Pohteen digipalvelut haltuun

Luokkahuoneessa käy tasainen puheensorina, kun lehtori Mikko Ulvi käynnistelee tietokonettaan. Kun masiina on valmiina käyttöön, ottaa Ulvi luokassa puheenvuoron. Alkamassa on ikäihmisille suunnatun Pohteen digipalvelujen opastushankkeen aloitustilaisuus. Paikan päälle Jedun liiketalouden yksikön opetusluokkaan on saapunut kourallinen Eläkeliiton Oulaisten yhdistyksen väkeä. Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue eli Pohde myönsi kesäkuussa avustuksia yleishyödyllisille yhdistyksille yhteensä 78 740 euron edestä. Eläkeliiton Oulaisten yhdistys oli yksi avustuksen saaneista järjestöistä 5000 eurolla.
Avustuksilla tuetaan toimintaa, joka tukee Pohteen digitaalisten palvelujen käyttöönottoa sellaisten kohderyhmien kanssa, joilla on tähän liittyen erityisiä haasteita. Oulaisissa digikoulutuksen käytännön järjestämisestä vastaa Jedu.
”Maailma on mennyt kovaa vauhtia digiä kohti, ja Pohteenkin palvelut ovat hyvin pitkälti digitaaliset. Itse kullakin on haasteita löytää sieltä tarvitsemiaan tietoja. Siksi tämä on hyvin ajankohtainen koulutus meille kaikille”, toteaa koulutuspäällikkö Ritva Joki-Kolehmainen.

Mikko Ulvi kertoo muistuttaa tilaisuuden aluksi, että kaikkia Pohteen digipalveluja ei ole Oulaisissa vielä käytössä, kuten esimerkiksi digisotekeskusta, mutta paljon muita hyödyllisiä palveluja kylläkin. Tarkoituksena on, että digikoulutuksessa muodostetaan kaksi eritasoista ryhmää: aloittelijat ja kokeneemmat tietokoneen käyttäjät. Koulutus järjestetään liiketalouden yksikössä Kosteenkadulla, ja kesto on yhteensä 10 tuntia. Tämä tarkoittaa viittä kahden tunnin kestoista koulutuspäivää.
”Jokainen päivä aloitetaan ilmaisilla pullakahveilla. Kun sitten kurssin jälkeen osanottajilta kysytään, että mitä sieltä jäi päällimmäisenä mieleen, niin kaikki vastaavat, että hyvät pullat siellä ainakin oli”, vitsailee Mikko Ulvi tuttuun tapaansa.
Mikko Ulvin lisäksi opetusta pitää liiketalouden yksikön toinen tietojenkäsittely lehtori, Arto Haataja. Marraskuun alussa käynnistävän koulutuksen ensimmäisellä kerralla tehdään alkukartoitus kunkin osanottajan tietoteknisistä valmiuksista. Tämän jälkeen kurssilla käydään läpi muun muassa tietoturva-asioita, pankkitunnusten käyttöä digitaalisiin palveluihin tunnistautuessa, Kannan käyttöä, ajanvarausten tekemistä sekä Omaolo-palvelun käyttöä. Riittääpä aika myös videoyhteyden kokeilemiseen Teams-palvelun avulla.
Mikko Ulvi ja infotilaisuuteen saapuneet Eläkeliiton jäsenet sopivat, että digikoulutukseen ovat tervetulleita kaikki Oulaisissa asuvat ikäihmiset. Ilmoittautuminen kurssille tapahtuu ottamalla yhteyttä yhdistyksen puheenjohtajaan Kaija Sepposeen. Ilmoittautumisaikaa on 30.10. asti. Mukaan kurssille tulee ottaa oma digilaite, esimerkiksi kannettava tietokone tai tabletti.

Takaisin Jutut -sivulle