Markku kävi kuolemanportilla

Vihantilaisen Markku Asikkalan sydän pysähtyi kesken jouluostosten teon. Ilman S-marketin henkilökunnan apua ei Asikkala olisi enää hengissä.

Markku Asikkala istuu pirttinsä tuolissa ja katselee ulos lumista maisemaa. Yleensä hän on se, joka tekee talvella kaikki talon lumityöt ja joskus vähän muidenkin. Mutta tällä kertaa lumenkolaus täytyy jättää rakkaan vaimon, Irman harteille. Syy tähän on se, että Markku sai jouluaaton aattona sydänkohtauksen, joka meinasi viedä hänen henkensä.
Markku Asikkala on elänyt reilut 10 vuotta sydämentahdistimen avulla. Säännöllisin väliajoin hän on käynyt sairaalassa kontrollissa, jossa sydämentahdistimen toiminta on tarkastettu. Näin tapahtui jälleen viime elokuussa. Siellä Markku kertoi lääkäreille, ettei tahdistin toimi sillä normaalilla tavalla, mihin hän oli tottunut.
”Meillä on saunakamarissa kuntoilulaitteet. Kun esimerkiksi kuntopyörällä alkaa polkea, alkaa sydämen tahti normaalisti nousta, mutta voi sitten yhtäkkiä romahduttaa sykkeen kolmeenkymppiin, mikä vie jalat alta. Lääkärit kuuntelivat tämän, mutta totesivat, ettei kotimittareihin voi luottaa. He tekivät minulle siellä normaalit tutkimukset ja heidän laitteensa sanoivat, että tahdistimessa on mahdollisesti johtovaurio. Tilalle haettiin toinen kone ja sekin sanoi samaa. Mutta lääkärit eivät uskoneet vieläkään. Ja lopputulos on tässä. Tahdistimen johto katkesi sitten meidän osuuskaupassa”, Markku toteaa.

Vaimo Irma muistaa hyvin aatonaaton tapahtuma. Hän oli juuri ottamassa kaupan käytävällä tuotetta hyllystä ja oli selin mieheensä päin. Yhtäkkiä kuului tömähdys ja hän näki Markun makaavan maassa verilammikon vieressä.
”Kaaduin maahan suorilta jaloiltani. Minulla on muutamia päiviä hukassa siitä ajasta. Kun tulin kotiin, luulin, että olin ollut sairaalassa vain pari kolme päivää. Mutta vaimo sanoi, että pitkälle toista viikkoa sinä olet siellä ollut”, Markku kertoo.

Irma ei jäänyt dramaattisen tilanteen edessä toimettomaksi, vaan alkoi kääntää miestään oikeaoppisesti kyljelleen makaamaan. Pian paikalle tuli osuuskaupan henkilökuntaa, joista ensiapukoulutuksen saanut Heidi Ollonqvist aloitti Markun elvyttämisen. Avuksi otettiin kaupan kassan seinällä oleva defibrillaattori, jolla Markun sydämeen annettiin sähköiskuja. Ihmeellisintä tässä kaikessa on se, että tämän kyseisen defibrillaattorin, jonka S-markettiin lahjoitti muutama vuosi sitten paikallinen Lions Club, on seinään kiinnittänyt juuri Markku Asikkala.
”Enpä silloin tiennyt, että sitä joskus vielä itse tarvitsen”, Markku miettii.
Vaikka Markku ei muista kohtauksen jälkeisistä päivistä juuri mitään, jäi hänelle elvytystilanteen ajalta näky mieleen, jota hän ei unohda varmasti koskaan.
”Olin jossakin tuntemattomassa tilassa. Edessäni oli portti ja aion ottaa portin rivasta kiinni. Käteni ja rivan väliin jäi noin 15 senttiä väliä, kun yhtäkkiä portti katosi. Luulenpa, että sillä samalla hetkellä S-marketin henkilökunta sai minut sillä laitteella takaisin henkiin”.

Markku ja Irma Asikkala haluavatkin kiittää sydämestään Vihannin S-marketin henkilökuntaa toiminnasta sydänkohtauksen aikana. Erityiskiitoksen saavat pääelvytyksen tehnyt Heidi Ollonqvist sekä häntä auttaneet Sari Junttila ja marketpäällikkö Anssi Seppänen.
”Jos osuuskaupan väki ei olisi osannut käyttää defibrillaattoria, en istuisi enää tässä. Haluan antaa heille niin ison kiitoksen kuin ihminen vaan pystyy antamaan”, sanoo Markku kyynel silmäkulmassa.
”Kyllä kuolema oli lähellä. Mutta Jumala on pitänyt Markusta hyvän huolen. Kuusi kertaa hänet on pitänyt ambulanssin kyydissä sairaalaan viedä”, muistelee vaimo Irma.

Markku Asikkala odottelee nyt rauhassa, että saa päänsä sellaiseen kuntoon, että voisi alkaa suunnitella kotiaskareiden tekemistä. Hän sai kohtauksessa kovan iskun takaraivoonsa, eikä ole varma, kuvattiinko päätä sairaalassa mahdollisen aivotärähdyksen varalta.
”Kun saan taas itseni kuntoon, alan tehdä lumihommia”, sanoo Markku pieni hymynvirne kasvoillaan ja katsoo vaimonsa suuntaan.
”Ja minä teen stopin niille hommille. Riittää, kun oman pihan kolaat”, toppuuttelee vaimo Irma.
No tosiasia on kuitenkin se, että kun sydämentahdistin toimii niin kuin sen pitää, pystyy Markku elämään ja touhuilemaan taas entiseen tapaan. Ja tämänhetkisten tuntemusten perusteella ei olisi mikään ihme, jos hänet nähtäisiin vielä tälle talvelle lumikolan kimpussa.

Takaisin Jutut -sivulle