Oppisopimuksesta apua osaajapulaan

Rakennusalan työelämäkoordinaattori Paavo Manninen, markkinointi ja viestintäpäällikkö Riikka Järvikuona sekä hankekoordinaattori Kati Marjakangas Koulutuskeskus Jedusta esittelivät maanantaina oppisopimuskoulutusta kaikille asiasta kiinnostuneille.

Tällä viikolla vietetään valtakunnallista oppisopimuskoulutusviikkoa ja siihen liittyen järjestettiin myös Oulaisissa maanantaina oma popup-tapahtuma K-marketin eteisaulassa. Paikalla oppisopimuskoulutuksesta kertomassa olivat Koulutuskeskus Jedun hankekoordinaattori Kati Marjakangas sekä markkinointi- ja viestintäpäällikkö Riikka Järvikuona.

”Halusimme jalkautua ihmisten pariin kauppoihin ja liikekeskuksiin, jotta ihmiset huomaisivat korona-ajan jälkitilanteessa, miten työelämässä voi päästä eteenpäin esimerkiksi oppisopimuskoulutuksen kautta”, kertoo Kati Marjakangas.

”Joku kysyi, että pelottaako teitä mennä ihmisten pariin. Mietin hetken, että mitä kysymyksellä tarkoitettiin, mutta totuushan on se, ettei me ole kohdattu ihmisiä pariin vuoteen. Toisaalta on kiva välillä jalkautua ihmisten keskelle”, nauraa Riikka Järvikuona.

Kati Marjakankaan mukaan yrityksissä saattaa olla vanhastaan käsitys, että oppisopimuskoulutus tarkoittaa monen vuoden ammattitutkinnon suorittamista. Näin asia ei kuitenkaan ole, sillä oppisopimuksella voi suorittaa myös lyhyitä tutkinnon osia.

”Oppisopimuskoulutussopimuksen voi tehdä vaikka kuukaudeksi kerrallaan. Monella alalla on kausivaihtelua, eikä työtä riitä koko vuodeksi. Tämä ei haittaa, sillä koulutuksen voi suorittaa pienissä osissa.

Riikka Järvikuona muistuttaa, että Jedu auttaa yritystä kaikin tavoin muun muassa paperitöiden teossa, jotta oppisopimuskoulutukseen hakevasta koituisi yritykselle enemmän hyötyä kuin haittaa.

”Jos minulla olisi yritys, palkkaisin sinne välittömästi oppisopimuksella henkilön. Saisin sinne varmuudella ihmisen, joka on kiinnostunut alasta ja joka haluaa oikeasti oppia siitä lisää. Lisäksi opiskelemiensa teoriaopintojen takia henkilö tuo alan uusinta uutta tietoa työpaikalle, jolloin yritys rikastuu ja hyötyy paljon yhden oppisopimusopiskelijan kautta”, sanoo Kati Marjakangas.

Oppisopimuspaikkaa hakiessa henkilöllä tulee mielellään olla jo työpaikka tai ainakin tieto sellaisesta. Oppisopimuksessa opiskelija on työsuhteessa ja työskentelee vähintään keskimäärin 25 tuntia viikossa. Henkilölle maksetaan TES:n mukaista palkkaa ja vakuutukset työnantajan toimesta. TE-toimisto voi lisäksi myöntää yritykselle palkkatukea työttömän henkilön oppisopimuskoulutukseen.

Kati Marjakankaan mukaan suhtautuminen oppisopimuskoulutusta kohtaan on Oulaisissa ja lähikunnissa hyvällä tasolla. Hän muistuttaa, että tällä hetkellä on pula osaajista esimerkiksi hoiva-, kiinteistö- ja puhdistus- sekä rakennusalalla. Oppisopimuskoulutuksella on yrityksellä mahdollisuus kouluttaa omia tarpeitaan vastaavaa työvoimaa tai hankkia lisäkoulutusta nykyiselle henkilökunnalle.

Takaisin Jutut -sivulle