Mielipidekirjoitus: Sivistyskunta ei lomauta

Oulaisten kaupunginhallitus päätti henkilöstönsä 14 vrk:n lomauttamisesta tammikuussa ja vahvisti päätöksensä viikko sitten. OAJ Oulaisten ja Merijärven ry yritti vielä kerran kuuluttaa, että lomautukset eivät kuulu koulumaailmaan, mutta ei auttanut asiantuntijoiden puhe.

Lomautuksia perustellaan yleensä joko tuotannollisista tai taloudellisista syistä. Nyt vedotaan jälkimmäiseen, koska kaupungin talous on sekaisin; viime vuonna tehtiin 400 000 euroa plussaa! Tuotanto ei “koulutehtaassa” lopu, vaan oppilaiden on perusopetuslain mukaan saatava opettajan antamaan opetusta turvallisessa ympäristössä joka koulupäivä. Voisi vertauskuvainnollisesti ajatella, että tehtaassa linjat pyörivät, mutta työntekijät ovat poissa. Seuraa sylttyä ja sumaa, tässä tapauksessa osaamattomuutta, motivaation laskua, oppimisvaikeuksia ja koulua käymättömyyttä. On silkkaa puppua väittää näin:

Oppilaiden ja opiskelijoiden lakisääteiset oikeudet huomioon ottamalla, huolellisella suunnittelulla, lomautuspäivien sijoittamisella ja riittävällä ohjeistuksella opetus voidaan myös lomautuksen aikana järjestää sitä koskevan lainsäädännön mukaisesti. (suora lainaus kaupunginhallituksen vastineesta) Tämä ei toteudu ja kuka kantaa lopullisen vastuun? Ei kukaan koululla vaan jossain muussa rakennuksessa. Töitä ei tehdä, kun palkanmaksu keskeytetään.

Huoltajien on nyt syytä olla tarkkana ja vaatia kaupungilta perusopetuslain määräämää opetusta lapsilleen. Vain tekemällä tästä kurjuutuksesta julkista se tulee julkiseksi. Olemme opettajakunnassa erittäin huolestuneita siitä, mitä tämä 14vrk:n lomautus kouluille ja oppilaille aiheuttaa ja kuinka pitkäkestoiset ovat seuraukset. Koko loppuvuosi menee enemmän ja vähemmän poikkeustilassa. Osa oppilaista saattaa kärsiä lomautuksen vaikutukset jopa kahdesti vaihtaessaan kesän aikana toiseen kouluun tai toisen opettajan opetukseen. Se, millä hinnalla koulutyö nyt sekoitetaan, on kaupungin miljoonabudjetissa ihan suolarahoja. Opettajien ja koululaisten tuottama säästö kunnan kassaan on alle 200 000 euroa.

Kirjoitin tästä jo marraskuussa ja korostan edelleen, että lomautuksen haitat menevät syvälle ja moniin kanaviin. Parhaillaan rehtoreiden kallis työaika menee tämän joutavan asian ympärille, lomautusten suunnittelemiseen. Koulun pedagoginen johtaminen muine tehtävineen jää tekemättä. Toisekseen pätevien opettajien saaminen lomautuspaikkakunnalle kevään haussa vaikeutuu merkittävästi. Miltä kuulostaisi työsopimus, jonka saisi heti alkuunsa aloittaa lomautuksella? Saattaapa käydä niinkin, että joku pätevä opettaja saa tarpeekseen ja hakeutuu töihin koulutusmyönteisempään kuntaan. On sanomattakin selvää, että sairauspoissaolot tulevat lisääntymään, kun tunnolliset opettajat uupuvat rampautetussa työpaikassaan. Ammattiyhdistyksen tehtävä on teroittaa jäsenistölle, että vain ne työt tehdään, joihin henkilö on palkattu ja joihin työaika on määrätty. Tilanne ei ole opettajien syy eikä heidän tule paikkailla tehtyä päätöstä. Kaupungin uudelle imagolle lomautukset ovat 14 vuorokauttakin pidempi kolaus.

Kunnallispoliitikko on koulutuspoliitikko nyt ja tulevaisuudessa. Toivon kaikkia vuoden 2025 kunnallisvaaleihin pyrkiviä ehdokkaita keräämään laajasti tietoa koulupuolen asioista; kysy, perehdy ja tule koululle tutustumaan. Koulumaailma on todella muuttunut. Nykyiset poliitikot voivat käydä katsomassa, miltä näyttää lomautuksen aikana kouluissa ja päiväkodeissa. Totuus on kuitenkin se, että koulutuksesta ei pidä enää yhtään säästää, jos kukaan ikinä minnekään haluaa koulutettua työväkeä saada.

Riitta Rautio

OAJ valtuutettu

Takaisin Jutut -sivulle