Pajalan ja Heikkisen voimalla aluevaltuustoon
Matti Heikkisen mukaan vaaliväsymys laski äänestysinnokkuutta. Kai Pajala taas kertoo näiden olleen hänen viimeiset vaalinsa.
Historian ensimmäiset aluevaalit on nyt taputeltu. Oulaisista maaliskuussa kokoontuvaan Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen aluevaltuustoon pääsi mukaan kaksi ehdokasta, keskustan Kai Pajala ja kristillisdemokraattien Matti Heikkinen. Molemmat herrat olivat hyvin otettuja valinnastaan sekä saamastaan äänimäärästä. Pajalalla kannattajia oli 1254 ja Matti Heikkisellä 804.
”Kyllähän tuo äänimäärä lämmittää mieltä. Hienosti tuli ääniä täältä Oulaisista sekä vielä 30 prosenttia muualtakin”, iloitsee Matti Heikkinen.
Kai Pajalan mukaan on päivänselvää, että hän ja Matti Heikkinen tulevat tekemään yhteistyötä Oulaisten asioiden ajamiseksi aluevaltuustossa. Helppoa se ei Pajalan mukaan tule kuitenkaan olemaan, sillä kaikkiin alueen 30 kuntaan halutaan saada yhteneväiset ja tasavertaiset palvelut.
”Meidän etumme on se, että Oulaisissa on toinen hyvinvointialueen sairaaloista. Siinä on meillä yhteinen tavoite, että Oulaskangas säilyy jatkossakin täällä”.
Matti Heikkinen on iloinen siitä, ettei vaalitulos tuonut maakuntaan yhtä isoa blokkia, ei puolueellisesti eikä edustajapaikkojen suhteen.
”Ennakkoon peloteltiin, että Oulu isona kaupunkina pääsee valtaan, mutta ei sekään saanut aluevaltuustoon määräenemmistöä. Tämä avaa mahdollisuuden yhteistyökuvioiden hakemiselle. Ilahduttavaa oli sekin, että rannikkoseudulta ja Oulun eteläisestä tuli 27 edustajapaikkaa”.
Hyvinvointialueen ohjausryhmässäkin mukana ollut Matti Heikkinen uskoo, että maaliskuussa ensimmäisen kerran kokoontuvan aluevaltuuston työ alkaa perusasioista päättämisellä.
”Ne ovat organisaatio- ja strategiatason linjauksia. Hallintosääntöä. Ensin pitää aloittaa perusasioista, jotta niiden päälle voidaan rakentaa toimintaa”.
Pohjois-Pohjanmaan äänestysprosentti jäi 48,1 prosenttiin, eli yli puolet asukkaista jätti kantansa kertomatta. Sen sijaan Oulaisissa ääntään käytti reilut 51 prosenttia äänioikeutetuista, mikä oli hyvä parannus vaisusti sujuneeseen ennakkoäänestykseen verrattuna.
”Kyllähän äänestysprosentin pitäisi kutosella alkaa. Olisin odottanut meille Oulaskankaan säilymisen takia suurempaa äänestysvilkkautta ennakkoäänissä, mutta onneksi luku parani hieman lopussa”, toteaa Kai Pajala.
Matti Heikkinen toteaa ääneen, että kansalaisia vaivasi näissä vaaleissa ”vaaliväsymys”. Kuntavaaleista oli ehtinyt kulua vasta puoli vuotta, kun taas piti lähteä rustaamaan numeroa äänestyskoppiin.
”Kyllä näitä vaaleja olisi hyvä yhdistää. Kun vaaleja tulee vuoden tai puolen vuoden välein, alkaa se väsyttää ehdokkaita, puolueiden tekijöitä mutta myös äänestäjiä, mikä näkyy sitten äänestysaktiivisuudessa. Toki aluevaalit tulivat aika äkkiä lakien hyväksymisen jälkeen ja pitkään oli hieman epämääräinen ajatus, mitä aluevaaleissa tullaan käsittelemään. Vielä viime vuoden lopussa ja tämän vuoden alussakin oli ihmisillä paljon epätietoisuutta, mikä laski äänestysaktiivisuutta. Se, ettei väki käynyt äänestämässä, ei voida laittaa pelkästään koronan piikkiin”.
Siitä ei kuitenkaan päästä mihinkään, että vuoden päästä järjestetään taas uudet vaalit, tällä kertaa eduskuntasellaiset. Matti Heikkinen ja Kai Pajala osoittivat aluevaaleissa, että kannatusta löytyy myös Oulaisten ulkopuolelta. Nähdäänkö kaksikko siis tositoimissa myös ensi vuonna?
”Sillä tavalla olen vielä puolueeseen sitoutunut ja lojaali, että tällaisen menestyksen jälkeen pyyntö vaaleihin osallistumisesta tulee jossain vaiheessa. En poissulje sitä vaihtoehtoa vielä tässä vaiheessa, mutta lopullista päätöstäni en ole tehnyt”, arvuuttelee Matti Heikkinen.
”Uskon, että nämä olivat Kai Pajalan viimeiset vaalit. Otin nyt loppukirin ja minulle tulee 40 vuotta täyteen luottamustoimissa, kun tämä urakka on saatu tehtyä kunnialla loppuun”, sanoo Kai Pajala.