Maailman kirjat sekaisin

Vettä tulee. Maailma ympärillä pauhaa. Tulevaisuutta on mahdotonta ennustaa. Se tekee elämän epämiellyttäväksi.
Uuden Suomen mukaan geopolitiikkaan ja talouteen erikoistuneen riskianalyysiyhtiö Eurasia Groupin johtaja, professori Ian Bremmer sanoo, että maailman taloudellinen ja geopoliittinen tilanne on juuri nyt täysin ennennäkemätön.
Edelleen Uutta Suomea lainaten Bremmer on sanonut: ”On käynnissä Venäjän ja Ukrainan välinen sota, kasvava konflikti Kiinan ja Yhdysvaltojen välillä sekä USA:n vaalisykli”.
Yksi usassa asuvista kavereistani oli kesällä käymässä koti-Suomessa. Hän ja puolisonsa ovat ns. liiketaloudessa toimivia ihmisiä, jotka osallistuvat kaiken maailman talousseminaareihin pystyäkseen ennakoimaan ajoissa talouden tulevaisuutta. Vielä kesällä tuntui aika epätodennäköiseltä, kun hän kertoi, että heidän talousgurunsa usassa ennakoivat suurta taloudellista lamaa jo vuoden 2024 loppupuolelle.
Jos nyt kaikki maailman kirjat sekaantuvat vielä enemmän, ennakoitavissa on paljon pahempaa.
Mitä voi pieni ihminen täällä periferiassa sitten tehdä? Aika vähän. Hän voi kaiken varalta uusia passin ja hankkia uudenlaisen henkilökortin. Hän voi, jos on mahdollista, säästää pahan päivän varalle. Hänen pitää seurata tarkasti, mitä ympärillä tapahtuu ja kuunnella viisaita sanoja eli valita puhuja, johon luottaa. Vanhat ja viisaat ihmiset ovat nähneet jo monenlaista, joten kannattaa kuunnella myös heitä, ja heidän selviytymiskokemuksiaan.
Jos ei kestä kuunnella maailman pahuudesta, voi vain seurata vesimittarista sademääriä ja suojata talonsa ajoissa tulvilta. Hermoja helpottaa mikä tahansa tekeminen tai kunnon kohotus. Voi vaihtaa ajoissa talvirenkaat autoon jne. Näin saa välillä lepuuttaa ajatuksiaan tulevaisuuden ennakoinnista.
Jos oikein hyvin menisi, niin Venäjän hyökkäykset Ukrainaan loppuisivat, Kiinan ja Yhdysvaltojen välinen vihanpito loppuisi ja idässäkin rauhoituttaisiin.
Juuri nyt huomio Lähi-idän tilanteessa kohdistuu Ian Bremmerin mukaan siihen, leviääkö konflikti Iranin kautta laajaksi yhteenotoksi länsimaiden ja islamilaisen maailman välillä. Uuden Suomen mukaan Iran varoitti Israelia suorin sanoin lauantaina.
Vaikka meillä ei sodita, niin kaikki maailman tapahtumat, ikävä kyllä, vaikuttavat myös Suomeen, Oulaisiin ja Merijärvellekin.  Niitä seuratessa odotamme ensilumen satamista, maan ja järvien jäätymistä. Katseet kääntyvät väkisinkin myös jouluun, kun kaupat ovat tehneet jo toinen toistaan hienompia jouluosastoja.
Maassamme keskustellaan kuitenkin enemmän tulevista presidentin vaaleista, kuin varjojen suojaamisesta tulevalta lamalta.  Minun presidenttiehdokkaani ei komeile kansalaisgalluppien kärjessä, mutta hän olisi tässä tilanteessa Suomelle paras ja turvallisin vaihtoehto, jos sodat ja kauskina maailmalla jatkuvat.  Täytyy kuitenkin sanoa, että mahdottoman paljon hyviä presidenttiehdokkaita pienestä Suomesta on löytynyt.  Markkinointi näyttää kuitenkin ehdokkaiden kohdalla ontuvan, koska vasta päivän tai parin kuluttua saa lukea lehdestä, että hänkin kävi täällä puhumassa!

Takaisin Jutut -sivulle