Lukupiirissä murretaan ennakkoluuloja

Oulaisten kirjaston pelihuoneessa kokoontuu kerran kuukaudessa lukupiiri. Ryhmää vetävä kirjastonhoitaja Anu Faarinen kertoo, että kynnys lukupiiriin osallistumiselle on varsin matala.
”Riittää, että kertoo, tykkääkö kirjasta. Lukupiirisää ei todellakaan tarvitse tietää kirjallisuudesta laajemmin. Tärkeintä on, että tykkää lukea ja jutella kirjoista”, kertoo Anu Faarinen.
Viime aikoina lukupiirissä on ollut mukana 6 henkilöä, joten uusia kasvoja otetaan ryhmään ilomielin mukaan.
”Ikäjakauma on sellainen 50 vuodesta 80 vuoteen. Nuoria kaivataan mukaan”, Anu Faarinen vinkkaa.
Lukupiiriin valittavista kirjoista päättää Anu Faarinen. Hän on yrittänyt ottaa mukaan sellaisia kirjoja, jotka herättävät mielenkiintoa mahdollisimman monissa ihmisissä. Lukupiirissä on mukana myös yksi lukuesteinen henkilö, joten valittu kirja tulee olla saatavilla myös äänikirjana.
”Kirja pitää saada kaikille, joten käytämme apuna myös muiden kirjastojen kokoelmia sekä kaukolainausta”.
Viimeksi lukupiirissä oli arvosteltavana Veikko Huovisen Hamsterit. Tällä hetkellä luettavana on ruotsalaisen Marianne Fredrikssonin Anna, Hanna ja Johanna. Anu Faarisen mukaan lukupiirissä on käyty läpi eri genrejä. Yhden kerran luettavana oli eräs eräkirja.
”En ollut itse lukenut ennen yhtään eräkirjaa. Yllätyin kuitenkin positiivisesti. Lukupiirissä parasta onkin se, että siellä esitellään kirjoja, joihin ei tavallisesti tulisi tartuttua”.

Lukupiirissä kirjoja käsitellään tunnin ajan. Osallistujat kertovat, mitä kirjasta on jäänyt päällimmäisenä mieleen, mitä se on hänelle antanut, mitä mieltä hän on henkilöhahmoista, juonesta ja kirjan kielestä. Vaikka kirjaa ei olisi jaksanut tai ehtinyt lukea loppuun asti, ei se ole este lukupiiriin osallistumiselle.
”Joskus joku on sanonut, ettei ole pitänyt kirjasta ja jättänyt sen kesken. Mutta sitten kun siitä kirjasta on keskusteltu, on hän sanonut, että kyllä minä taidankin lukea sen loppuun asti”, Faarinen kertoo.

Lukupiirissä on käsitelty paljon mielenkiintoisia kirjoja. Anu Faarinen muistelee, että viime keväänä luettu Christy Lefterin kirjoittama Aleppon mehiläistarhuri herätti erityisen vilkasta keskustelua. Kirja kertoo Syyrian pakolaisista ja kahden päähenkilön matkasta Syyriasta Iso-Britanniaan. Toinen mielenkiintoinen tuttavuus oli Anneli Kannon Rottien Pyhimys. Tässä kirjassa kerrotaan hyvin tarkasti Hattulan Pyhän kristin kirkon seinämaalauksista.
Lukupiirissä kävijät ovat hyvin pitkälti perinteisen paperisen kirjan ystäviä. Samaa sanoo myös kirjastonhoitaja Anu Faarinen, mutta toteaa, että äänikirjojen maailmaan hän on tutustunut lähemmin työmatkansa aikana.
”Kuljen Oulusta Oulaisiin. Se väli on niin pitkä, että aika menee paljon rattoisammin, kun kuuntelen matkan aikana äänikirjaa”, hymyilee Anu Faarinen.
Oulaisten kirjaston lukupiiri kokoontuu seuraavan kerran tänään keskiviikkona 29.3. kello 17.30.

Takaisin Jutut -sivulle