Oulaisten rokotekattavuus maakunnan toiseksi paras – johtava lääkäri odottelee jo kolmatta rokotuskierrosta

Oulaisissa on pistetty hyvällä tahdilla toisia koronarokotteita. Muun muassa sen takia, että rokotteiden pistämisväliä on lyhennetty.

Oulaisten kaupungissa on Pohjois-Pohjanmaan kunnista toiseksi eniten toisen koronarokotteen saaneita. Oulaisissa yli 12-vuotiaissa toisen annoksen on saanut 71,2 prosenttia väestöstä, kun listan kärkipaikkaa pitävässä Hailuodossa kaksi kertaa rokotuksessa käyneitä on 73,6 prosenttia väkiluvusta. Kolmantena listalla on Vaalan kunta 70,6 prosentin osuudella. Tiedot perustuvat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) maanantaina 13.9.2021 julkaisemiin tilastoihin.

Muista Oulaisten lähikunnista Ylivieskassa yli 12-vuotiaiden rokotekattavuus on tällä hetkellä 60,3 prosenttia, Haapavedellä 60,7, Merijärvellä 58,5 ja Raahessa 53,4 prosenttia. Pohjois-Pohjanmaan huonoin tilanne on Tyrnävällä, jossa kaksi kertaa rokotettuja on 48,4 prosenttia yli 12-vuotiaista asukkaista.

Oulaisten kaupungin johtava lääkäri Harri Pennanen ei ole yllättänyt Oulaisen hyvästä sijoituksesta. Hänen mukaansa tulokseen pääsy on edellyttänyt herkeämätöntä tilanteen tarkkailua rokotteiden kysynnän osalta.

”Olemme reagoineet nopeasti, jos on näyttänyt siltä, että ensiannosten kysyntä laskee siten, että varatut rokoteannokset olisivat jääneet ottajaa vaille”.

Pennanen myös toteaa, että Oulaisissa on päästy lyhentämään annosten välistä aikaa aiemmin kuin monessa muussa kunnassa.

”Heinäkuussa oli annosväli lyhentynyt jo kahdeksan viikon pintaan, ja elokuussa annoimme jo rokotteiden myyntiluvan minimiajalla joitakin kymmeniä tehosteita”.

Harri Pennasen mukaan tämä lyhyempi annosväli näyttää nyt syyskuun alkupuolella tulleen tieteellisen tutkimustiedon mukaan johtava siihen, että kolmansia annoksia tullaan tarvitsemaan hieman aiemmin.

”Katsoin kuitenkin paremmaksi sen vaihtoehdon, että epidemia saadaan tänä syksynä nopeammin hallintaan ja annamme sitten keväällä hieman nopeammin kolmansia annoksia, kuin sen, että olisimme turhaan viivytelleet toisten annosten kanssa ja epidemian hallintaan saaminen olisi viivästynyt”.

Pennanen odottaakin, että kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä (KRAR) antaa suosituksensa kolmansien rokotusten pistämisestä lähiaikoina.

”Kolmansia annoksia päästään pistämään alkuvuodesta tai parhaassa tapauksessa jo sitä ennen”.

Harri Pennanen kertoo, että Oulaisissa on jouduttu tekemään Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimealle vain pari ilmoitusta rokotteiden haittavaikutuksista. Tavallisia haittoja, kuten kuumetta ja lihassärkyjä ei ilmoiteta, koska ne ovat yleisesti tiedossa ja valmisteyhteenvedossa mainittuja.

Juttua päivitetty 13.9. kello 8.52.

Takaisin Jutut -sivulle