”Mieli on haikea mutta levollinen”

Riikka Moilanen jätti jäähyväiset oulaistelaisille.

Keskiviikkona pidetty kaupunginvaltuuston kokous jäi kaupunginjohtaja Riikka Moilasen viimeiseksi Oulaisissa. Hän siirtyy syksyn aikana Janakkalan kunnanjohtajaksi.
Jäähyväispuheessaan Riikka Moilanen kiitteli oulaistelaispäättäjiä yhteistyöstä. Hänen mukaansa kolmen kaupunginjohtajavuoden aikana hänelle on tullut selväksi, että Oulaisten päätöksenteon ilmapiiri on hyvä.
”Arvostan suuresti, että teillä on tahto löytää yhteinen näkemys. Erilaiset mielipiteet kuuluvat demokratiaan eikä äänestämistäkään kannata pelätä. Tärkeintä on, että kaikki sitoutuvat lopullisiin päätöksiin. On hyvä, että oulaistelainen päätöksenteko on jatkossakin moniäänistä”, totesi Riikka Moilanen.

Omalla kaupunginjohtajakaudellaan Riikka Moilanen on ollut tekemässä useita tärkeitä päätöksiä. Yhdessä valtuuston kanssa on arvioitu kouluverkkoa, luovuttu omista sotepalveluista, uudistettu kaupungin organisaatiota, päätetty ostaa hallikiinteistö, käynnistetty Oulaisten kaupungin historian suurin investointi (Leden), päätetty rakennuttaa uusi päiväkoti ja jätevedenpuhdistamo, pohdittu talouden näkymää ja veroeurojen käyttöä.
”Lisäksi esimerkiksi kaupunginhallituksen päätöksillä on uudistettu yrityspalveluita, terävöitetty edunvalvontaa, vahvistettu viestintää, lisätty avoimuutta ja osallisuutta, käynnistetty torialueen kehittäminen, valmisteltu Vahva Oulainen toimenpideohjelmat, siirretty kaupungin toimintoja keskustan tyhjiin liikehuoneistoihin”, Moilanen lisää.
Talouteen liittyvät kysymykset ovat olleet vaikeimpia asioita Riikka Moilasen kaupunginjohtajakaudella. Kaikesta huolimatta hän korostaa, että yhdestäkään valtuuston tai hallituksen päätöksestä ei hänelle ole jäänyt mitään hampaan koloon.
”Näin voin rehellisesti sanoa, vaikka ne eivät aina ole menneetkään esittämälläni tavalla. Tämä kuuluu demokratiaan”.
Oulaisten kaupungin talous koki kovan kolauksen sote-palveluiden siirtyessä hyvinvointialueelle. Riikka Moilasen mukaan kaupunki on tämän vuoksi käännekohdassa.
” Esitän teille vielä vahvan toiveen. Muistattehan talouden tasapainottamisohjelman jokaisen päätöksen yhteydessä. Kaupungilla on mahdollisuus selviytyä. Lähivuodet ratkaisevat suunnan”.

Riikka Moilanen toivoo, että oulaistelaiset päättäjät uskaltavat tehdä rohkeita päätöksiä jatkossakin. Uudistumista ei saa pelätä. Oulaisten kaupungin on pysyttävä muutoksien mukana. Hänen mukaansa Oulainen voi olla joskus jopa suunnannäyttäjä.
”Näin on tapahtunutkin esimerkiksi työllisyyspalveluissa, jonka tuloksista on hyötynyt niin työnhakijat, yritykset kuin kaupunki. Näistä lähtökohdista on hyvä aloittaa TE2024-uudistuksen toimeenpano ensi vuoden alussa. Esimerkin näyttäjältä tarvitaan rohkeutta ja sopiva määrä kotikuntaylpeyttä”.
Moilanen toivoo, että koko Oulaisten kaupungin organisaatio, työntekijöitä ja luottamushenkilöitä myöten, aukaisee ikkunat säännöllisesti. Välillä on hyvä haistella tuulia ja kurkistella Oulaisten kaupungin rajojen ulkopuolelle.
”On mahdollista, että kuntarajojen ulkopuolelta löytyy hyviä malleja ja uutta tietoa. Samalla muutkin saavat tietoa Oulaisista ja oppivat. On hyvä, että kaupungilla on puolestapuhujia niin täällä Oulaisissa kuin kaupungin ulkopuolella”.

Oulaisten kaupungin päättäjille ja johtoryhmän jäsenille Riikka Moilanen toivoo yhteisiä tavoitteita. Hänen mukaansa työnjaon pitäisi olla selvä; viranhaltijat valmistelevat ja päättäjät päättävät. Jos valmistelu ei ole riittävää, päättäjät vaativat lisää.
”Vaikka työnjako tulisi käytännössä toimia näin, se ei saisi tarkoittaa vastakkainasettelua. Kaikkien tulisi olla samalla puolella – oulaistelaisten puolella. Näin toimien syntyy paras lopputulos”.
Puheensa loppupuolella Riikka Moilanen antoi kiitoksensa kaikille kuntalaisille. Hän kokee tulleensa lämpimästi vastaanotetuksi heti ensimmäisestä päivästä lähtien, kun hän tuli Oulaisiin maaliskuussa 2020.
”Olen saanut valtavasti voimaa kuntalaisten kohtaamisista. Kutsut tapahtumiin, Nesteen parlamentin kahvihetket, frisbeegolfin ja maastopyöräilyn kokeilut, elämäni ensimmäinen jänismetsästys, järjestöjen erilaiset tapahtumat, kuntalaisten puhelut, kirjeet, yllätysvierailut ja -muistamiset ovat antaneet kaupunginjohtajan työhön sisältöä ja merkitystä. Tämä kaikki on yksittäisten kuntalaisten luomaa hyväntahtoisuutta eikä sellaisesta sovittu kaupunginjohtajan johtajasopimuksessa vuonna 2021”.
Riikka Moilanen kertoo lähtevänsä Oulaisista erilaisena ihmisenä kuin sinne tullessa. Hän on oppinut paljon asioita ja kasvanut ihmisenä. Hän nauttii työstään ja tietää nyt, että kuntajohtaminen on hänen unelmatyötään.
”Vaikka kaupunginjohtaja on virassaan 24/7, ihmisellä on oltava työn ohella myös muuta elämää. Perhe, ystävät, ainutkertainen elämä ovat asioita, joiden pohjalta olen tehnyt isoja ratkaisuja – nyt ja aiemmin. Olen tästä työkokemuksesta kiitollinen ja lähtöhaikeudesta huolimatta mieli on levollinen”.

Takaisin Jutut -sivulle