Pohteen nuorisovaltuustolle oulaistelainen johtaja


Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohteen nuorisovaltuusto kokoontui helmikuun lopussa valitsemaan itselleen puheenjohtajan. Tällä kertaa valinta osui oulaistelaisen Liina Mäkelän kohdalle.
Hän opiskelee ensimmäistä vuottaan Oulussa Madetojan musiikkilukiossa.
”Olen tykännyt asua Oulussa ja musiikki toi minut tähän kouluun. Soitan viulua, poikkihuilua ja saksofonia”, kertoo Liina Mäkelä.
Nuorisovaltuustossa toimiminen on Liina Mäkelälle tuttua puuhaa. Hän aloitti Oulaisten nuorisovaltuuston jäsenenä tammikuussa 2021 ja eteni rivijäsenestä sivistyslautakunnan jäseneksi. Hänen mukaansa hänet on otettu sivistyslautakunnassa hyvin vastaan.
”Minulta kysytään mielipiteitä asioihin. Olen tykännyt olla kokouksissa mukana”.

Huhtikuussa 2022 Liina Mäkelä hoiti nuorisovaltuuston sihteerin töitä ja tämän vuoden alusta lähtien hän on toiminut Oulaisten nuorisovaltuuston puheenjohtajana. Pohteen nuorisovaltuustoon Liina Mäkelä lähti mukaan, koska haluaa vaikuttaa nuorten asioihin laajemmalla alueella.
”Saamme olla mukana alue- ja maakuntavaltuuston kokouksissa. Siellä käsitellään isoja asioita ja on todella hienoa, että saamme tuoda oman mielipiteemme esille ja tiedämme, mitä maakunnassa tapahtuu ja mitkä asiat ovat tärkeitä Pohjois-Pohjanmaalle”.
Liina Mäkelä ei osaa vielä arvioida Pohteen toimintaa sen pidemmälle, koska hyvinvointialueet aloittivat toimintansa vasta kaksi kuukautta sitten. Hänen toiveenaan kuitenkin on, että aluevaltuustossa otetaan nuorten mielenterveyspalvelut oikealla tavalla huomioon.
”Me olemme tulevaisuus ja nykyisyys. Ne asiat pitää olla kunnossa. Pitää olla jaksavia aikuisia ja lapsiperheitä. Sote-uudistus on positiivinen asia koko Suomelle kehittää palveluiden järjestämistä”.
Liina Mäkelä myöntää, että koronavuodet syrjäyttivät osan nuorista. Hän oli pahimman pandemian aikaan vielä yläkoululainen ja koki, että hänkin jäi monen asian ulkopuolelle, koska kotona piti olla niin paljon.
”Nyt olemme kuitenkin jo palautuneet siitä tosi hyvin, mutta totta kai korona-aika näkyy vielä siinä, että kun tapahtumia järjestetään, ovat ihmiset vielä tosi varovaisia osallistumaan niihin. Koen, että nuoriin pitäisi satsata vieläkin enemmän, jotta koronasta palautuminen tapahtuisi nopeammin”.
Liina Mäkelä on perheensä ainut jäsen, joka on aktiivisesti kiinnostunut yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta. Hän suunnittelee ottavansa tulevaisuudessa osaa Oulaisissa kuntavaaleihin ja myöhemmin jopa eduskuntavaaleihin. Mäkelä on sitä mieltä, että 16-vuotiaille pitäisi antaa vaaleissa äänestysoikeus.
”Uskon, että ne 16-vuotiaat, jotka ovat oikeasti kiinnostuneita yhteiskunnallisista asioista, ovat kypsiä äänestämään”, uskoo Liina Mäkelä.

Takaisin Jutut -sivulle