Pyykkärin mökki avattiin Merijärvellä

Merijärven Kotiseutuyhdistyksen viimeisin hanke Pyykkärin mökki avattiin vappuna yleisölle. Toista sataa ihmistä kävi päivän aikana tutustumassa mökkiin ja nauttimassa kotiseutunaisten tarjoamat munkkikahvit.
Alkuperäisessä pyykkärin mökissä asui 1930-1950-luvuilla Iida Suonvieri- niminen äiti (1885-1969) ja hankki elannon perheelleen pesemällä kylän väen pyykkejä Lahenlampin rannalla, kertoi hankkeessa mukana ollut Mirjami Alaranta.

Satapäinen yleisö juhlisti vappuna Pyykkärin mökin avajaisia Merijärvellä. Mukana olivat myös vas. Aimo ja Kerttu Mattila sekä Ulla ja Simo Mattila Oulaisista. Kuva: Jarmo Tyyskä

Rannassa oli iso muuripata, jossa pyykit keitettiin, Alaranta kertoi. Mökin eteisessä oli puusaaveja ja pyykkilautoja. Iida-mummulla oli esilinnan rinnassa pitkä rivi hakaneuloja, joita hän oli irrottanut vaatteista, muisteli mummun usein tavannut Mirjami.
Kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Juhani Alaranta kertoi, että haluttiin palauttaa henkiin palanen Merijärven paikallishistoriaa. Hanke oli mahdollinen toteuttaa, kun yhdistys sai testamenttilahjoituksen sitä varten kauppias Väinö Saaren perikunnalta.
Merijärven kunta antoi luvan tehdä mökki kunnan omistamalle maalle. Aimo ja Simo Mattila Oulaisista lahjoittivat entisen kotitalonsa aittarakennuksen. SSV Maarakennus Oy siirsi aitan ja Rakennus Tanska Oy toteutti rakennustyöt.

Takaisin Jutut -sivulle