”Oulaisten vävypoika” sai matkaeväät eduskuntaan

Oululainen kansanedustaja Janne Heikkinen toivoo lisää aloituspaikkoja lääkärikoulutukseen ja valitusoikeuden rajaamista.

Oululainen kansanedustaja Janne Heikkinen (kok.) vieraili maanantaina Oulaisissa. Toista kauttaan eduskunnassa istuva Heikkinen on jo varsin tuttu näky kaupungissa. Tästä syystä hän nimittääkin itseään ”Oulaisten vävypojaksi”.
”On tärkeää tavata kuntalaisia. Seuraavaksi vuorossa on Nesteen parlamentti. Otimme Haavistosta mallia ja käymme huoltoasemalla kuuntelemassa ihmisiä. Pääsen paremmin oulaistelaisten pulssille”, paljasti Janne Heikkinen maanantaipäivän suunnitelmistaan.

Ennen sitä Janne Heikkinen ja häntä Oulaisissa kestittänyt kaupunginvaltuutettu Tommi Oja (kok.) vierailivat tulevassa Leden Groupin Oulaisten tehtaassa. Eniten kansanedustajan mieleen vierailusta jäi yhtiön kasvuhakuiset suunnitelmat. Tällä hetkellä Ledenistä viedään tavaraa jo 20 eri maahan.
”Sanoinkin heille, että olette vähän kuin minä politiikassa: sveitsiläinen linkkuveitsi, moneen taipuvainen”.
Heikkinen kiinnitti huomiota siihen, että iso osa Ledenin käyttämistä raaka-aineista tulee kotimaasta.
”Hämeenlinnan teräs ja Porin kupari nousivat keskustelussa esille. Hienoa, että uusi halli on täällä. Väkeä on löytynyt hyvin rakennusvaiheessa, mutta huoli on nyt siinä, että miten työntekijöitä löytyy sitten, kun orastava kasvu lähtee liikkeelle. Siksi meidän pitääkin onnistua maakuntana koulutuspuolella, jotta korkean osaamisen yritykset pystyvät pärjäämään täällä”.

Hyvinvointialueiden tiukka taloustilanne puhuttaa eduskunnassa. Janne Heikkisen mukaan sote on valtion velkaantumisen kannalta isossa roolissa. Oulun vaalipiirissä keskustelu painottuu Oulaisten, Raahen ja Kajaanin sairaaloiden palvelutason muutoksiin. Lääkäreitä voidaan houkutella alueella rahan avulla, mutta se tulee pitemmän ajan kuluessa veronmaksajille kalliiksi. Janne Heikkisen mielestä nyt olisikin mietittävä lääkärikoulutuksen lisäämistä.
”Lääkäreitä pitäisi ehdottomasti kouluttaa lisää, vaikka sekin on kallista. On kuitenkin kalliimpaa houkutella vuokralääkäreitä avoimina oleviin tehtäviin. Pidemmällä aikavälillä tarvitaan lisää lääkäreitä. En ole aina ollut tyytyväinen siihen, että monet poliitikot, myös omasta puolueesta, ovat olleet suojelemassa lääkäreitä, eivätkä ole suostuneet näkemään vallitsevaa tilannetta. Keinotekoisen kokoisella määrällä lääkäreitä halutaan suojata ammattikunnan tulotaso”.
Muutoksia tarvittaisiin Janne Heikkisen mukaan myös apteekkialalle ja farmaseuttien koulutukseen.
”Etenkin Pohjois-Suomella olisi tässä mahdollisuus parantaa. Viime vaalikaudella saimme Ouluun psykologian koulutusohjelman, mikä oli heti suosituin ala yliopistossa. Toinen asia on se, että kun pyrkimyksenä on purkaa erilaisia normeja, niin mitä farmaseuttien koulutukselle voisi tehdä. Olisiko siinä potentiaalia tulla osa monipuolista terveydenhuoltojärjestelmää, jolloin farmaseutit voisivat tehdä esimerkiksi rokottamiseen liittyviä tehtäviä kausi-influenssa-aikana”.
Yksi Petteri Orpon (kok.) hallituksen tulevista uudistuksista liittyy luvituksen parantamiseen ja valittamisoikeuden järkiperäistämiseen. Näillä toimilla erilaiset teolliset hankkeet ja suuremmat investoinnit olisivat ennustettavampia. Maakunnasta löytyy paljon hankkeita, joiden toteutuminen on viivästynyt tai kokonaan kaatunut tarpeettoman helpon valittamisoikeuden takia.
”Esimerkiksi Hailuodon sillan rakentaminen saatiin vihdoin liikkeelle ympäristö- ja vesiluvan osalta. Oulussa jalkapallostadionhanke taas kaatui paikallisiin valituksiin. On väärin, että parikymmentä ihmistä pitää 200 000 asukkaan kaupunkia panttivankinaan. Suomi on valitettavasti valittajien valtakunta”, sanoo Janne Heikkinen.
Vaikka oikeusvaltiossa ja perustalaissa on määritelty syyt muutoksenhaulle eli valittamiselle, pitäisi Heikkisen mukaan siinäkin pysyvä jonkinlaisessa kohtuudessa.
”Nykyään teollisuuden investoinneissa pitää luvat hankkia tietyissä aikaraameissa, mutta valittaa voi kaikista luvista koko prosessin ajan”.
Tommi Ojan mukaan Oulaisissa vallitsee valittamisen suhteen hyvä kulttuuri. Hankkeista ei täällä juurikaan valiteta. Janne Heikkinen ottaa toiseksi esimerkiksi entisen kotikaupunkinsa Kempeleen, jossa ei myöskään turhista valiteta.
”Asiat etenevät siellä ennustettavasti ja Kempele koetaan hyvänä paikkana investoida. Oulaisissakin kannattaa ehdottomasti pitää tästä kulttuurista kiinni, jossa asiat viedään läpi keskustelemalla, laajalla kuulemisella ja luottamusta herättämällä”.

