Onko tässä Oulaisten suurin kuivaamo?

Mika Käpylä ja Timo Pernu toivovat uuteen kuivaamoonsa ensi syksyksi miljoonaa kiloa viljaa, jotta toiminta pysyy kannattavana.

Maanviljelijät Mika Käpylä ja Timo Pernu katselevat Perikankaantien varteen rakennettua kuivaamoaan. Moni seudulla asuva on kutsunut sitä Oulaisten suurimmaksi kuivaamoksi, mutta Pernu ja Käpylä eivät uskalla tätä lausetta täysin allekirjoittaa.
”Olen osakkaana toisessakin kuivaamossa ja se ainakin on tätä pienempi. Muista en tiedä”, toteaa Timo Pernu vaatimattomasti.

Uusi kuivaamo on varustettu 520 hehtolitran koneistolla ja noin 450 kuution varastosiilolla. Se on rakennettu tontille, jonka Timo Pernun ja Mika Käpylän perustama osakeyhtiö omistaa. Ajatus uuden isomman kuivaamon rakentamisesta alkoi muhia Mika Käpylän päässä, kun hän tuli siihen tulokseen, että paras ja kustannustehokkain tapa lämmittää kuivaamoa on tehdä se hakkeen avulla.
”Investointi oli kuitenkin niin iso, että tarvitsin siihen kaverin. Soitin Timolle ja hänellä oli käynyt sama ajatus mielessä. Siitä se lähti”, kertoo Mika Käpylä.
Ensin heidän oli tarkoitus aloittaa toiminta tontilla olleessa vanhassa kuivaamossa, mutta aika pian tuli selväksi, että sen 15 kuution koneisto olisi aivan liian pieni kannattavan kuivaamotoiminnan pyörittämiseen. Uuden kuivaamon rakentaminen alkoi kesällä 2021 vanhan purkamisella. Viime syksynä uudessa kuivaamossa kuivatettiin jo ensimmäiset viljat.
”Rakennustyöt tehtiin pääsääntöisesti omalla porukalla. Yksi kirvesmiesporukka kävi tekemässä ja asentamassa katon ja rappuset sekä viimeistelivät siilostoa. Työtunteja emme laskeneet, mutta kyllä niitä aika paljon kertyi”, naureskelee Mika Käpylä.

Uuden kuivaamon rakentaminen on iso investointi. Tässä tapauksessa puhutaan liki puolesta miljoonasta eurosta. Kustannuksista noin 25 prosenttia katetaan valtion tuella. On kuitenkin selvää, että näin merkittävä hankinta tarvitsee toimiakseen paljon kuivattavaa viljaa. Sitä kaikkea ei Timo Pernun ja Mika Käpylän omilta mailta löydy. Niinpä katse kääntyy muiden viljelijöiden puoleen. Tänäkin syksynä heidän kuivaamoaan on jo käyttänyt neljä muutakin isäntää.
”Miljoona kiloa on tavoite, mikä sillä pitäisi saada syksyllä kuivattua”, Käpylä laskeskelee.
Timo Pernu ja Mika Käpylä ovat luomuviljelijöitä. Pernulta löytyy lisäksi tilalta noin satapäinen karjalauma. Uuteen kuivaamoon investoiminen on merkki siitä, että kaksikko haluaa ansaita leipänsä maanviljelijän työstä jatkossakin. Kunhan siihen annetaan edes jonkinlainen mahdollisuus.
”Laajentua täytyy, jos aikoo pitää toiminnan kannattavana. Karkeasti voi sanoa, että 15 vuotta sitten teki 20 hehtaarilla saman tuloksen kuin mitä nyt tekee 120 hehtaarilla”, myöntää Mika Käpylä.

Timo Pernu taas kiroaa EU-tukipolitiikkaa, johon on tulossa jälleen muutoksia ensi vuonna.
”Kovasti ollaan jo ensi vuotta suunniteltu ja lukuja Exceliin laitettu. Mutta kyllähän tässä alkaa perse maata jo viistää, kun tukia aletaankin maksaa vasta joulukuussa. Lainat on hoidettavana ja elääkin pitäisi. Meille vaan ilmoitetaan, että aikataulu on tällainen. Mitä itse sanoisit, jos sinun palkkasi maksettaisiin vasta seuraavana vuonna”, kyselee syystäkin harmistunut Timo Pernu.

Takaisin Jutut -sivulle