Pohjoinen talousmaantiede tuo mahdollisuuksia Oulaisiinkin

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen vieraili Oulaisissa SDP:n eduskuntavaaliehdokas Juhani Löfbackan vaalitilaisuudessa.

Oulaisten kaupungin edustaja Jari Männikkö luovutti tilaisuuden aluksi ministerille muistion Oulaisten kaupungille tärkeistä hankkeista, kuten työvoimapulasta, tuulivoiman kiinteistöverosta, Ylivieska-Oulu-rataosuuden kehittämisestä sekä Oulainen-Pyhänkoski-maantien perusparannuksesta.
Tytti Tuppuraisen mielestä pohjoisen raideinvestoinneista kiireisin on Oulu-Ylivieska-kaksoisraiteen toteutus. Tällä hetkellä käynnissä on Oulu-Liminka-välin suunnitteluvaihe. Ratahankkeiden eteneminen on askel eteenpäin koko maan huoltovarmuuden näkökulmasta.

Ministeri helpottaisi työperäistä maahanmuuttoa lupaprosessien joustavoittamisella ja nopeuttamisella. Tällä hetkellä työlupahakemusten käsittelyssä kestää edelleen liian pitkään. Aiheeseen liittyy myös asenneilmapiiri. Tuppurainen toivoo, että Suomi pysyy jatkossakin maana, jossa muualta tulevat toivotetaan tervetulleiksi eikä ryhdytä rakentamaan vastakkainasetteluja.
Pohjoinen talousmaantiede tuo Oulaisiin ja koko Pohjois-Suomeen uusia mahdollisuuksia. Talousmaantiede muuttuu, kun Suomesta tulee Nato-maa ja Suomen uudet läntiset kumppanit ovat maarajan takana Pohjois-Suomessa.
”Se tarkoittaa strategisia investointeja koko Pohjois-Suomen elinvoiman varmistamiseksi ja liikenneinfrastruktuurin ja koulutuksen parantamiseksi”, Tuppurainen kertoo.

Hänen mielestään koko Suomi täytyy pitää asuttuna. Se turvaa infrastruktuurillaan myös Suomen kriisinkestävyyttä.
Tuppuraisen mielestä Suomella ei ole syytä velkapaniikkiin. Suomen velkaantumistahti on sama kuin verrokkimailla EU-alueella. Suomella on velkaa, mutta siihen on olemassa selkeät ulkoiset syyt: korona ja Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan ja siitä johtuva energian hintojen nousu, johon on jouduttu valtiovallan toimesta puuttumaan. Ministeri ei halua vähätellä velkaa, vaan haluaa pitkällä aikavälillä taittaa velkaantumisen.

Ministeri kiittää Oulaisten kaupungin johtoa ja virkamiehiä hyvästä yhteistyöstä. Oulaisista on aina saanut selkeät, konkreettiset viestit, joita viedä eteenpäin.
Venäjän aloittama sota on muuttanut Suomen talousmaantiedettä. Muuttunut tilanne on toisaalta Pohjois-Suomelle ja Oulaisille mahdollisuus. Hankkeet, joita Oulaisten kaupungin muistiossa esitellään, ovat sellaisia, joihin ministerin on helppo sitoutua.

Takaisin Jutut -sivulle