Oulaisten kirjaston omatoimiaika laajenee – alle 15-vuotiaiden anottava lupa vanhemmilta

Erityisesti palautusautomaatin käyttö vaatii asiakkaalta pientä opettelua. Kun lainan viivakoodi on luettu, pitää laina laittaa nuolen osoittamaan paikkaan, jotta se menee oikeaan palautuslaatikkoon.

Oulaisten kaupunginkirjaston omatoimipalvelu otetaan täysimääräisenä käyttöön syyslomalla. Uutta palvelussa on se, että nyt kirjastossa voi asioida omatoimisesti myös sunnuntaisin kello 9-20. Lauantaisin, kun henkilökunta poistuu kirjastosta kello 15, jatkuu omatoimiaika ilta kahdeksaan saakka.

Jotta omatoiminen asiointi on mahdollista, pitää asiakkaan kirjautua kirjastoon omatoimiasiakkaaksi. Kirjautuminen tapahtuu kirjaston etuoven vieressä olevasta sisäänkirjautumisyksiköstä. Sen käyttämiseen tarvitaan omaa kirjastokorttia ja pin-koodia, joka on sama kuin verkkokirjastossa. Kirjastotoimenjohtaja Inga Petäjäsoja muistuttaa, että kaikkien omatoimikirjastoon tulevien on kirjauduttava omalla kortilla kirjastoon. Myös lauantaisin kaikkien kirjastoon kello 15 jälkeen jäävien asiakkaiden.

”Tämä on vastuukysymys. Jos päästät vieraan henkilön kirjastoon, olet myös vastuussa hänen tekemisistään. On myös tilastojen kannalta hyvä tietää, paljonko sisään kirjautuneita asiakkaita on”.

 Alle 15-vuotiaat tarvitsevat omatoimikirjastossa asiointia varten huoltajan luvan. Kirjastossa on olemassa kaavakkeita, jotka huoltajan pitää ensin täyttää ja tuoda henkilökohtaisesti kirjastoon.

Inga Petäjäsoja toivoo, että mahdollisimman moni omatoimiajalla kirjastoa käyttävä palauttaa lainansa itse, eikä jätä niitä palautuslaatikkoon. Usein palautuslaatikko on nimittäin ollut maanantaiaamuna pullollaan kirjoja. Toinen etu on siinä, että jos laina sattuu olemaan hieman myöhässä, ei lainasta kerry asiakkaalle lisää myöhästymismaksua, kun palautus kirjautuu järjestelmään välittömästi. Muulloin palautukset käsitellään henkilökunnan toimesta vasta maanantaina.

Petäjäsojan mukaan kirjastossa on opetettu tänä vuonna asiakkaita omatoimipalvelujen kuten sisäänkirjautumisyksikön, palautusautomaatin ja lainausautomaatin käytössä. Erityisesti palautusautomaatin käyttö vaatii asiakkaalta pientä opettelua. Kun lainan viivakoodi on luettu, pitää laina laittaa nuolen osoittamaan paikkaan, jotta se menee oikeaan palautuslaatikkoon. Esimerkiksi peli- ja dvd-levyjä varten on koneen vieressä olemassa niin sanottu älylaatikko. Vihreisiin laatikoihin laitettavat ovat toisten kirjastojen aineistoja, laskutettuja tai varattuja aineistoja, jotka edellyttävät kirjastohenkilökunnan jatkokäsittelyä.

”Kaikki osaavat kyllä käyttää palautusautomaattia, kunhan laittaa vain yhden kirjan kerrallaan lukualueelle ja seuraa rauhassa näyttöpäätteen ohjeita laitetaanko hyllyyn vai laatikkoon”, vakuuttaa Inga Petäjäsoja.

Ja palautuksen voi aloittaa alusta, jos ei ehtinyt seurata ohjetta.

Takaisin Jutut -sivulle