Oulaisista löytyi 115 sodanaikaista kranaattia

Poliisi eristi alueen ja puolustusvoimat vei kranaatit tuhottavaksi. Kuvat: Veli-Pekka Saari

Veli-Pekka Saari törmäsi metallinetsintäreissullaan vanhaan asekätköön.

Metallinetsintää harrastava maanviljelijä Veli-Pekka Saari törmäsi viime tiistaina sangen epätavalliseen aarteeseen tutkiessaan peltoja vanhan kantatien varrella. Puolen metrin syvyydestä esiin tuli vanhan kranaatin pyrstö. Hän lopetti kaivamisen siihen paikkaan ja alkoi kysellä apua. Paikalle hälytettiin poliisi, joka eristi alueen. Kainuun Prikaatin raivausryhmä purki kranaattikätkön ja vei ammukset tuhottaviksi
Kranaattilöytö oli varsin vaikuttava. Pellon uumenista löytyi yhteensä 115 ammusta. Lisäksi löytyi kymmeniä sytyttimiä. Kranaatit olivat suomalaisia ja Veli-Pekka Saaren mukaan vuodelta 1944.

Kranaatit löytyivät noin puolen metrin syvyydestä vanhasta pellosta.

Ammuskätkön löytyminen ei tullut Veli-Pekka Saarelle täytenä yllätyksenä. Vuonna 1991 hänen isänsä oli ollut oppaana sotilaspiirin edustajille, jotka halusivat tutkia aluetta mahdollisen kranaattilöydön takia. Ammukset jäivät vielä silloin löytämättä, mutta Veli-Pekka Saari päätti tutkia alueen karttoja uudelleen.
”Katsoin kartasta, että läheisessä metsässä on vanhoja peltoja ja lato. 2005 vuodesta asti minulla on ollut suunnitelmissa tutkia sitä paikkaa, mutta ei ole ollut sopivia vehkeitä. Mutta nyt törmäsin kaveriin, joka käyttää metallisetsintälaitteita ja sitten päätimme tutkia tuon alueen kunnolla”.
Veli-Pekka Saari naureskelee, että tämän löydön jälkeen tulee ”miinaharavoiden” myyntiin varmasti iso piikki. On myös tiedossa, etteivät Saaren löytämät ammukset ole Oulaisten alueen ainoat.
”Aseita ja ammuksia on varattu aikoinaan pataljoonan tarpeisiin”.

Kranaatit liittynevät sodanjälkeiseen asekätkentään.

Iltalehden tietojen mukaan Oulaisissa tehty löytö liittyy todennäköisesti niin kutsuttuun asekätkentään eli jatkosodan jälkeen tehtyyn salaiseen operaatioon. Siinä aseita ja ammuksia sijoitettiin kätköihin eri puolille sissisodan varalta, jos Neuvostoliitto miehittäisi Suomen.

Takaisin Jutut -sivulle