Hallitus on valmistelemassa lakialoitetta, jolla pyritään parantamaan metsänomistajien oikeuksia tilanteessa, jossa metsää lunastetaan esimerkiksi sähkölinjojen siirtoyhteyksien käyttöön. Janne Heikkinen muistuttaa, että metsällä on kasvupotentiaalia tulevaisuudessakin.
”Tätä ei kuitenkaan nykyisessä lunastustilassa arvosteta. On olemassa maan ja metsän arvo, mutta myös potentiaali tulevaisuudessa. Toivon maanomistajille myös parempia neuvotteluasemia, kun lunastukseen mennään. Se ei saa olla ota tai jätä diili. Kun joudutaan äärimmäiseen tilanteeseen, jossa maata pakkolunastetaan yhteiskunnan infraa varten, niin kyllä siitä kuuluu lunastettavalle osapuolellekin aito korvaus. Puhtaan siirtymän investoinnit, mitä varten siirtoyhteyksiä rakennetaan, ovat aika rahakkaita diilejä. On kohtuullista, että maanomistaja hyötyy, jos hänen maataan siihen tarkoitukseen käytetään”.

Orpon hallitus on joutunut viime kuukausina ammattiyhdistysliikkeiden tulilinjalle suunnittelemiensa työelämäuudistusten takia. Ay-liike on vastannut hallituksen aikomuksiin muun muassa poliittisilla lakoilla. Näille lakoille ei hallituksen puolelta ymmärrystä heru. Ei myöskään Janne Heikkiseltä.
”Poliittinen lakko ei hyödytä tässä tilanteessa ketään. Se maksaa työpaikkoja ja tuo mainehaittaa Suomelle. On eriskummallista, että poliittisista lakoista puhuttaessa sanotaan, etteivät ne ole ongelma, kun niitä on niin harvoin. Mutta erikoista on se, ettei kukaan koskaan kysy, miksei poliittisia lakkoja ollut Marinin hallituksen aikana. Poliittiset lakot vaikuttavatkin säännönmukaisesti riippuvan siitä, millaisen parlamentin kansan on valinnut. Edelliset poliittiset lakot ajoittuivat Sipilän hallituskaudelle”.
Janne Heikkinen muistuttaa, ettei hallitus ole nyt kieltämässä poliittisia lakkoja, vaan rajoittamassa niitä.
”Hallitukselta on tulossa eduskuntaan toivottavasti loppukuusta esitys työrauhalainsäädännöstä, jolla poliittiset lakot rajoitettaisiin vuorokauden mittaisiksi. Monen mielestä sekin on liikaa. Mielenosoittaminen kuuluu vapaa-ajalle, ei työpaikalle”.

Takaisin Jutut -sivulle