Piipsjärven koulu kesällä kiinni, muiden koulujen tilannetta tarkastellaan vuosittain

Oulaisten kaupunginvaltuusto istui keskiviikkona maratonkokouksen. Käsiteltävänä oli paljon puhetta saanut kouluverkkoasia. Kuvakaappaus: Livekuvaukset.fi

Oulaisten kaupunginvaltuusto päätti keskiviikkona hyväksyä Piipsjärven koulun lakkauttamisen tämän lukuvuoden jälkeen. Sen sijaan muiden kyläkoulujen osalta koulutoiminta jatkuu myös lukuvuonna 2024–2025. Päätös syntyi äänestyksen jälkeen lukemin 12-15. Valtuutettu Sami Oja teki kannatetun esityksen, että pysytään kesäkuussa tehdyssä päätöksessä esi- ja perusopetussuunnitelmasta, jonka mukaan kolmeopettajaisissa kouluissa oppilasmääräraja on 35 oppilasta ja kaksiopettajaisissa kouluissa 25 oppilasta. Ojan esitystä kannattivat Jonne Haapala, Matti Heikkinen, Sirpa Järvelä, Jarkko Korhonen, Jarkko Laulumaa, Antti Mäkelä, Miika Oksanen, Janette Rajaniemi, Päivi Rantaeskola, Marita Toiviainen, Jarkko Ollila, Merja Krapu, Salme Mäyrä ja Arja Salmela. Kaupunginhallituksen hävinneen esityksen mukaan esi- ja perusopetuksen suunnitelmaa 2024–2028 muutetaan siten, että oppilasmäärän alaraja nostetaan 45:een kaikilla kouluilla.

Pöytäkirjaan merkittiin, että kaupunginhallituksen puheenjohtaja Marjut Lehtonen (kesk.) jätti päätöksestä eriävän mielipiteen. Se sai kannatusta muun muassa Heikki Pirnekseltä, Jorma Perälältä, Tommi Ojalta, Veli Tirilältä ja Rebekka Kangasharjulta.

Keskiviikkoillan valtuustokokousta seurasi netin välityksellä yli 800 katsojaa, mikä on ennätysluku Oulaisissa. Nelituntiseksi venähtäneessä kokouksessa käytettiin kouluverkkoa koskevaan asiaan yhteensä 45 puheenvuoroa. Kaupunginjohtaja Riikka Moilanen peräänkuulutti moneen kertaa kaupungin heikkoa taloustilannetta.

”Olemme korottaneet tuloveroprosenttia ja olemme siinä kärkipäässä koko Suomessa. Myös kiinteistöveroa on nostettu. Meidän tulopohjastamme tulee lähtemään valtionosuuksista joka vuosi 2,1 miljoonaa euroa”, hän huomautti ja pyysi kokouksen lopussa valtuutetuilta neuvoja siihen, millä keinoilla Oulainen tulee selviytymään tästä tulovajeesta.

Riikka Moilanen totesi myös, että 5.2. kaupunginvaltuuston kokouksen päätettäväksi tulee Vahva Oulainen toimenpideohjelma. Se tullaan lähettämään tämän jälkeen valtiovarainministeriölle harkinnanvaraisen valtionosuuden korottamisen hakemista varten. Tämä avustus myönnetään yleensä kriisikunnille.

Juttua päivitetty 26.1.2024 kello 9:14. Korjattu Tapani Tirilä Veli Tiriläksi.

Juttua pävitetty 26.1.2024 kello 11:16. Juttuun lisätty Sami Ojan esitystä kannattaneet henkilöt.

Takaisin Jutut -sivulle