Puuparantola hyötykäyttöön

Oulaskankaan sairaalan kupeessa sijaitsevan keuhkotautisparantolan yläkertaan kaivataan toimintaa.

Oulaisten sairaalanmäellä sijaitseva keuhkotautisparantola, joka puuparantolanakin tunnetaan, on ollut viime vuodet vajaakäytöllä. Puuparantolan alakerrassa on toiminut kesällä sairaalamuseo, mutta valtavan rakennuksen yläkerta ammottaa tälläkin hetkellä tyhjyyttään.
Nyt näille tyhjille tiloille etsitään hyötykäyttöä. Puhtia puuparantolaan -hankkeen hallinnoiva taho on Oulaisten Kulttuurin Tuki Ry yhteistyössä Oulaisten Kotiseutuyhdistyksen ja sairaalamuseota vetävän Päivi Saaren kanssa. Hanke on saanut rahoitusta reilut 20 000 euroa ja hanketta vetämään on valittu oulaistelaisten hyvin tuntema monitoiminainen Elina ”Ellu” Piippo.
”Tarkoituksena on nyt kirjata neljän kuukauden aikana ideoita, mitä tässä rakennuksessa voitaisiin tulevaisuudessa tehdä”, kertoo Elina Piippo.
Piippo toteaa, että puuparantola on niin rakennuksena kuin alueenakin kulttuurihistoriallisesti hyvin arvokas ja säästämisen arvoinen paikka. Nyt tarvitaankin hyviä ideoita kaikilta oulaistelaisilta.
”Ottakaa rohkeasti yhteyttä ja kertokaa ideoistanne. Tai tulkaa käymään paikan päällä”, kannustaa Elina Piippo.

Olisiko puuparantolan yläkerta hyvä paikka vaikkapa koulumuseolle?

Puuparantolan yläkerran edellinen käyttäjä on ollut Jokihelmen opisto. Puuparantolan sisäilman laadusta on puhuttu paljon, mutta ainakin Elina Piipon mukaan tutkimuksissa ei ole ilmennyt mitään sisäilmaongelmaan viittaavaa.
”Toki ihmiset saavat tulla itse aistimaan, että miltä sisäilma tuntuu. Mielelläni kierrätän ryhmiä täällä”, hän kertoo ja paljastaa samalla, että on ideoinut puuparantolaan yön yli kestävää vierailua jonkin ennakkoluulottoman porukan kanssa. Sisäilmaa nuuhkiessa voidaan samalla ottaa selvää, asuuko puuparantolassa yhtään kummitusta.
Puuparantola on kätevästi kaikkien saavutettavissa, joten se soveltuu moneen eri tarkoitukseen. Elina Piippo on jo miettinyt sinne muun muassa koulumuseon perustamista. Tällä hetkellähän oulaistelaisia koulumuseotavaroita on esitelty lähinnä Wanhan Woiman omistamassa Käpylän koulussa.
”Käpylän koulun vintti on kuitenkin tilana aika pieni, kun miettii sitä tavaran määrää, joka Juho Oksan koulun kellarista löytyy. Tässä ne tavarat saataisiin kaikkien näkyville”.
Koulumuseon lisäksi yläkerran monipuoliset tilat voisivat olla hyvä toimintaympäristö erilaisille taideprojekteille tai workshopeille. Elina Piipon mielestä parasta olisi, jos toiminta olisi ihmisiä liikuttavaa.

Puuparantolan sisäänkäynti on ollut alun alkaen tämä. Portaikko on kuitenkin nyt jo remontin tarpeessa.Seuraavaksi Elina Piipon tie vie Seinäjoelle tutustumaan sen paikalliseen sairaalamuseoon. Siellä kaupunki on ottanut kiinteistön hallintaansa. Oulaisissa sairaalamuseokiinteistön omistaa Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde.
Oulaisten keuhkotaustisparantolan historia juontaa juurensa aina vuoteen 1914 saakka. Sitä ennen rakennus toimi Oulaisiin sijoitetun 13. reservikomppanian rakennuksena vuodesta 1883. Tarkemmin tämän mielenkiintoisen paikan vaiheisiin voi tutustua Elina Piipon kertomana Spotifyssa Puhtia puuparantolaan -podcastissa.

Puuparantolan yläkerran edellinen käyttäjä oli Jokihelmen opisto.
Takaisin Jutut -sivulle