Ministeri Honkonen: Peruskouluissa palattava perusasioihin

Kulttuuri- ja tiedeministeri Petri Honkosen mielestä opettajien työtaakkaa tulisi keventää ja erityisopetuksen pienryhmätoimintaa lisätä. Kuva: Aleksi Olli

Cafe Herkutellassa nähtiin maanantaina ministeritason vieraita, kun kulttuuri- ja tiedeministeri Petri Honkonen (kesk.) kuunteli tarkalla korvalla oulaistelaisten ihmisten huolia ja toiveita. Yksi ihmisten keskuudessa esille tullut huolenaihe liittyi kouluasioihin ja tarkemmin ottaen peruskouluun. Varsinkin poikien oppimistulokset ovat olleet jo pitkään huonolla tasolla, ja tähän myös ministeri Petri Honkonen haluaisi muutosta.

”Peruskouluissa pitäisi palata perusasioihin, jotta ne perusasiat opittaisiin kunnolla”, sanoo Petri Honkonen.

Yksi opettajien työtä kuormittava asia liittyy uuteen opetussuunnitelmaan kirjattuun inkluusioon eli siihen, että kaikki oppilaat kuuluvat samaan oppimisympäristöön riippumatta siitä, onko kyseessä erityistä tukea tarvitseva lapsi. Petri Honkosen mielestä inkluusion käyttöönotto ei ole ollut kaikilta osin onnistunut ratkaisu.

”Nyt pitäisi myöntää ne virheet mitä on tehty. Tämä on opettajilta saamani viesti. Opetuksessa pitäisi löytää hyvä tasapaino, jossa olisi enemmän erityisopettajien johdolla tehtävää pienryhmäopetusta. Opettajat ovat ylikuormittuneita, kun he eivät pysty keskittymään perusasioihin”, kertoo itsekin aineenopettajaksi aikoinaan lukenut Petri Honkonen.

Petri Honkosen mukaan Pohjois-Pohjanmaalla on monenlaisia vahvuuksia, joista kannattaa pitää kiinni. Yksi tärkeimmistä on maatalous, jota hän kuvailee koko Suomen ruoka-aitaksi.

”Ja sitten tietysti Oulun seudulta löytyy vahva yrityskenttä ja korkeakoulut, jotka ovat merkittäviä tekijöitä tälle alueelle. Täällä on lisäksi vahva perusteollisuus ja Pohjois-Pohjanmaalla onkin mahdollisuus olla talouden veturi koko Suomelle”, kertoo Keski-Suomessa asuva Petri Honkonen, jolta löytyy sukujuuria myös Pyhäjärveltä.

Petri Honkosen edustaman keskustan kannatusluvut ovat olleet jo pitemmän aikaan gallupeissa 10 prosentin luokkaa. Vaikka tuollaisella kannatuksella ei seuraavaan hallitukseen suoraa päätä kävellä, uskoo Petri Honkonen, että keskustan olisi siellä kaikesta huolimatta hyvä olla mukana.

”Kyllä Suomeen on vaikea hallitusta muodostaa ilman keskustaa. Ja jos haluamme lopettaa vasemmistopuolueiden aikakauden hallituksessa, ei sitä voida pelkästään kokoomusta äänestämällä tehdä”.

Honkosen mukaan keskustan kannatusta ovat syöneet ennen kaikkea kriisiaikana tehdyt vaikeat päätökset.

”Mutta käydään nyt ensin vaalit loppuun. Tässäkin vaalipiirissä on erittäin hyviä ehdokkaita tarjolla. Uskon, että keskustan kannatus tulee olemaan huomattavasti gallupeita parempi”.

Kansanedustajat marssivat viime perjantaina kuukauden kestävälle vaalitauolle. Viime päivinä on mediasta saatu lukea, kuinka monet isot kauppakeskukset ovat sulkeneet ovensa ehdokkailta asiakkaiden ostorauhan säilyttämiseksi. Petri Honkosen mielestä tämä on demokratian vastaista toimintaa.

”Kuulin, että eilen pääkaupunkiseudulla ehdokkaalla ei saanut olla numeroa ja nimeä rinnassa, jos hän halusi mennä kauppaan asioimaan. On erikoista, että isot kauppaketjut lipsuvat näin yhteiskuntavastuustaan ja demokratian edistämisestä. Ei tämä yhteiskunta pyöri ilman kansanedustajia ja kyllä heille pitää oma tilansa julkisissa tiloissa antaa”.

Petri Honkonen aloitti kulttuuri- ja tiedeministerinä 2022 huhtikuussa. Lyhyen ministeriuransa merkittävimmäksi saavutukseksi hän mainitsee korkeakoulutuksen koulutusvastuiden laajentamisen. Honkosen aikana uusia koulutusvastuita on myönnetty useisiin korkeakouluihin.

Seuraava tavoite hänellä on päästä jatkamaan eduskuntatyötä vaalien jälkeen. Ja jos omalle puolueelle heltiää taas hallituspaikka, on Honkosella jo oma suosikkisalkku mielessä.

”Opetusministeriksi kiinnostaisi päästä”, hän toteaa.

Takaisin Jutut -sivulle