Merijärven Viitaperältä koko kansan Markuksi

Markku Saukko on Suomen Huutokauppakeisari -ohjelman suosittu remonttireiska.
Kuva: Matti Salmijärvi/Nelonen Media

Suomen Huutokauppakeisari -ohjelma on naulinnut suomalaiset televisioiden ääreen jo kymmenen vuoden ajan. Huutokauppakeisari Aki Palsanmäen ja hänen vaimonsa Helin lisäksi ohjelman vakiokasvoihin on kuulunut alusta saakka Markku Saukko. Vaikka hän on asunut viimeiset 20 vuotta Keski-Suomessa Äänekosken kaupungissa, on hänellä edelleen vahva side synnyinseutuunsa Merijärven Viitaperälle.
”Kyllä siellä tulee käytyä useamman kerran vuodessa. Merijärveltä on jäänyt hyvät muistot”, kertoo Markku Saukko ja tarkentaa, että hänen virallinen syntymäpaikkansa on Nivalassa. Merijärvelle hän muutti noin vuoden ikäisenä.
Palsanmäen Huutokauppaan Markku löysi tiensä hyvin pian Ääneskoskelle muuttonsa jälkeen. Vielä silloin huutokauppaa pyöritti Akin isä Lauri. Pikkuhiljaa Markku ja Aki tutustuivat toisiinsa, ja siitä alkoi myös Markun esiintyminen Suomen Huutokauppakeisari -ohjelmassa.
”Olin joskus käynyt Akille pieniä hommia tekemässä. Tuotantoyhtiö tarvitsi ohjelmaan remontti-Reiskaa ja Aki kysyi minulta, että kiinnostaisiko lähteä mukaan. Hullua ei tarvinnut kahta kertaa käskeä”, Markku nauraa.
Vaikka Markku hyppäsi täysin ummikkona tv-kameroiden eteen, ei hän myönnä, että olisi jännittänyt esiintymistä kovinkaan paljon. Hän ei vaan ole jännittäjätyyppiä.
”Ohjelmaan kuvattiin ensin pilottijakso, enkä osannut sitä jännittää, kun sitä ei julkaistu missään. Sitten kun varsinaisia jaksoja alettiin tehdä, oli kameran edessä työskentely jo tuttua puuhaa”.

Markun mukaan Suomen Huutokauppakeisarin jaksoista käsikirjoitettua on ainoastaan ohjelman runko. Kaikki muu tapahtuu juuri niin kuin se kotikatsomoihin näkyy. Markun rooli ohjelmassa on tuunata joko Akin tai Helin käskystä jokin vanha esine tai tavara myyntikuntoon. Vuosien varrella Markun höyläpenkin päälle on ilmestynyt tuunauskohde jos toinenkin, mutta muutama niistä on jäänyt pysyvästi miehen mieleen.
”Minikokoiset maitolaituri ja tuulimylly, joista tuli huutokaupassa hyvin rahaa, ovat jääneet mieleen. Niitä oli mukava tehdä. Yksi erikoinen tapaus oli myös kiinalainen polkupyörä. Sain eteeni laatikollisen pyörän osia sekä kuvan, miltä se koottuna näyttää. Sai siinä osia pyöritellä, ja kasauksessa vierähti kokonainen päivä”.
Markku kertoo kaikille Suomen Huutokauppakeisarin ystäville hyviä uutisia: uusi kausi starttaa Nelosella jälleen ensi syksynä.
”Uusia jaksoja kuvataan parhaillaan. Viime perjantaina tehtiin ohjelman 200. jakso”, Markku hehkuttaa.
Mikä siinä sitten on, että Suomen Huutokauppakeisari vetää tv-ruutujen äärelle vuodesta toiseen miljoonayleisön? Markun mielestä tärkein syy suosiolle on se, että ohjelmassa kuvataan tavallisten ihmisten elämää.
”Näitä kaikenlaisia missityyppisiä ohjelmia on televisiossa niin paljon. Tämä on ihan erilainen ohjelma niihin verrattuna”.

Markun pääasiallinen elanto tulee edelleen maarakennustöistä. Kesä onkin tällä alalla kiireistä aikaa, joten lomailla hän ehtii aina vasta talvella. Sen verran vapaata on Markkukin ehtinyt joka kesä pitää, että hänet on nähty useasti Oulaisissa Waltakunnallisilla Weteraanikonepäivillä. Tänä vuonna konepäivät joutuvat kuitenkin väistymään, sillä Markun oma piha osallistuu samaan aikaan Avoimet Puutarhat -tapahtumaan.

Takaisin Jutut -sivulle