Menestyvä yritys tarvitsee huippuhyvät työntekijät
Osmo Palosaari vastaa toimittajan puheluun mistäpä muualtakaan kuin metsästä. Haastatteluhetkellä hän istuu hakkuukoneensa ohjaamossa Kalajoen taajamahakkuupaikalla.
”47 vuotta sitten aloitin metsurin hommat moottorisahalla. Siitä asti ei ole mennyt yhtäkään vuotta, etten olisi ollut talvet metsässä. Nykyisin teen töitä metsässä myös kesäisin. Voi sanoa, että olen viettänyt aina puuntuoksuista elämää”, kertoo Osmo Palosaari.
Osmo Palosaari on tämän vuoden Oulaisten Vuoden yrittäjä -palkinnolla palkitun Metsäsuunnittelu Hollanti Oy:n pääomistaja. Yritys on Pohjois- ja Keski-Pohjanmaalla toimiva yksityinen metsäpalveluyritys. Viime vuonna Hollanti vietti 20-vuotissynttäreitään. Niin Osmo Palosaari kuin yrityksen toimitusjohtaja Noora Impolakin ottivat yrityspalkinnon ilolla vastaan.
”Yrittäjäpalkinto oli iso yllätys, mutta toisaalta olemmehan me aika pitkään jo Oulaisissa toimineet. Sillä lailla palkinto on varmasti ihan ansaittu. Kiitokset Oulaisten yrittäjille, että huomioivat meidät”, kiittelee Osmo Palosaari.
”Kieltämättä palkinto tuntuu todella hyvältä. Tuollainen titteli on kunnia saada ja varsinkin siitä näkökulmasta, kun me emme jokapäiväisessä katukuvassa pyöri, vaan olemme hiljaisempi ala monelle kaduntallaajalle”, sanoo Noora Impola.
Metsäsuunnittelu Hollannin perusti vuonna 2003 Jouko Hollanti. Osmo Palosaari oli yrityksen ensimmäinen urakoitsija. Kun yritys muuttui myöhemmin osakeyhtiöksi, osti Palosaari yhtiöstä pienen osuuden. Yrityksen suurin koettelemus sattui vuonna 2010, kun Jouko Hollanti menehtyi. Yhtiön johtaminen jäi näin ollen Osmo Palosaaren sekä kolmannen osakkaan, Pirkko Matintuvan harteille.
”Päätin ostaa Joukon vaimolta osake-enemmistön ja minusta tuli yrityksen pääomistaja. Siinä vaiheessa meidän piti miettiä tosissaan, että miten tästä mennään eteenpäin ja pidetään yritys kasassa”, Palosaari muistelee.
Metsäsuunnittelu Hollannin tarina alkoi nimensä mukaan metsäsuunnittelusta, mutta myöhempinä vuosina siitä on kehittynyt kaikki metsäalan palvelut kattava talo. Osmo Palosaaren mukaan töitä on riittänyt koko ajan hyvin. Tälläkin hetkellä Hollanti tekee töitä 15 eri kunnan alueella.
”Tämän lisäksi meidän kaikki koneyrittäjät ovat oulaistelaisia. Vain yksi ajokonemies ja yksi hakkuukonemies on ulkopaikkakunnalta”, kertoo Osmo Palosaari.
Yksi Metsäsuunnittelu Hollannin vahvuuksista on Osmo Palosaaren mielestä siinä, että niin yrityksen johto, toimihenkilöt kuin urakoitsijatkin suhtautuvat kaikkeen tekemiseensä tosissaan ja pitävät vaatimastaan laadusta kiinni.
”Laadukas tekeminen on poikinut uusia työmaita. Alkuaikoina markkinoille pääsemiseksi meidän piti tukkia jalkaa ovenrakoon. Nyt voimme todeta, että ovet ovat olleet jo kauan aikaa reilusti auki. Olemme saaneet voimakkaan jalansijan metsäalan palveluissa”.
Metsäsuunnittelu Hollanti eroaa muista metsäalan yrityksistä siinä, ettei se omista yhtäkään metsä- tai kaivinkonetta, vaan yritys työllistää sopimusyrittäjiä, jotka ovat Hollannilla koneineen töissä. Osmo Palosaari paljastaa, että viime tilikauden liikevaihto oli 2,51 miljoonaa euroa. Tämän lisäksi yhtiö teki Palosaaren mukaan kohtuullisesti tulostakin.
”Meillä on töissä kolme toimihenkilöä ja heistä Noora on toimitusjohtaja. Olen kiitollinen, että olen saanut sellaiset työntekijät, joista jokainen on saanut osaltaan liikevaihtoa syntymään. Menestyvän yrityksen takana on aina huippuhyvät toimihenkilöt”, Osmo Palosaari kiittelee.
Puunhinta on ollut viimeiset pari vuotta ennätyskorkealla. Tämä on aktivoinut metsänomistajiakin yhä enemmän puukaupoille.
”Energiapuun hintataso on noussut sille tasolle, että siitä pystyy saamaan metsänomistajillekin lisätuloja”, kertoo Noora Impola.
Toimitusjohtaja ei usko, että puunhinnassa tapahtuu lähiaikoina mitään dramaattisia muutoksia.
Tällä hetkellä metsässä pyöritään hyvin pitkälti kesähakkuiden parissa. Samalla odotellaan roudan tulemista, että koneilla päästään talvikorjuukohteisiin. Vuoden eivät ole veljeksiä keskenään ja tämä on saatu kokea viime vuosien aikana myös metsäalan yrityksissä.
”Yleinen raja, mihin talvi puunkorjuupuolella kestää, on pääsiäinen. On se sitten maaliskuun lopussa tai huhtikuun alussa. Ennen lumien tuloa metsurit tekevät taimikonhoitoa. Tämän lisäksi on meneillään helikopterilla tehtäviä lannoituskohteita ja viimeiset talvitien tekemiset”, selvittää Noora Impola.