Polttoaineen hinnankehityksessä tasaantumisen merkkejä – Merijärvellä viikonloppuna bensaralli

Polttoaineiden hinnat ovat olleet ennätyskorkealla Venäjän ja Ukrainen välisen sodan ja siitä aiheutuneen raakaöljyn hinnan nousun takia.

Polttoaineiden hinnannousu koettelee autoilijoiden hermoja. Suomen maasta ei löydy tällä hetkellä montaa tankkausasemaa, josta menovettä voisi tankata alle kahden euron hintaan. Polttoaine.net -verkkosivuston mukaan eilen torstaina halvinta bensaa sai Tornion Nesteeltä (1,965 euroa/litra). Halvin dieselin tankkauspaikka löytyi puolestaan Ylöjärveltä (1,989 euroa). Eilispäivän kalleinta bensaa myytiin Inarin Futuralla (2,5 euroa).

Oulaisten Nesteen yrittäjä Veli Tuomikoski kertoo, että varsinkin viime viikolla korkeimman piikin aikana polttoaineen myynnissä koettiin pieni notkahdus.

”Mutta ei myynti sentään kokonaan loppunut. Kyllähän ihmisten on pakko liikkua”, toteaa Veli Tuomikoski.

Veli Tuomikoski ei muista, että viime aikojen kaltaista hinnannousua olisi koettu koskaan aiemmin. Se, mihin suuntaan hinta alkaa nyt kehittyä, on aika mahdotonta ennustaa.

”Nyt kuitenkin näyttää siltä, että hinnat olisivat hieman tasoittuneet ja tulleet pikkaisen alaspäin”.

Jos satuit liikkumaan viime viikonloppuna Merijärvellä, saatoit hieraista silmiä. Paikallisen Huoltiksen polttoaineenhinnat olivat hetken aikaa varmasti koko maan alhaisimmat. Tähän oli kuitenkin olemassa selitys.

”Me emme pysyneet hintojen nousun mukana, vaan myimme vahingossa polttoainetta vanhoilla hinnoilla. Nyt hinnat on kuitenkin korjattu. Kuuleman mukaan polttoainetta haettiin Merijärveltä naapurikuntia myöten”, kertoo Huoltiksen bensanmyyntiä hallinnoivan Merijärven kunnan kunnanjohtaja Kari Jokela.

Yllättävän kova menekki tiesi sitä, että Merijärven Huoltiksen polttoainevarastot olivat hetken ajan tyhjänä. Kari Jokela kertoo, että uusi polttoainekuorma saapui Merijärvelle torstaina ja nyt menovettä saa normaaliin tapaan normaalilla hinnalla.

Kari Jokela muistelee, että Merijärven kunta aloitti polttoaineenjakelun noin 15 vuotta sitten. Siihen aikaan kunnan osallistuminen tällaiseen toimintaan oli ainutlaatuista Suomessa, eikä hän usko, että tilanne olisi muuttunut kovinkaan paljon tähän päivään mennessä. Hän toivoo, että jonain päivänä kunta pääsisi irtaantumaan toiminnasta kokonaan.

”Heti jos tähän löytyy joku yrittäjä, saa hän polttoaineenmyynnin hoitaakseen. Ei kunta halua sitä tehdä. Tärkeintä meille on vain se, että kuntalaiset saavat polttoaineensa jatkossakin”.

Takaisin Jutut -sivulle