Miesten saunailloissa puhutaan asioista maan ja taivaan väliltä

Kerran kuussa maanantai-iltaisin kello puoli seitsemän, lämpiää Oulaisten Honkamajalla sauna. Kyseessä on pitkät perinteet omaava seurakunnan miesten saunailta. Alusta saakka saunaillassa mukana ollut Jaakko Arppe muistelee, että ensimmäinen miesten saunailta järjestettiin vuoden 2006 syksyllä.
”Silloin aloimme keskustella seurakunnan työntekijöiden kesken, että kannattaisiko tällaista tapahtumaa lähteä kokeilemaan. Se sai heti hyvän suosion. Nykyisin osallistujamäärä on molemmin puolin kahtakymmentä”, kertoo Jaakko Arppe.
Alkuperäisiin kävijöihin kuuluva Pelle Leskinen muistelee, että miesten saunaillat olivat jatkoa Markku Järvelän ideoimille isä-poika-leireille. Leskinen toimii saunailloissa kahvituksen järjestäjänä sekä ovien aukaisijana. Tilaisuus on hänelle kuitenkin paljon muutakin.
”Siinä pääsee olemaan yhteydessä seurakuntaan. Ja onhan se uskopuolikin siinä tärkeä”, sanoo Pelle Leskinen.

Yhdessäolo ja yhdessä tekeminen ovat myös asioita, joita Pelle Leskinen pitää tärkeinä miesten saunailloissa. Joskus hän intoutuu tarjoamaan kävijöille itse tekemiään leipomuksia, joista saatu kiitos saa miehen herkistymään.
”Joka kerta kun kiitos tulee, vastaan, että ilman heitä minunkaan ei tarvitsisi tehdä mitään. Toiminta on yhteistä hyvää, antaessaan saa, saadessaan antaa”.

Alun alkaen miesten saunailtoja järjestettiin Ahonperän leirikeskuksessa, jossa käytössä oli suurempi sauna. Noin 20 saunojaa mahtui lauteilla yhdellä kertaa. Nykyisin Honkamajalla saunominen joudutaan tekemään kahdessa osassa. Saunominen ei toki ole näissä tilaisuuksissa pakollista. Paikalle voi vain tulla keskustelemaan, nauttimaan kahveista ja kuuntelemaan Jumalan sanaa.
”Saunaillat aloitetaan aina kahvinjuonnilla. Illan aikana puhumme kaikista asioista maan ja taivaan väliltä. Ja ennen saunaan menoa laulamme saunavirren”, kertoo Jaakko Arppe.
Laulamisella on muutenkin iso osuus miesten saunailloissa. Paikalla olijoille jaetaan hengellisten laulujen vihkonen, josta illan aikana lauletaan useampi sävelmä.
”Sitten kun on saunottu, paistamme makkarat. Siinä yhteydessä pidetään hartaushetki”, Arppe sanoo.

Syyskauden ensimmäinen miesten saunailta on maanantaina 11.9. kello 18.30. Saunailtojen ajankohdat löytyvät kirkollisista ilmoituksista, lehdistä ja seurakunnan nettisivuilta.

Takaisin Jutut -sivulle