa muisteluja ei tehdä minä-muodossa vaan toisessa persoonassa.
”Yhtäkkiä tuntui vaan helpommalta kirjoittaa tarina toisessa persoonassa”, Merilehto kertoo.

Ritva Turusen teksti käsittelee elämää lapsuuden Miettimäessä. Hän on asunut saman tien varrella koko ikänsä.
”Kotitalosta kuljimme aina lapsena vanhempien matkassa peltotöihin ja iltapäivällä tulimme usein heinäkuorman kyydissä takaisin. Se oli sitä sen aikaista päivähoitoa”, muistelee Ritva Turunen.
Tavallisten tekstien lisäksi löytyy Minun Oulainen -teoksesta muutamia runoja. Yhden niistä on kirjoittanut Essi Rahja, joka muualta muuttaneena näkee Oulaisen hieman eri tavalla. Hän on kiinnittänyt huomiota paikkakunnan erikoisiin yksityiskohtiin, kuten räsymattoihin asfaltilla ja joenrannan koivuihin kiinnitettyihin kaulahuiveihin.

Kirjan kokoavana voimana toimineen Ritva Turusen mukaan teoksen tekstit ja kuvat on pyritty sijoittamaan kronologiseen järjestykseen. Teoksen avaussanat saa lausua Oulaisten seurakunnan apupappina vuosina 1914-1039 toiminut Niilo Räsänen. 116 sivuisen kirjan nitoo yhteen Turusen tyttären, Anna Elina Isoaron kirjoittamat runot teoksen loppupuolella.

Takaisin Jutut -sivulle