Pyhäjoen Hanhikivellä rakennustyöt jatkuvat – ydinvoimalan rakentamislupaa odotellaan kesälle 2022
Pyhäjoen Hanhikivellä valmistellaan täyttä päätä tulevaa ydinvoimalaa. Tavoite saada rakentamislupa kesällä 2022 on tiukka, mutta viestintäpäällikkö Heli Haikolan mukaan sekä Fennovoimassa että laitostoimittajan puolella tehdään kovasti töitä sen eteen koko ajan.
Heli Haikola kertoo, että tähän mennessä Fennovoima on toimittanut 11 kaikkiaan 15:sta alustavan turvallisuusselosteen dokumenttierästä hyväksyttäväksi Säteilyturvakeskukselle. Seuraavat dokumentit toimitetaan joulukuussa ja viimeiset aineistot alkuvuonna. Kun kaikki aineistot on saatu toimitettua STUKille, käydään niistä vielä yksityiskohtaisempaa keskustelua viranomaisten kanssa. Tarvittaessa aineistoa myös päivitetään.
”Sen jälkeen STUK on arvioinut tarvitsevansa noin puoli vuotta niin sanottua hiljaista aikaa rakentamislupa-aineiston käsittelyyn turvallisuusarviotaan varten. Varsinaisen voimalan rakentamisen on määrä alkaa kesällä 2023 ja laitoksen käynnistyä 2029”.
Hanhikivi 1 työmaan infrastruktuuri on jo hyvin pitkällä. Haikola kertoo, että parhaillaan työmaalle nousee Fennovoiman hallintorakennus. Lokakuussa jatkettiin laitoskaivannon louhintatöitä. Louhinnasta vastaa työmaan pääurakoitsija Titan-2. Aliurakoitsijana on tšekkiläinen Metrostav a.s.
”Tavoitteenamme on, että vuodenvaihteessa louhintaa jatketaan lopulliseen perustamistasoon, joka on lähes 20 metriä merenpinnan alapuolella. Satamassa tehdään ruoppaustöitä ja työpatoa jäähdytysveden ottorakenteille. Lokakuussa varavedenottokanavaan alettiin upottaa perustuksiksi betonikasuuneja. Lisäksi majoituskylän viereen on rakennettu kymmenen varastohallia, ja työmaaravintola on avattu”.
Työmaalla on töissä päivittäin noin 500 henkilöä. Kun voimalan rakentamisen kimppuun aikanaan päästää, nousee työntekijämäärä noin 5000 henkilöllä. Tähän mennessä työmaalle on luvitettu kaiken kaikkiaan yli 4000 henkilöä. Fennovoimassa työvoimaa on noin 400, joista lähes sata työskentelee laitospaikkakunnalla Pyhäjoella. Uusia osaajiakin tarvitaan koko ajan mukaan.
”Rekrytoimme uusia osaajia keskimäärin neljässä aallossa per vuosi. Etupäässä haemme teknisten alojen osaajia. Fennovoiman lisäksi myös hankkeen muut toimijat rekrytoivat työntekijöitä erilaisiin tehtäviin nyt ja tulevaisuudessa”.
Suuret hankkeet aiheuttavat aina mielipiteitä puolesta ja vastaan. Niin on käynyt myös Pyhäjoen ydinvoimalan kohdalla. Viestintäpäällikkö Heli Haikolan mukaan tämä on aivan normaalia. Hän toteaa, että alueen asukkaiden mielipiteillä on Fennovoimalle suuri merkitys. Tästä syystä se on teettänyt vuodesta 2008 lähtien vuosittain mielipidemittauksen sekä Pyhäjoella että lähikunnissa. Vuoden 2020 tutkimuksen mukaan 74,2 prosenttia pyhäjokisista kannattaa ydinvoimalahanketta.
”Jaamme hankkeestamme tietoa avoimesti, ja olemme läsnä pyhäjokisten arjessa, valmiina vastaamaan kysymyksiin ja osallistumaan keskusteluun, niin kuin olemme olleet hankkeen alusta saakka”.