Onko joulun jälkeen elämää?

Kyseinen otsikko oli suunniteltu nimeksi luennolle, jossa kerrotaan joulukukista ja niiden elämän jatkosta joulun jälkeen. Useinhan käy niin, että varsinkin sipulikukat päätyvät kukkimisen jälkeen kompostiin tai sekajätteisiin. Ekologisen puutarhaihmisen ratkaisu on kuitenkin toinen: annetaan myös joulukukille toinen elämä!
Jaloritarinkukka (Hippeastrum x hortonum) eli kansankielellä Amaryllis on mahdollista saada kukkimaan myös seuraavana jouluna. Kun kukka ja sen varsi ovat kuihtuneet, leikkaa kukkavarsi poikki juuresta ja anna lehtien kasvaa ruukussa. Kastele säännöllisesti ja aloita lannoitus keväällä kuten muillekin viherkasveille. Kesällä voit siirtää ritarinkukan ulos joko ruukussa tai istuttaa sen kukkapenkkiin keräämään ravinteita uuteen kukintaan. Syksyllä ennen pakkasia, kun lehdet ovat kuihtuneet, nosta sipuli sisälle kuivaan ja pimeään. Säilytä sipuli kuivassa ja viileässä (yli + 10 astetta) kolmisen kuukautta, istuta se sitten uuteen multaan ja siirrä valoisaan paikkaan kasvamaan. Uuden kukkavarren pitäisi ilmestyä sipuliin muutamassa viikossa.

Joulutähden (Euphorbia pulcherrima, tähtilatva, poinsettia) uudestaan kukittaminen on hiukan vaativampaa, mutta saat siitä kaikesta huolimatta kauniin viherkasvin. Joulutähden kukat ovat pieniä kellertäviä pallukoita, joita ympäröivät värikkäät (tai valkoiset) suojalehdet. Näitä suojalehtiä kutsutaan usein virheellisesti kukiksi. Kasvi varistaa luonnollisesti suojalehdet ja osan lehdistä siitepölyn vapautumisen jälkeen. Jos siis haluat joulutähden ”kukkivan” pitkään, valitse kasvi, jossa ei näy siitepölyä kukissa. Hoida joulutähteä joulun jälkeen kuten muitakin viherkasveja. Keväällä voit leikata sitä reilusti ja siirtää pakkasten mentyä ulos ruukussa. Lannoita runsaasti. Saat joulutähdestä tuuhean pensasmaisen viherkasvin. Jos haluat kokeilla uudelleen kukittamista, aloita lokakuussa ns. lyhyenpäivän käsittely laittamalla joulutähti pimeään klo 17-8 väliseksi ajaksi. Tämä käsittelyt virittää joulutähden kukkaan ja päällimmäiset lehdet alkavat värjääntyä kukan suojalehdiksi.

Jouluruusu (Helleborus) on ”uusi vanha” tulokas, joka kuuluu leinikkikasveihin ja on monivuotinen perenna. Kastele jouluruusua säännöllisesti ja istuta keväällä kukkapenkkiin, vaikka se näyttäisikin nuutuneelta. Kunhan juuret ovat kunnossa, saat monivuotisen, itsestään kylväytyvän ja kauniin kukkalisän kukkapenkkiisi.
Vehreää ja rauhallista joulua sekä iloa uuteen puutarhavuoteen 2022!

Takaisin Jutut -sivulle