Monipaikkaisuudesta virisi hyvä keskustelu

Oulaisten katukuvaan saatiin kaivattua vipinää, kun Lions Club Oulainen ry:n, Rakennusliike Sorvoja Oy:n ja Oulaisten Osuuspankin järjestämä asuntolauantai keräsi kiinnostuneita ihmisiä paikalle. Pienet sadekuurotkaan eivät haitanneet, kun tapahtumassa oli useampia telttoja, joissa sai nauttia makkaraa, kahvia, oulaistelaisten yritysten esittelyjä ja tavata tuttuja. Komeat musiikin sävelet kuuluivat kauas kaupungilla, kun Arto Hintsala lauloi kotimaisia hittejä. Saksilavan kyydissä oli mahdollista nousta katselemaan kaunista jokimaisemaa neljännen kerroksen korkeudesta. Etenkin säältään seesteisemmän aamupäivän aikana nosturi oli kovassa käytössä. Kävijöitä tapahtumaan kertyi kaikkiaan noin parisataa.

Tapahtuman puolivälissä järjestettiin monipaikkaisuuspanelikeskustelu. Sujuvasanaisen elinkeinojohtajan Jarmo Soinsaaren luotsaamassa keskustelussa olivat mukana Marjut Lehtonen, Anna Koivukangas, Matti Karhula, Pertti Mäyrä ja Matti Heikkinen. Monipaikkaisuus tarkoittaa sitä, että esimerkiksi asunto ja työpaikka ovat eri kunnissa. Jokaisella keskustelijalla oli omakohtaista kokemusta monipaikkaisuudesta. Usein se alkaa opiskelujen myötä. Joskus tie vie lopullisesti pois lapsuuden kotikunnasta, joskus palataan työ- tai elämäntilanteen tuntuessa sopivalta. Hyvät kuituyhteydet parantavat Oulaisissakin etätyömahdollisuuksia. 

Keskustelussa pohdittiin kaksoiskuntalaisuutta ja verotuksen jakamista kahden asuinpaikkakunnan välillä. Sote-uudistus tulee vaikuttamaan kuntaverotukseen keventävästi, kun kalliit sote-kulut jaetaan tulevaisuudessa maakuntamallilla. Verojen maksaminen lomapaikkakunnalle voi olla hyvä juttu, mutta samalla nämä tulot ovat pois siltä kunnalta, josta lomalle lähdetään. Oulainen voisi hyötyä enemmän siitä, että Oulaisissa toista asuntoaan pitävät käyttävät paikkakunnan palveluita ja tuovat siten rahaa tänne. 

Monipaikkaisuudesta keskustelemassa olivat Marjut Lehtonen, Anna Koivukangas, Matti Karhula, Pertti Mäyrä ja Matti Heikkinen. Oulainen voisi olla hyvä vaihtoehto esimerkiksi taiteilijoille, jotka tarvitsevat matalan kynnyksen tiloja, rauhaa ja hiljaisuutta.

Asuntolauantain pääteema oli alueelle rakennettava viisikerroksinen asuinkerrostalo.
“Asunnoista tulee valoisia ja kaikista on parvekkeelta jokinäkymä. Energiatehokkuus ja esteettömyys on otettu huomioon suunnittelussa. Esimerkiksi ulkona olevissa luiskissa on sulatusjärjestelmä”, kertoo Jaakko Sorvoja tulevasta hankkeesta.
”Uutena asiana tulee mahdollisuus ottaa asuntoon jäähdytys. Vesikatolle tulee keskitetty laitteisto tätä varten. Jos varauksia tulee hyvin, pääsemme aloittamaan rakentamisen ensi keväänä ja reilun vuoden päästä aloituksesta asunnot ovat valmiita”.

Lions Club jakoi 12:nnen kerran Yksi meistä-kunniakirjan.
“Kunniakirja myönnetään henkilölle, joka tekee normaalia, arkipäiväistä työtä pragmaattisesti. Henkilö ja hänen työnsä ei ole välttämättä näkyvää, vaan palveluammatissa toimitaan ihmisenä ihmiselle. Tänä vuonna kunniakirjan saa Jarmo Tokola, joka on ollut mukana myös Lionsin järjestämissä hyväntekeväisyystempauksissa. Haluamme kannustaa häntä jatkamaan työtään paikallisena yrittäjänä”, kertoo Oulaisten Lions Clubin presidentti Hannu Merilehto. 

Takaisin Jutut -sivulle