Nuorten hyvinvointi on Hennalle sydämenasia

Henna Röyttä sai hiljattain työnantajaltaan huojentavan tiedon, kun hänet valittiin vakinaiseen nuorisotyönohjaajan virkaan. Tätä ennen hän oli ollut Oulaisten seurakunnassa vuoden vs. nuorisotyönohjaajana ja seuraavan vuoden vt. nuorisotyönohjaajana.
”Työni on ollut juuri sellaista kuin kuvittelin sen olevan. Monenlaista olen saanut tehdä niin alakouluikäisten kuin rippikouluikäisten sekä isosten kanssa. Jokainen työpäivä on ollut erilainen”, iloitsee Henna Röyttä.
Hennan aisaparina seurakunnan nuorisotyössä on Tuomas ”Tume” Saarela. Hennan mukaan kaksikon yhteistyö on sujunut tähän saakka mallikkaasti.
” Olemme pystyneet jakamaan eri työtehtävät Tumen kanssa hyvin. Minun vastuullani on muun muassa isoskoulutus ja kuutosluokkalaisten päihteetön toiminta. Tumen vastuualuetta on muun muassa rippikoulutyö kokonaisuutena yhdessä kasvatuksen papin kanssa sekä kouluikäisten kerhot. Meitä molempia näkee kuitenkin rippileireillä ja isoskoulutuksissa”.

Kuutosluokkalaisille järjestettävällä päihteettömällä toiminnalla on Oulaisissa pitkät perinteet. Vuonna 2012 alkaneessa 6P-toiminnassa seurakunnan ja kaupungin nuorisotyönohjaajat pitävät alakoulujen kuutosluokkalaisille oppitunteja päihteettömästä elämästä. Tunnit pitävät sisällään eri päihteisiin liittyvää faktatietoa, videoita ja erilaisia opetuksellisia tehtäviä.
”Kannustamme lapsia olla kokeilematta päihteitä. Kun oppilas tulee toimintaa mukaan, saa hän kuutosluokan ajaksi 6P-kortin, jolla saa etuja paikallisiin yrityksiin. Oppitunteja on lukuvuoden aikana yhteensä neljä ja niistä on vielä yks pitämättä”.

Hennan mukaan oulaistelaiset kuutosluokkalaiset ovat yleensä hyvin kiinnostuneita 6P-toiminnasta. He kyselevät heti lukuvuoden alussa, että milloin 6P-tunnit alkavat. 6P-toiminta tarkoittaa myös pidättäytymistä energiajuomien käytöstä. Hennan mukaan energiajuomia näkee paljon oulaistelaisnuortenkin hallussa.
”Kyllähän nuoret niitä juovat. Ehkä niissä kiehtoo juuri se, että ne ovat vähän kielletty asia”, Henna arvelee.
Isoskoulutus kiinnostaa noin 20 oulaistelaisnuorta joka syksy. Se on tapahtuma, joka innostaa monen nuoren jatkamaan seurakunnan toiminnassa. Näin kävi aikoinaan myös Henna Röytän kohdalla.
”Menin itsekin riparin jälkeen isoskoulutukseen ja olin sen jälkeen isosena monella rippileirillä. Sitten keksin, että lähden opiskelemaan yhteisöpedagogiksi ja monen mutkan kautta päädyin lopulta kotiseurakuntaani töihin”.

Hennalle seurakunta on kuin toinen koti. Pienenä hän oli mukana lasten päiväkerhoissa, jolta ajalta tutuksi tulivat monet seurakunnan työntekijät. Näiden samojen henkilöiden kanssa saa Henna tehdä töitä nyt aikuisena.
”Työntekijöitä ei tarvinnut paljon esitellä, kun taloon tulin. Henkilövaihdoksia on tapahtunut aika vähän. Meillä on täällä toimiva työyhteisö ja työilmapiiri on hyvä”, Henna kiittelee.
Henna tunnustaa, että kolme vuotta sitten alkanut koronapandemia ja sitä myötä tapahtunut yhteisöllisten toimintojen harveneminen näkyy yhä nuorten käyttäytymisessä.
”Nuorten sosiaaliset taidot ovat heikentyneet. Koronan aikana tehtiin asioita paljon etänä ja se vaikutti tosi paljon. Tosi monella ikäluokalla näkee tämän muutoksen”.
Tällä hetkellä Henna odottelee ensi viikonloppua, jolloin hän on taas mukana yhdessä isoskoulutuksessa. Rippileiri on puolestaan edessä hiihtolomalla. Partiotaustankin omaavalle Hennalle leirielämä maistuu edelleen erittäin hyvin.
”Siellä on joka kerta mukana erilainen isos- ja ripariporukka. Leiri on joka kerta erilainen, vaikka samassa paikassa aina ollaankin”.

Takaisin Jutut -sivulle