Musiikkiviikot komeasti käyntiin

Ylioppilaskunnan Laulajat kajautti Oulaisten 37. musiikkiviikot käyntiin komeasti lähes täydelle Merkuriussalille.
Vuonna 1883 perustetun mieskuoron 140-vuotisjuhlavuoden ohjelmisto vei läpi YL:n ja samalla Suomen historian. YL on Suomen vanhin suomenkielinen kuoro, ja se on saanut myös kansainvälistä tunnustusta. Konserttiohjelma koostui YL:n kantaesittämistä a cappella -mieskuoroteoksista. Kuoro tunnetaan erityisesti Jean Sibeliuksen musiikin lähettiläänä, mikä näkyi myös Oulaisten konsertissa. Kuoron varhaisimmat kantaesitykset ovat 1800-luvun lopulta, kuten konsertissa kuultu Jean Sibeliuksen säveltämä Sydämeni laulu. Tuorein kantaesitys puolestaan on kuluvalta vuodelta.
Musiikkiviikkojen työryhmän edustaja Henna Nabb toivotti kuoron tervetulleeksi. Aluksi katsottiin lyhyt animaatio kuoron historiasta. Sitten 23 mieslaulajaa marssi johtajansa Severi Ollisen johdolla lavalle ja kajautti ilmoille Sibeliuksen Venematkan.

YL on alusta asti tilannut oman aikansa säveltäjien musiikkia. Esimerkiksi Sibeliuksen tunnetuimmat mieskuoroteokset ovat YL:n tilaamia ja kantaesittämiä. Lisäksi konsertissa kuultiin Selim Palmgrenin, Toivo Kuulan ja Leevi Madetojan säveltämiä kappaleita. Tyylilajit vaihtelivat kansallisromantiikan klassikoista nykymusiikkiin ja viihdemusiikkiin. Uudempaa musiikkia konsertissa edustivat Gösta Sundqvist, Pave Maijanen ja Erik Lindström. Encorena kuultiin itseoikeutetusti Sibeliuksen Finlandia.
Kolmen viikon aikana Oulaisissa nautitaan kymmenen konsertin ohjelmistosta. Ohjelmistoon mahtuu paikallista osaamista ja artisteja, joiden juuret ovat Pohjois-Pohjanmaalla. Tässä konsertissa paikallisväriä toi laulaja Tuomas Niemelä.
Oulaisten musiikkiviikot tekee kolmatta vuotta yhteistyötä oulaistelaisen kuvataiteilija Lotta Nevanperän kanssa. Musiikkiviikkojen visuaalisesta ilmeestä löytyy muunnelmia Nevanperän mustemaalauksista Aurinko aidan välissä ja Lentoharjoituksia. Nevanperän teoksia on nähtävissä ja taidelainattavissa KoronaGalleriassa, josta konsertteihin voi myös ostaa lippuja netistä tai ovelta ennen konserttien alkua, mikäli lippuja on jäljellä. Esimerkiksi Martti Suosalon tähdittämä 4 pientä annosta on jo loppuun varattu.

Takaisin Jutut -sivulle