Nautintona ultramaantiepyöräily

Utsjoella järjestettyyn Kaldoaivi Ultra Trail -tapahtumaan osallistui heinäkuun lopulla noin 400 kestävyysurheilijaa. Yksi heistä oli oulaistelainen Hanna Kaski, joka otti osaa naisten maantiepyöräilyn 200 kilometrin kilpailuun. Tämä oli vasta toinen oikea virallinen pyöräilykilpailu, jossa Kaski oli mukana. Tuloksena oli hieno toinen sija, vaikka hän ei suoritukseensa täysin tyytyväinen ollutkaan.
”Sijoitukseen olen tyytyväinen, mutta en omaan suoritukseeni. En valmistautunut tähän kilpailuun niin hyvin kuin olisin halunnut, joten siihen nähden tämä oli hyvä tulos”, kertoo Hanna Kaski.
Kilpailun ensimmäiset 100 kilometriä Utsjoelta Nuorgamiin Hanna Kaski pyöräili yhdessä kilpailun voittaneen Katri Ollilan kanssa. Noin 50 kilometrin kohdalla joukon jatkoksi tuli yksi miespyöräilijä.
”Huusin hänelle, että ilmaisia peesejä et tule saamaan, vaan sinunkin pitää vuorostaan mennä välillä keulaan ajamaan. Mies kuitenkin pyöri sen 50 kilometriä meidän perässämme, jonka jälkeen jatkoimme Katrin kanssa kisaa kahdestaan”.

Kilpailun aikana vallitsi varsin haastava keli. Korkeiden lämpöasteiden lisäksi kaksikko joutui pyöräilemään koko matkan vastatuuleen, mikä teki matkanteosta entistä rankemman. Nuorgamin kääntöpaikalle päästyään Hanna Kasken oli pakko hypätä pois pyörän selästä, sillä hänen sykkeensä oli noussut hälyttävälle tasolle.
”Minun oli pakko viilentyä hetki. Jos en olisi näin tehnyt, olisi matkanteko voinut loppua siihen paikkaan. Menin siellä suoraan vessaan ja valutin lavuaarin alla kylmää vettä päähäni ja iholleni. Sitten istuin vielä varjossa ja join kylmää cokista. Meillä oli periaatteessa voittajan kanssa sama keskinopeus kilpailussa, mutta hän sitten voitti, kun piti lyhyemmän tauon. Itse sohlasin sitten vielä maaliintulossakin, kun siinä oli monella muullakin pyöräilijällä epäselvyyttä, että missä ajanotto loppui”, Kaski harmittelee.
Hänen onnekseen kisan kolmanneksi ajanut haukiputaalinen Tanja Ylisirniö oli selvästi kaksikon takana, joten toisesta sijasta ei tarvinnut sen enempää kamppailla. Hauska yhteensattuma oli myös se, että naisten sarjan kolme parasta pyöräilijää sattuivat majoittumaan samassa mökissä.
”Voidaan sanoa, että meillä oli kilpailun nopein mökki”, Hanna Kaski nauraa.
Innostuksensa pitkien matkojen pyöräilyyn Hanna Kaski sai muutama vuosi sitten osallistuttuaan hyväntekeväisyyspyöräilytapahtumaan, Team Rynkebyhyn. Sitä ennen hän oli testannut kuntoaan itsenäisesti pisimmillään noin sadan kilometrin pyörälenkeillä.
”Team Rynkebyssa pääsin harrastuksessa seuraavalle tasolle. Lähdin hakemaan sieltä tietotaitoa muilta osaavilta ihmisiltä ja sitä myös sain”.

Hanna Kasken kilpailukalenterissa ei ole tälle vuodelle enää yhtään kisaa, joten ajatukset on jo siirretty siltä osin ensi kauteen.
”Tällä viikolla on tulossa puhelut kahden valmentajan kanssa siitä, että pääsenkö mahdollisesti heidän talliinsa ajamaan”, Kaski jännittää.
Hanna Kaski on pyöräilijä, joka tykkää testata omia rajojaan. Hän onkin jo miettinyt, josko ottaisi tulevaisuudessa osaa Mallorcalla ajettavaan 312 kilometrin maantiepyöräilykilpailuun.
”Siellä olisi tarjolla nousumetrejäkin mukavat 5000. Se on haave, josta minun pitää vielä keskustella valmentajan kanssa”.
Hanna Kasken pyöräilyharrastus ei katkea edes talven ajaksi. Hän osti kotiinsa älyvastuksen, joka mahdollistaa pyöräilemisen vaikka keskellä pimeintä ja kylmintä tammikuuta.
”Älyvastuksen avulla pystyn ajamaan sisällä yhteisajoja kansainvälisessä seurassa. Pyrin kehittämään progressiivisesti omaa kuntoani läpi vuoden”, hän toteaa.

Takaisin Jutut -sivulle