Oulaisten palloiluhallin lattiassa hometta – käyttökielto tulossa?

Yläkoulun palloiluhallin lattiarakenteista on löytynyt runsaasti mikrobikasvustoa.

Yläkoulun palloiluhallia uhkaa käyttökielto. Palloiluhalliin tehtiin loppuvuodesta 2023 tutkimus, jossa lattiarakenteista otettiin näytteitä. Tutkimukset osoittivat runsasta mikrobikasvustoa. Oulaisten kaupungin kiinteistöpäällikkö Hannu Yppärilä kertoo, että noin puolet hallin lattiasta oli mikrobikasvuston peitossa. Koko lattiaa ei oltu edes vielä kartoitettu. Palloiluhallissa sattui viime syksynä vesivahinko, joka on Yppärilän mukaan yksi syy kosteusvaurion syntymiselle. Homeen leviäminen on kuitenkin osittain vanhempikin ongelma. Syksyisen vesivahingon syy oli sadevesiviemärin tulviminen ja siitä aiheutunut veden pääseminen palloiluhallin rakenteisiin. Hannu Yppärilän mukaan vesivahinkoa päästiin korjaamaan nopealla aikataululla.

Palloiluhallin kuntoa tutkimaan on perustettu sisäilmatyöryhmä, joka koostuu kaupungin eri toimialueiden viranhaltijoista sekä terveys-, ja työterveysviranomaisista. Mukana on myös koulun käyttäjien edustajia. SeutuMajakan saamien tietojen mukaan tammikuun lopulla kokoontunut työryhmä on arvioinut, että salia voitaisiin käyttää puolesta vuodesta puoleentoista vuoteen. Tämä tarkoittaisi kuitenkin sitä, että salin ilmanlaatua jouduttaisiin tarkastamaan viikoittain. Työryhmän kanta onkin se, että uuden liikuntahallin rakentaminen tulisi aloittaa välittömästi ja sali tulisi laittaa käyttökieltoon.

Itsekin sisäilmatyöryhmään kuuluva Hannu Yppärilä kuitenkin toppuuttelee puheita käyttökiellon asettamisesta ainakaan vielä tässä vaiheessa.

”Tämänhetkisten tutkimusten perusteella mikrobikasvustoa ei pääse sisäilmaan. Lattiarakenne on alipaineistettu tämä takia. Seuraamme koko ajan tilannetta”.

Yppärilä kertoo, että lattiaan tehdään jatkotutkimuksia ja niiden tulokset selviävät helmi-maaliskuun aikana. Hänen mukaansa on kuitenkin selvää, ettei palloiluhallin tulevaisuus näytä hyvältä.

”Rakennuksen kunto ja ikä huomioiden suuremman korjauksen tekeminen tuolle tilalle on epätodennäköistä. Siitä ei saa liikuntaesteisille sopivaa, jos sinne ei tee suuria muutoksia. Rakennus on käytännössä käyttöikänsä päässä”.

Hannu Yppärilä toteaa, että jos palloiluhallia päätetään alkaa korjata, nousee hintalappu useisiin miljooniin euroihin. Koulujen ja liikunnan harrastajien lisäksi palloiluhallin yksi merkittävä käyttäjä on ollut syksyllä järjestettävät Oulaisten Musiikkiviikot. Nyt näyttää todennäköiseltä, että myös tämä tapahtuma joutuu miettimään konserteilleen korvaavia tiloja.

Takaisin Jutut -sivulle