Pikkujoulukausi parhaimmillaan – ravintolat pelkäävät peruutuksia

Vallitseva koronatilanne asettaa tummia pilviä pikkujoulukauden ylle. Ilkka Koski Jokivarsiravintoloista toteaa, että pikkujouluvarauksia on tullut heille jo mukava määrä, mutta mahdolliset rajoitukset hillitsevät suurempien riemunkiljahdusten syntymistä.
”Nyt pelätään, että tuleeko peruutuksia. Viime vuonna olivat varauskirjat täynnä, mutta sitten kaikki tilaisuudet peruttiin. Epävarmuutta on paljon ilmassa”.

Ravintolat voivat välttää koronarajoituksia ottamalla käyttöön koronapassin. Ilkka Koski kertoo, että heillä koronapassi on käytössä pubipuolella.
”Koronapassi otetaan käyttöön Bar5:ssa, mutta ruokapuolella meillä on käytössä 75 prosenttia asiakaspaikoista ja lopetamme anniskelun puoliltaöin. Pubi taas on auki kahteen asti ja siellä koronapassin käyttö on järkevämpää”.
Korona on aiheuttanut pitkänlinjan ravintoloitsijan päähän yhden jos toisenkin harmaan hiuksen lisää. Mitään ei voi suunnitella kovin pitkälle eteenpäin.
”Toivotaan, ettei tilanne tästä enää kovin paljon pahenisi. Ettei tarvitsisi samaan lomautuskierteeseen joutua kuin viime vuonna, vaan kaikki ihmiset saisivat olla töissä. Juuri ehdittiin tottua hyvään ja myynnit alkoivat kasvaa mukavasti, mutta nyt joudutaan ottamaan muutama askel taaksepäin. Harmittaa, ettei koronasta vieläkään päästä eroon”.
Pikkujoulukausi on hyvin tärkeä sesonki ravintoloille. Ilkka Kosken mukaan catering-puoli on nostanut päätään korona-aikana.
”Monet työ- ja ystäväporukat viettävät pikkujoulunsa muualla kuin julkisessa tilassa”.

Kalajokisen Viihdekeskus Merisärkän ravintolapäällikkö Pauli Kärki kertoo, että heillä pikkujoulukausi starttasi viime viikonloppuna. Hän myöntää, että varausten suhteen kausi lähtee hieman vaisusti käyntiin, mutta tilanne on silti parempi kuin vuosi sitten, jolloin pikkujouluja ei vietetty Merisärkällä lainkaan.
Merisärkällä otettiin koronapassi käyttöön viime viikolla. Sisään ravintolaan ei siis ole asiaa, ellei henkilöllä ole esittää dokumenttia otetuista koronarokotteista. Pauli Kärki muistuttaa, että koronapassin päätarkoitus on taata kaikille ravintolaan tulijoille turvallinen ilta.
”Jotkut olivat viikko sitten kauhuissaan, että miksi tällainen passi otetaan käyttöön, mutta ymmärsivät aika pian, että kaikkien turvallisuuttahan tässä vain ajatellaan. Koronapassi estää uusien koronaepidemiaryöppyjen syntymistä”.
Pauli Kärki ei ymmärrä, miksi ravintola-alaa rangaistaan uusilla koronarajoituksilla, vaikka fakta on, että ravintoloista lähteneiden tartuntojen määrä on minimaalinen. Välillä häntä on jo alkanut mietityttää koko työn järkevyys.
”Joskus oli se ongelma, ettei ollut vapaa-aikaa. Mutta nyt kun sitä vapaa-aikaa olisi ollut, niin ei ole paikkaa, minne mennä. Mutta uskotaan siihen, että tämä korona vielä tästä loppuu ja pääsisimme takaisin entisiin hyviin aikoihin”.

Raahen Hovin toimitusjohtaja Kari Haataja kertoo, että heillä pikkujoulukausi näyttää tällä hetkellä todella hyvältä. Vuosi sitten tilanne oli täysi nolla, mutta nyt vapaana on enää yksittäisiä iltoja. Tänä vuonna kinkkua oli ensimmäisen kerran pöydässä marraskuun ensimmäinen päivä.
”Nyt ollaan vähintään vuoden 2019 tasolla. Selvä positiivinen vire on ollut ilmassa”.

Raahen Hovissa pikkujoulua vietetään seurustelun ja jouluruoan merkeissä, sillä esimerkiksi tanssia tai esiintyjiä siellä ei ole. Ja koska anniskelu loppuu kello 24, ei esimerkiksi koronapassin käyttöönotolle ole tarvetta.
Pikkujoulukausi näyttelee suurta roolia Raahen Hovin taloudessa. Kari Haataja toteaa, että viime vuonna marraskuun ja joulukuun myynti oli puolet normaalista peruuntuneiden pikkujoulujen takia. Kari Haataja myöntää, että koska koronan kanssa on jouduttu elämään kohta kaksi vuotta, ei häntä hätkäytä enää mikään asia tämän aiheen tiimoilta.
”Meillä on koko ajan valmius muuttaa toimintatapoja tarvittaessa. Nythän koko hotellimaailma on toiminut heinäkuun alusta todella hyvin”.

Takaisin Jutut -sivulle