Oulaisten kansantanssiryhmä ystävyyskuntavierailulle Ruotsiin

Oulaisten nuorisoseuran väki odottelee jo malttamattomana toukokuuta ja helatorstaiviikonloppua. Silloin sen kahdesta kansantanssiryhmästä matkustaa 20 henkilöä Oulaisten ystävyyskaupunkiin Ruotsin Leksandiin. Kyse on perinteisestä tapaamisesta, joka järjestetään kahden vuoden välein aina Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa.
”Kyse on ystävyyskuntatapaamisesta ja sen ohjelma on pääasiassa kansantanssipainotteinen. Sinne tulee kansantanssin harrastajia neljästä eri maasta. Opetamme oman maamme kansantansseja ja käymme esiintymässä”, kertoo Oulaisten nuorisoseuran taloudenhoitaja ja kansantanssiryhmien toinen vetäjä Anna-Riina Yli-Hukka.
Näistä esiintymisistä yksi tulee olemaan paikallisessa kirkossa ja toinen luultavasti vanhainkodissa tai kauppakeskuksessa. Kolmipäiväiseen vierailuun sisältyy yleensä myös jokin retki.
Anna-Riina Yli-Hukka on iloinen siitä, että tänä keväänä ystävyyskuntavierailulle lähtee aikuisryhmä Sarastuksen lisäksi myös kouluikäisten Loiste-tanssiryhmä.
”On ihanaa saada reissulle lapsiryhmä mukaan. Varsinkin koronan jälkeen esiintymisiä on ollut aika vähän. Se on heillekin elämys, kun pääsevät nyt ulkomaille”.

Tällä kertaa Ruotsin vierailulle lähtee myös lapsiryhmä Loiste.


Yli-Hukan mukaan pohjoismaalaisissa kansantansseissa on paljon yhtäläisyyksiä.
”Kaikki perusjutut kuten valssit, polkat ja polskat löytyvät kaikkien maiden tansseista, mutta on niissä sitten omat maalliset vivahteensakin”.
Anna-Riina Yli-Hukka tunnustaa, että korona-aika teki tehtävänsä myös nuorisoseuran kansantanssiryhmien toimintaan. Kaikki neljä tanssiryhmää pyörivät edelleen, mutta lisää harrastajia otetaan avosylin vastaan, kun syyskausi pyörähtää kesätauon jälkeen taas käyntiin.
Riina Yli-Hukka itse aloitti tanssiharrastuksen 8-vuotiaana ja on pysynyt harrastuksen mukana jo 30 vuoden ajan. Kun Yli-Hukka aloitti kansantanssin, oli se todella pienimuotoista. Vuosikymmenten aikana harrastuksesta on kuitenkin tullut hänelle jo elämäntapa.
Yksi Oulaisten nuorisoseuran kansantanssiryhmän tärkeimmistä tapauksista on jokakeväinen kevätnäytös, johon heidän lisäksi osallistuvat Jokihelmen opiston ja liikuntapalveluiden tanssiryhmät. Tänä vuonna kevätnäytös pidetään 7.5. ja sinne on vapaa pääsy.

Takaisin Jutut -sivulle