Olkasta tietoa ja tukea sairauksista selviämiseen

Oulaskankaan sairaalan aulassa, kahvilaa vastapäätä avattiin tiistaina Olka-infopiste. Olka-toiminta on koordinoitua järjestö- ja vapaaehtoistoimintaa sairaalassa ja sitä on sairaaloissa ympäri Suomen. Oulaskankaan lisäksi Olka-piste löytyy lähialueelta Oysista sekä Kokkolan keskussairaalasta.
Olkapisteellä on esillä eri potilasjärjestöjen lehtiä ja esitteitä ja niitä sairaalan asiakkaat voivat ottaa mukaansa. Tarjolla on tietoa 40 erilaisesta sairaudesta.
”Lisäksi paikallisilla yhdistyksillä on mahdollisuus tulla esittelemään Olkapisteelle omaa toimintaansa ja kertomaan, millaista tukea heidän yhdistys voi sairastuneille antaa”, kertoo Olka-järjestökoordinaattori Terhi Niemelä.

Jos jokin yhdistys haluaa tulla esittelemään omaa toimintaansa Olka-pisteelle, tulee tämän olla siitä yhteydessä olkalaisiin paikan varaamiseksi. Muuten infopiste toimii itsepalveluperiaatteella. Vaikka moni tieto on siirtynyt internettiin, koetaan Olkassa, että kaikki ihmiset eivät ole edelleenkään valmiita vanhojen tapojen hylkäämiseen.
”Ihmiset kaipaavat fyysistä esitettä ja ihmisten kohtaamista kasvokkain. Olemme myös huomanneet, ettei monikaan ihminen ole valmis keskustelemaan oman tai läheisen ihmisen sairaudesta, vaikka tarvitsisi siihen tukea. Olkapisteellä on materiaalia eri sairauksista ja sieltä voi ottaa vaivihkaa lehtisen mukaansa”, sanoo Terhi Niemelä.
”Ja jos jonkin järjestön toiminta ei ole ennestään tuttu, ei sitä osaa välttämättä sitten netistäkään etsiä. Mutta kun löytää lehtisen Olkapisteeltä, voi asiaan tutustua paremmin”, muistuttaa Helena Peussa Olkasta.

Takaisin Jutut -sivulle