Pohteen säästösuunnitelma: Oulaskankaan yhteispäivytys ja Raahen yöpäivystys lopetetaan

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde suunnittelee sulkevansa Oulaskankaan yhteispäivystyksen ja Raahen yöpäivystyksen. Perusterveydenhuollon päivystys jäisi Oulaisiin.

Säästötoimista ilmoitettiin perjantaina Oulaskankaan sairaalan henkilöstölle. Lisäksi somaattista sairaalahoitoa ei järjestettäisi enää Oulaisissa ja erikoissairaanhoidon avopalvelua järjestettäisiin vain laajan palvelun sote-keskuksissa.

Oulaskankaan sisätautiosaston sairaanhoitaja Marjut Holappa kertoo, että työntekijöiden tunnelmat olivat perjantain infon jälkeen todella mustat.

”Onhan tätä pelätty, kun sisätautilääkäriä ei olla tänne millään saatu. Osasto oli kesällä viisi viikkoa kiinni ja jouluna kaksi. Mukavasti tämä ilmoitus tuli tässä joulua ennen. Olemme nähneet synnärin ja Visalan alasjajot, joten ei tässä iloiset tunnelmat kenelläkään ollut”.

Nyt suunnitteilla olevat toimenpiteet tietäisivät Marjut Holapan mukaan sitä, että Oulaskankaasta tulisi jatkossa terveyskeskus. Hän itse ei ole kiinnostunut perussairaanhoitajan työstä ja uskoo, että moni muu työkaveri erikoissairaanhoidossa ajattelee samalla tavalla. Hän ei ole henkilökohtaisesti kiinnostunut siirtymään töihin esimerkiksi Oysiin.

Pohteen aluevaltuuston puheenjohtaja ja Oulaisten kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Kai Pajala ei lähde kommentoimaan tässä vaiheessa suunnitelmia sen tarkemmin. Hän kuitenkin vahvistaa, että Oulaskankaan ja Raahen sairaalat ovat mukana virkamiesten tekemissä säästösuunnitelmissa. Hän muistuttaa, että Pohteessa täytyy tehdä ensi vuodelle 146 miljoonan säästötoimenpiteet, mikä tarkoittaa rakenteellisten säästöjen tekemistä. Hän kuitenkin painottaa, ettei mitään säästötoimenpidettä ole vielä virallisesti päätetty. On kuitenkin selvää, että toteutuessaan Oulaskankaan ”alasajo” on kova isku Oulaisten kaupungille.

”Ilman muuta se on, jos näin käy”, Kai Pajala sanoo.

Juttua korjattu 20.10.2023 kello 17:50. Juttuun lisätty Raahen yöpäivystys ja Oulaskankaan perusterveydenhuollon päivystys.

Takaisin Jutut -sivulle