Psykofyysisessä fysioterapiassa mieli ja keho kuntoon

Reilun vuoden FysiBeauty -yritystä Oulaisissa pyörittänyt Jenni Pohjanen teki uuden aluevaltauksen ja suoritti hiljattain psykofyysisen fysioterapiakoulutuksen. Psykofyysisessä fysioterapiassa otetaan kehon lisäksi huomioon myös ihmisen mieli.
Jenni Pohjasen mukaan psykofyysinen fysioterapia soveltuu erityisesti seuraavissa haasteissa: masennus, ahdistus, paniikkikohtausoireilu, stressi- ja uupumusoireilu.
Se on oivallinen kuntoutus-/hoitomuoto myös syömishäiriöissä, unettomuudessa, hengitykseen liittyvässä oireilussa, traumasta aiheutuvassa fyysisessä oireilussa ja pitkittyneissä kiputiloissa.
”Joskus stressi voi ajaa niin pitkälle, että keho alkaa oireilla. Jos mieli on ylivirittynyt ja keho ei pääse rentoutumaan, niin esimerkiksi selkä- ja niskakivut voivat aktivoitua. Tutkimustenkin mukaan selkäkivuilla voi olla yhteys masennukseen. Yleensä pitkittyneet kivun kokemukset lisäävät stressiä entisestään”. 


Unettomuus on myös yksi vaiva, johon Jenni Pohjanen kehottaa hakemaan apua juuri psykofyysisestä fysioterapiasta. Unettomuus on tila, jossa ihmisen sympaattinen hermosto on niin kiihtyneessä tilassa, ettei uni tahdo tulla silmään. Psykofyysisen fysioterapian käynneillä voidaan käydä läpi harjoitteita, joita asiakas voi tehdä niissä tilanteissa, kun nukahtaminen on vaikeaa.
”Jos koko päivä on ollut pelkkää suorittamista, on illalla mahdotonta rauhoittua nukkumaan, tai sitten herää kahden kolmen aikaan yöllä. Hengitysharjoitukset ovat yksi hyvä keino, jota asiakas voi kokeilla, kun paniikki iskee yöllä. Harjoitukset voivat olla myös yksinkertaisia rentoutusharjoitteita, joilla oman kropan saa helposti rauhoitettua. Yleensäkin ottaen psykofyysisessä fysioterapiassa vireystilan säätely on hyvin tärkeässä roolissa”.


Syömishäiriöistä kärsivillä ihmisillä taas ilmenee yleensä oman kehon hahmotushäiriöitä, joiden hoitoon psykofyysisestä fysioterapiasta voi olla apua.
”Anorektikot saattavat kokea olevansa lihavampia kuin mitä he oikeasti ovatkaan. Vastaanotolla käymme läpi erilaisia harjoitteita, joiden avulla asiakas oppii tunnistamaan oman oikean fyysisen kokonsa”.


Jenni Pohjasen vastaanotot kestävät 45 minuutista 90 minuuttiin, riippuen siitä kuinka kauan asiakkaan oireet ovat kestäneet ja onko hänellä lisäksi jokin muu hoito meneillään.
Joku asiakas hyötyy kuukausittaisesta käynnistä, kun taas jollekin viikoittainen harjoittelu on tärkeää.
”Minun luokseni tulee pääasiassa itsemaksavia asiakkaita, mutta tänne voi tulla myös lääkärin fysioterapialähetteellä. Psykofyysinen fysioterapia on Kelan hyväksymä kuntoutusmuoto. Toivoisin, että asiakkaita ohjattaisiin hoidon pariin enemmän lääkäreiden kautta. Tosin voi olla, etteivät monetkaan lääkärit edes tiedä, että tällaista palvelua on tällä alueella saatavilla”.
Jenni Pohjasen mukaan psykofyysisessä fysioterapiassa kaikista olennaisinta on ymmärtää, että keho ja mieli ovat yhteydessä ja asiakas löytyy uusia ajattelu- ja toimintamalleja.

Takaisin Jutut -sivulle