Oulaisten keskusta kaipaa värejä, valoa ja avaruutta

Lukio pelastaa Oulaksen -näyttely avattiin juhlallisin menoin viime perjantaina Cafe Herkutellassa. Lukiota käyvät Onni Punkeri, Sini Rääpysjärvi ja Tessa Tenhula esittelivät tekemiään piirroksia siitä, miltä Oulaisten keskuskorttelin pitäisi näyttää tulevaisuudessa.
Heidän mielestään Oulaisten pitäisi olla ihmisen kokoinen kodikas pikkukaupunki, jossa on värejä, valoa ja avaruutta. Tulevaisuuden Oulaisissa joki pääsisi paremmin esille, tori olisi kutsuva, lämmin ja helposti lähestyttävä paikka, jonne jokaisen olisi mukava tulla. Keskusta olisi kokonaisuudessaan vanhoja rakennuksia kunnioittava, puistomainen ja luonnonläheinen.
Lukion ja yläkoulun kuvaamataidon lehtori Anna Karjula kiitteli oppilaita siitä, että he jaksoivat keskittyä kaupunkisuunnittelutöiden tekemiseen muiden koulutöidensä ohella.
”Tämä kurssi suoritettiin lukiopäivien ulkopuolella. Meidän mielestämme töissä on pystytty keskittymään olennaiseen. Nämä ovat kuvallisia mielipidekirjoituksia, joissa kerrotaan, millaiselta me haluamme keskustan näyttävän”, Karjula kertoi.
Oulas-korttelin suunnittelua johtava arkkitehti ja tekniikan tohtori Matti Karhula totesi suoraan, että Oulaisten kaupunki on nukkunut onnensa ohi. Se näkyy tällä hetkellä selvästi juuri Oulas-korttelissa.
”Mutta nyt riittää. Nyt käännetään kurssi ja lähdetään tekemään muutos parempaan. Oulaisten keskusta on hyvä esimerkki siitä, millä tavalla elinkeinojen ja elinolosuhteiden muuttuessa myös yhteinen ympäristömme muuttuu. Ja tässä tapauksessa toiminta hiljenee, osittain autioituu ja ränsistyy”.

Lukion ja yläkoulun kuvaamataidon lehtori Anna Karjula esittelemässä lukiolaisten työnäytteitä.

Matti Karhula oli kiitollinen, että sai mahdollisuuden pitää lukion avajaisissa oppitunnin yhdyskuntasuunnittelusta. Fakta on nimittäin se, että tulevaisuuden kaupungit rakentavat ja sen palveluja käyttävät juuri tämän päivän nuoret.
”Yhdyskuntasuunnittelu on kuntien tulevaisuuden tekemisen avain. Sillä tehdään Oulaisille tulevaisuutta ja tästä kaupungista elinvoimainen ja menestyvä. Alue, josta asukkaat voivat olla ylpeitä ja alue, josta jokainen saa tarvitsemansa palvelut. Kun tämä alue kukoistaa, kukoistaa koko kaupunki kyliä myöten”.
Tilaisuuden avaussanat lausunut kaupunginhallituksen puheenjohtaja Marjut Lehtonen kehui lukiolaisten tekemiä kuvia hienoiksi. Hän tunnusti suoraan, että jotakin Oulaisten ”retrohenkiselle” kaupunkikeskustalle täytyy tehdä.
”Nyt on kasvojen kohotuksen aika. Olemme kaupunkina valmiita panostamaan alueen kehittämiseen. Osallistamisen kautta olemme kutsuneet nuoria ja varttuneempia mukaan kehittämistyöhön. Olemme kuulleet kaupunkilaisia laajasti ja teemme yhteistyötä yliopiston kanssa. Nämä kuvat näyttävät omaan silmääni aika kivoilta ja sellaiselta freesimmältä, uudemman näköiseltä, jollaista ei Oulaisten kaupunkikuvassa ole totuttu näkemään”, kiitteli Marjut Lehtonen.

Arkkitehti ja tekniikan tohtori Matti Karhula totesi, että Oulaisten keskuskortteli on nukkunut onnensa ohi. Nyt on aika tehdä asiaan muutos.
Takaisin Jutut -sivulle