Oulaskankaan virolaisvahvistus sai arvoisensa läksiäiset

Päivämäärä 15.11.2023 jää varmasti ikuisiksi ajoiksi Oulaskankaan sairaalassa noin 31 vuoden työuran yleiskirurgina ja urologina tehneen Peeter Alasin mieleen. Tuolloin pidettiin nimittäin hänen läksiäisjuhlansa eläkkeelle jäämisen kunniaksi. Tilaisuus oli tarkoitus pitää jo aikaisemmin, mutta koronapandemia siirsi läksiäisjuhlien järjestämisajankohtaa.
Tavanomaisten juhlapuheiden ja seurustelun lisäksi juhlissa esiintyi oulaistelaislähtöinen popkanteletarvirtuoosi Ida-Elina. Hänen esityksensä sai hengen lähes salpautumaan niin juhlakalu Peeter Alasilla kuin muullakin 160-päisellä kutsuvierasjoukolla. Läksiäisjuhlaa kunnioitti myös Oulaskankaan sairaalan emeriittaylilääkäri Annikki Vihriälä.
”Onhan se mahtavaa, jos naapurista saa maailmanluokan tähden esiintymään täydellisessä ohjelmassa. Ja vieläpä yksinomaan minulle. Esitys kesti tunnin ja hipoi täydellisyyttä. Tämä kulttuurinen osa juhlia oli kirsikka kakun päällä. Ja Ida-Elinan kappaleiden sanoma, jossa oli myös uskonto sisällä, pani monen meistä ajattelemaan. Olen ikuisesti kiitollinen Ida-Elinalle”, kehuu Peeter Alas.
Peeter Alas saapui Suomeen ja Oulaskankaalle vuonna 1992 tammikuussa. Oulaisiin hänet houkutteli Ouluun erikoistumaan lähtenyt kollega. Ennen viran vastaanottamista täytyi Alasin läpäistä monet Suomen byrokraattiset vaatimukset kuten kielitentit sekä oleskelu- ja työluvat.
”Siihen aikaan Viro oli vielä sama kuin Neuvostoliitto. Oleskelu- ja työlupien saaminen oli tosi vaikeaa, kun niitä jatkettiin aina 3–6 kuukauden välein. Sitten kun itsenäisyys saavutettiin, moni asia helpottui. Kiitokset myös Veikko ja Annikki Vihriälälle myötämielisestä suhtautumisesta ja avusta”.

Peeter Alas valmistui lääkäriksi vuonna 1982 Tarton yliopistosta erikoistuen yleiskirurgiaan. Oulaskankaalla hän saikin tehdä monipuolisesti töitä muun muassa ortopediassa ja gastrokirurgiassa. Vuosia myöhemmin, kun työsopimus Oulaskankaalla jatkui, päätti Peeter Alas erikoistua urologiaan, jonka osaajille oli suuri kysyntä sairaanhoitopiirin alueella.
”Olen tykännyt urologin töistä, vaikka sielultani olen enemmän gastrokirurgi. Urologiassa tiimityöskentelyllä on erityisen iso rooli. Yhteistyö ei ole missään muussa ammattiryhmässä niin tiivistä kuin se on urologiassa”.
Yksi Peeter Alasin kanssa samassa urologitiimissä työskennellyt oli samoihin aikoihin sairaanhoitajaksi Oulaskankaalle saapunut Sirpa Häkkinen. Kun Alas toimi urologina viimeiset 13 vuotta työurastaan, oli Sirpa Häkkinen urologian vastuuhoitaja leikkausosastolla. Töiden lisäksi kaksikko osallistui yhdessä lukuisiin kotimaan ja ulkomaan koulutuksiin. Peeter Alasista on jäänyt Sirpa Häkkiselle erittäin positiivinen kuva, vaikka kyllä välillä miehen kuuma virolaisveri pääsi kuohumaankin.
”Työkaverina Peeter on ihastuttava ja todellinen seuramies. Hän on erittäin tarkka kaikessa mitä työssään tekee ja myös yksityiselämässään. Hän ottaa kaikki huomioon ja on erittäin avulias ja sydämellinen. Jos jossain leikkauksessa tarvittiin apua, meni Peeter aina auttamaan. Hän on huippuyleiskirurgi, joita tänä päivänä on enää vähän. Peeter on myös temperamenttinen. Jos kaikki ei mennyt kuten pitää, sai jokainen kyllä osansa palautteesta. Mutta aika nopeasti palattiin takaisin ruotuun”, hymyilee Sirpa Häkkinen.

Oulaskankaan lisäksi Peter Alas teki töitä monessa muussakin sairaalassa, kuten Kajaanin keskussairaalassa ja Oysissa. Myös terveyskeskuslääkärin tehtävät tulivat tutuiksi Haapajärvellä tehdyn vierailun jälkeen. Hänen mielestään on vain hyvä, että lääkäri saa laajemman vision sairaaloiden työtavoista, eikä jämähdä loppuiäkseen paikoilleen.
Oulaskankaan sairaalan kohtalo on ollut viime kuukaudet suurennuslasin alla. 30 vuotta siellä töitä tehnyt Peeter Alas osaa arvostaa vanhaa työnantajaansa ja erityisesti sen henkilökuntaa korkealle.
”Sanoin jo 15 vuotta sitten, että Oulaskankaan ”Nokia” on sen henkilökunta. Henkilökunnan tekemä työ on kaikkein arvokkainta ja siitä muodostuvat sairaalan kasvot. En ymmärrä yhtään, miksi lypsävä lehmä tapettaisiin. Oulaskankaalla on hioutuneet hoitoketjut ja siellä tehdään muun muassa yli 900 tekonivelleikkausta vuodessa, mikä on aivan valtava määrä. Oulaskangas oli jo 2000-luvun alussa tehokkuusmittauksissa valtakunnallisesti viiden parhaan sairaalan joukossa. Se on valtavan hieno saavutus, kun ottaa huomioon, että sairaalan henkilökunnan määrä on suhteellisen pieni”.
Lääkärin työt Peeter Alas lopetti virallisesti 1.6.2023. Eläkepäivät täyttyvät nyt lasten ja lastenlasten kanssa. Uusi tuulia on ilmaantunut myös yksityiselämän puolelle.
”Kiirettä pitää, mutta hyvässä mielessä. Kaipaus työelämäänkin on edelleen olemassa”, tunnustaa Peeter Alas.

Alasin pitkäaikainen työkaverinsa Sirpa Häkkinen on ollut eläkkeellä viime joulukuusta saakka. Myös Häkkinen allekirjoittaa sen sanonnan, että eläkeläisen elämä on kiireisempää kuin työikäisellä.
”Tuntuu, ettei 24 tuntia vuorokaudessa riitä mihinkään. Joskus sitä ihmettelee, että miten sitä ehti vielä töissäkin käymään”, nauraa Sirpa Häkkinen.
Hän antaa vanhalle ystävälleen yksinkertaisen mutta sitäkin paremman neuvon eläkepäivien viettoon.
”Pitää nauttia jokaisesta päivästä kerrallaan ja koittaa olla onnellinen. Ikävät asiat pitäisi unohtaa.”, neuvoo Sirpa Häkkinen.

Takaisin Jutut -sivulle